Parca ai fost fortat sa iei o decizie care sa-ti contureze viitorul la o varsta mult prea frageda. Stim, stim, am fost si noi acolo. “La ce facultate mergi, ce vrei sa te faci cand cresti mare?” Prea mults presiune pentru un adolescent la final de liceu. In sfarsit, poate ai fost hotarat si ai ales ceva care-ti place sau poate ai facut o facultate… sa fie facuta. Oricare ar fi cazul, cel mai probabil ai terminat facultatea și masterul și acum te intrebi: “Ok, now what?”. Noi ti-am pregatit o lista de sfaturi care sa te lanseze in cariera sau sa te ajute sa-ti clarifici directia:
1. Implica-te intr-un proiect de voluntariat
Atunci când simti ca nu ai un obiectiv, un drum sau o idee despre ce sa faci cu tine, e foarte usor sa cazi prada amanarii si lipsei de motivatie. Deci e momentul sa iei in considerare voluntariatul. Poate sa fie o metoda prin care faci diferenta pentru comunitate, pentru oamenii din jurul tau si intre timp sa-ti dai seama ce ti-ar placea sa faci in viitor. Voluntariatul cantareste mult la un CV de junior si iti poate dezvolta soft sau hard skills. Pe scurt, e o situatie win-win.
2. Stai de vorba cu un consilier in cariera
Pentru a putea ajunge la jobul dorit fie ca iti doresti o cariera in IT, visezi la o pozitie de top management sau esti pasionat de marketing, ai nevoie de o lista de asteptari si un plan, cu obiective specifice si pasi concreti, care sa stea la baza deciziilor tale atunci cand esti la inceput sau vrei sa faci o schimbare in traseul profesional. O discutie cu un consilier in cariera te poate ajuta sa identifici care sunt domeniile in care ai sanse mari de reusita, care sunt punctele tale forte si unde mai trebuie sa lucrezi. Un consilier vocational te poate ajuta sa-ti construiesti un CV atragator care sa-ti reflecte capabilitatile si sa-ti defineasca mai bine brandul profesional. In plus, o agentie de recrutare iti poate contura traseul in cariera in asa fel incat in viitor sa te afli in vizorul firmelor de HR care recruteaza candidati in pozitii de top management și care se ocupa de headhunting in domenii diverse.
Afla mai multe despre consiliere in cariera si ia legatura cu un specialist resurse umane aici.
3. Aplica pentru un internship
Ca urmare a unor practici abuzive de-a lungul timpului, conceptul de internship a capatat o reputatie...nefavorabila. Dar iti promitem ca un internship real nu inseamna sa faci cafele și copii xerox toata ziua. Nu inseamna nici munca neplatita. Trebuie sa iti cunosti drepturile si sa tintesti internshipurile din companii serioase, care au un brand de angajator puternic.
De ce un internship? Este o metoda foarte buna sa acumulezi experienta si sa iti faci CV-ul mai “marketabil”. Te vei obișnui cu mediul de munca si vei avea un avantaj in fata altor colegi care au doar experienta studiului. Mai mult, vei avea ocazia sa-ti testezi abilitatile in afara simularilor academice si sa-ti dezvolti soft skills esentiale pentru pozitii viitoare: comunicare, leadership, rezolvare de probleme, teamwork, creativitate și inteligenta emotionala.
O firma de recrutare cu experienta vasta te va ajuta sa identifici companiile potrivite pentru un internship util care poate reprezenta un fundament puternic in drumul tau spre un rol de specialist sau chiar o pozitie de management.
4. Trimite-ti CV-ul catre companii si firme de recrutare
Ai fi surprins sa afli ca multe companii si firme de recrutare sunt deschise sa primeasca aplicatii, chiar daca nu recruteaza in mod activ. Aplicarea speculativa presupune sa intri in contact cu o organizatie si sa intrebi daca nu au un rol deschis pentru tine, fie ca au anunturi de angajare sau nu. Ai nevoie de o scrisoare de intentie, un CV bine facut și un corp de mail convingator.
Ideea cu aplicatul proactiv este ca odata ce ai un prim contact cu o companie, vei fi adaugat in baza lor de date. Apoi, poti fi contactat ulterior, in momentul in care se deschide un rol, chiar daca in acel moment nu au nimic disponibil. Sa nu mai zicem ca nu strica sa-ti largesti lista de conexiuni in domeniul in care vrei sa activezi.
5. Incearca o cariera in antreprenoriat
Ok, daca te-ai oprit la punctul 4 esti o persoana Indrazneata. Nu-ti doresti sa te angajezi la un 9 am-5 pm si vrei sa fii propriul tau manager! Felicitari, e nevoie de curaj pentru asta. Pe langa curaj mai ai nevoie de o idee de afacere și de consiliere de la antreprenori mai experimentati. Incearca sa-ti gasesti un mentor sau un antreprenor pe care il admiri care sa te sfatuiasca. Fa research, documenteaza-te despre finantarile oferite pentru start-up-uri si du-te la intalniri de networking cu alti antreprenori pentru ca acolo vei da de idei si oportunitati noi.
Un sfat prietenesc din partea noastra este sa nu te astepti sa te imbogatesti peste noapte. Antreprenoriatul presupune multa munca, determinare si dedicare, dar daca te tii de treaba poate fi una dintre cele mai satisfacatoare decizii pe care le-ai luat pentru cariera ta.
Ce zici? Te-ai lamurit? Daca tot ești indecis, scrie-ne și lasa-ne sa te ajutam sa-ti gasesti cariera mult visata. Ia legatura cu un consilier in cariera
Evolve today si hai sa vedem care sunt urmatorii pasi pentru viata ta profesionala.