Recrutarea remote – cum sa obtii jobul dorit?


Intregul proces de recrutare este ca un roller-coaster, insotit de emotii si posibile refuzuri. Daca la toate acestea adaugam si pandemia care a aparut pe neasteptate in vietile noastre cu siguranta ne vor aparea in cale provocari cu care nu ne-am mai confruntat.

Daca la inceputul pandemiei majoritatea companiilor si-au sistat angajarile, au trimis angajati in somaj tehnic sau au fost nevoiti sa concedieze oameni, acum, la 8 luni de la aparitia virusului la nivel mondial, putem spune ca situatia incepe sa se amelioreze. Angajatii lucreaza de la birou cateva zile pe saptamana, iar companiile reiau angajarile.  

Noi, la Hipo credem ca este timpul sa repornim motoarele cautarii de joburi ca dovada ca sloganul editiilor din aceasta primavara a Angajatori de TOP este “Reporneste cautarea joburilor. Pune-te in miscare”. Daca iti cauti job, in cadrul targului online cu siguranta vei gasi oportunitatea potrivita:
 
  • Angajatori de TOP Business: 22 martie - 31 martie
 
  • Angajatori de TOP Tehnologie: 1 aprilie - 11 aprilie
 
  • Angajatori de TOP Inginerie: 12 aprilie - 22 aprilie

Cum iti gasesti jobul dorit daca in prezent procesul de recrutare se desfasoara online?

Un lucru la care trebuie sa te astepti este acela ca intregul proces de recrutare sa poate desfasura online. Flexibilitatea, din punctul nostru de vedere, descrie cel mai bine acest an. Nu cred ca ne imaginam la inceputul anului cand realizam Raportul Piata fortei de munca ce semnificatie importanta va avea acest cuvant. 

La inceputul anului, 59,80% dintre angajatori declarau ca flexibilitatea si adaptabilitatea este cea mai cautata abilitate la candidati. Adaptabilitatea si capacitatea to cope with the new era considerata de companiile participante ca skill-ul care iti creste angajabiliatea.

Pentru a pastra distantarea sociala, cele mai multe companii au mutat interviurile in mediul online. De exemplu, 84,90% dintre companiile care au participat la studiul Raportul Hipo.ro - Piata fortei de munca in 2021 au declarat ca vor continua recrutarea online si anul acesta.

Am creat o lista cu cateva lucruri care credem ca iti vor fi de folos la urmatorul interviu:

1. Pregateste-te cu cel mult o zi inainte

Tehnologia aduce multe beneficii vietii cotidiene, dar acest lucru nu inseamna ca nu poate aparea situatii neprevazute. Verifica microfonul, castile, conexiunea la internet si ca in camera in care vei sustine interviul va fi liniste. Facand acesti pasi cu cateva ore, sau o zi (pentru cei anxiosi) vei mai reduce stresul dinaintea interviului.

In ceea ce priveste platforma pentru interviu, potrivit unui studiu ResumeGo cei mai multi angajatori folosesc Zoom (43%), Skype (12%) si Google Hangouts (19%)

Un scurt check list inainte de interviu:
  • Ai intrat pe platforma unde se va tine interviul pentru a te familiariza cu ea?
  • Ai un username profesionist, precum un mix intre numele de familie si prenumele tau?
  • Te-ai imbracat business? Si nu, nu doar de la brau in sus
  • Ai un cadru neutru sau fara distrageri in spate?
  • Ai o copie a CV-ului tau la indemana?

2. Trateaza-l ca pe un interviu face to face

Indiferent ca va trebui sa susti interviul telefonic sau prin intermediul camerei video este important sa nu desconsideri aceasta oportunitate doar pentru ca nu te intalnesti fata in fata cu recruiter-ul.

Astfel, Hipo iti recomanda sa te imbraci business si sa te pregatesti pentru intrebari referitoare la experienta din trecut si despre tine ca viitor angajat.


3. Exista posibilitate mai multor runde de interviuri

Brandon Binder, recruiter, declara pentru The Muse ca isi doreste sa cunoasca destul de bine candidatul inainte de a ii oferi jobul, iar cum intalnirile face to face nu sunt indicate prefera sa aiba mai multe interviuri pentru a descoperi noul angajat al companiei.

Asa ca, daca un recruiter iti propune un ultim interviu nu te descuraja si priveste acest lucru ca pe o oportunitate de a afla mai multe despre companie, manager si colegi. In final, toate acestea te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie pentru cariera ta.


4. Comunicarea - o abilitate din ce in ce mai importanta

Faptul ca recruiterii cauta candidati cu bune abilitati de comunicare nu este o noutate. Insa in aceasta perioada de tranzitie catre remote work, aceasta a devenit si mai importanta.

Este important sa iti pui in evidenta bunele abilitati de comunicare si proactivitatea. Poti face acest lucru fie dand exemple din experientele trecute sau prin modul in care comunici cu recruiterul referitor la etapele procesului de recrutare (email-uri de follow up, raspunsuri prompte etc).

Odata ce vei primi jobul dorit este important sa pui in aplicare bunele competente de comunicare, mai ales pentru ca 32,70% dintre respondentii la studiul Piata fortei de munca in 2021 se afla in top 3 abilitati pe care recruiterii le cauta la candidati in 2021.


5. Situatiile neprevazute vor aparea cu siguranta

Pentru multe companii este o noutate faptul ca desfasoara un proces de recrutare exclusiv online, ceea ce inseamna ca se vor lovi pe parcurs de situatii neprevazute, asa cum se asteapta ca si in cazul candidatilor sa se intample. Noi credem ca este important sa abordezi situatia cu sinceritate si fara retineri. Daca ai nevoie de mai multe informatii pentru a intelege nu ezita sa intrebi.

Ce parere aveti voi despre procesele de recrutare?
 
La inceputul lunii octombrie am lansat un mini studiu referitor la recrutarea remote. Una dintre intrebari face referire la procesul de recrutare si la parerea candidatilor. Descopera mai jos cateva pareri:

 
Sunt destul de eficiente, nu mai pierdem timp in trafic sau pentru a ajunge la sediul angajatorului.


 
Un lucru destul de util, foarte bine realizate, ofera toate informatiile de care o persoana are nevoie.

 
Consider ca este o initiativa buna, avand in vedere situatia actuala cu care ne confruntam si faptul ca foarte multe activitati, inclusiv orele de la facultate, s-au mutat online.


O experienta noua; cred ca procesele de recrutare in online necesita o atentie mai mare atat din partea candidatului cat si din parte recruiterului. Cei din HR au responsabilitatea de a se asigura ca ecranul nu este o bariera pentru a cunoaste oamenii la adevaratul lor potential.

 
Sunt de parere ca online se poate ridica la acelasi nivel de interactiune cu offline, poate chiar mai bine structurat, lipsind repezeala potentialului angajat de a afla informatii.

 
Sunt un pic pesimista deoarece omul cel mai bine se cunoaste face to face. Poti alege persoana nepotrivita.


 
In conditiile date, acest tip de recrutare este foarte bun atat pentru angajat cat si pentru angajator. Pentru ambele angajat parca nu mai simte atatea emotii si presiune pentru interviu.


Acum ca ai aflat mai multe despre cum sa obtii jobul dorit este timpul sa incepi si cautarea de joburi. In prezent se desfasoara Angajatori de TOP ONLINE. Descopera mai jos companiile care recruteaza:
 
Pandemia a schimbat multe aspecte ale vietii noastre aproape de pe o zi pe alta si este clar ca inca ne adaptam la situatie. Cu toate acestea, sa privim partea buna a intregii experiente, iar tehnologia ne ajuta cu acest aspect. Interviurile s-au mutat online, iar omul este o persoana care se adapteaza usor. Investeste mai mult timp in pregatirea ta dinaintea interviului, regandeste-ti abilitatile si evidentiaza-ti competentele de comunicare.
 
   Descopera Angajatori de TOP Business aici!  

Va recomandam si:

Oportunități de angajare prin DB Work la Angajatori de TOP - Timișoara, 18-19 octombrie

ULTIMELE JOBURI

  Articole Cariera