Cele mai cautate specificatii la laptopurile pentru programatori



Ce ne-am face fara internet, site-uri sau aplicatii? Cei care le creeaza si dezvolta sunt o gasca mare de programatori, developeri, web designeri si altii. Pentru ca sunt ca niste furnici harnice care dau cele mai bune rezultate, au nevoie de echipamentele IT potrivite.

Gata, nu mai vorbim la general! Pe scurt, daca te gandesti sa iti cumperi un laptop util, ai de unde alege. Desigur, programarea sau codarea nu au nevoie de cel mai puternic laptop. Dar, daca faci si alte lucruri pe langa, de exemplu comert electronic sau grafica, vei avea nevoie de un hardware pe masura.

Iti prezentam cateva caracteristici esentiale pe care sa le aiba un laptop cu care poti lucra la cel mai inalt nivel. Pe bune!
 

Oricat de rapid esti, laptopul tine pasul cu tine

Un laptop bun va raspunde rapid la scrierea, generarea si compilarea de cod sau rularea aplicatiilor, website-urilor sau jocurilor pe care le-ai creat. De aceea, ai nevoie de un procesor minim Intel Core i5 a 8-a generatie sau i7 pentru dezvoltatori de gaming si VR, si obligatoriu un SSD cu viteza rapida de acces si transfer a fisierelor, care sa nu aiba latente sesizabile si care dispune de un spatiu suficient (poti alege SSD-uri de 1TB sau mai mult). SSD-urile au o rezistenta crescuta la socuri, fiabilitate si consum mai mic de energie, spatiu, greutate. Adica ofera tot ce ai nevoie pentru nevoile tehnologice din ziua de azi. In functie de complexitatea proiectelor tale, opteaza pentru o capacitate de stocare pe masura.

Pentru amplificarea capacitatii de taskuri multiple, ai posibilitatea de a alege un laptop cu 4 nuclee (Quad Core), daca faci editare grafica sau web design. Iar programele complexe vor compune mai rapid cu un procesor mai rapid.
 

Cat mai multa memorie RAM, pentru ca niciodata nu e prea mult

Memoria RAM trebuie sa fie incapatoare si rapida, pentru a returna fara latente datele cerute de aplicatii. Poti opta pentru memorii de 8, 16, 24 sau chiar 32GB RAM, in functie de complexitatea activitatii tale.
 

Un display si o placa video pe masura iti deschide ochii catre infinite posibilitati

Daca esti obisnuit sa stai multe ore in fata laptopului, sti despre ce e vorba. Un display de calitate reduce foarte mult efectele adverse asupra ochilor (oboseala, ameteli, incetosarea vederii). Opteaza pentru un ecran clar care sa aiba cel putin o rezolutie FullHD, pentru a contura bine codul la care lucrezi. Iar daca faci web design, design grafic sau esti gamer impatimit, vei obtine mai multe pe un ecran de 15 inch, de exemplu, caz in care poti opta pentru un 4K spectaculos. Vei simti diferenta daca dispui de functia de filtrare a luminii albastre, care ofera imagini mai calde si protejeaza vederea.

Cea mai buna experienta vizuala o ai atunci cand ai o reproducere fidela a culorilor, mai precise si mai luminoase. Aici poti face o schimbare „vizibila” cu un laptop cu display IPS (In-Plane Switching), tehnologie care ofera cea mai buna reproducere a culorilor disponibila pentru ecrane si cele mai largi unghiuri de vizibilitate, ce ajung pana la 178 de grade. Asa, totul arata la fel de bine, indiferent din ce unghi privesti.

In plus, daca pe langa activitatea de programare, faci proiectare web sau grafica, vei avea nevoie de o placa grafica dedicata, capabila sa faca fata creativitatii tale.

Daca iti place sa te plimbi in timp ce muncesti, gandeste-te si la autonomia bateriei. Mai bine sa fii pregatit atunci cand incepi sa lucrezi la un site, decat sa ramai fara baterie in timp ce esti la cafenea si nu ai apucat sa salvezi.
 

Porturi HDMI si USB Type-C – pentru ca e super sa poti conecta tot ce vrei la laptop

Laptopurile sunt ideale daca ai posibilitati nenumarate de a-l folosi pentru tot ce doresti si sa dispui de calitate in transmisie. Cu porturile HDMI te poti conecta la un monitor extern sau la proiectoare video, TV-uri etc.. Tehnologia permite dispozitivelor electronice sa transporte video si audio prin cabluri dedicate, oferind un echilibru excelent intre performanta si calitate video. Daca ai posibilitatea, e normal sa vrei cat mai mult si sa te bucuri de o experienta de utilizare cat mai buna.

Porturile USB Type-C (USB-C) sunt conectorii viitorului, fiind disponibili pe numeroase gadget-uri si vor inlocui USB-urile Type-A, Type-B si microUSB-urile. Chiar daca e mult mai subtire decat portul USB clasic, poate suporta cele mai mari viteze de transfer si iesire video. Iti poti incarca laptopul prin el (poate suporta USB Power Delivery), transmite semnal DisplayPort sau poate opera ca port Thunderbolt. Daca ai patit de multe ori sa nu numeresti partea care trebuie atunci cand il conectezi, partea buna la acest conector e ca este reversibil, asa ca nu.
 

O placere sa tastezi, fara sa iti oboseasca mainile

Scrie si iar scrie! Sigur iti doresti sa scrii rapid si precis fiecare cod, cu ajutorul unei tastaturi ergonomice, care are un raspuns tactil bun si dispune de functii care iti imbunatatesc activitatea de programare sau orice altceva implica magia degetelor.
 

Securitatea cea de toate zilele – din motive evidente

Daca lucrezi la proiecte importante si nu vrei ca „infractorii” sa te ia prin surprindere si sa iti acceseze datele sau sa te lase fara obiectul muncii, poti opta pentru solutii profesionale de securitate cibernetica.

Iti propunem solutii pentru utilizatori si cele din gama business: Bitdefender GravityZone (protectie impotriva malware, virusilor, atacurilor cibernetice complexe), Bitdefender BOX (un ecosistem de securitate cibernetica) sau produsele si solutiile de la Fortinet si Cisco. Mai bine sa previi, decat sa ai regrete.

Pentru ca la One-IT, dorim sa fim mai mult decat un expert, un prieten, poti conta pe noi pentru a-ti gasi cele mai bune dispozitive, cu care vei reusi sa performezi, fara niciun stres.

 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania