Care sunt schimbarile pe piata muncii din Romania in 2021?



"Oare anul acesta va fi o piata a muncii mai prospera?" - este o intrebare pe care noi, cel putin, ne-am pus-o dupa un 2020 atipic si neasteptat. Ca la fiecare inceput de an iti prezentam toate schimbarile si noutatile de pe piata fortei de munca in Raportul Hipo.ro - Piata fortei de munca in 2021. La aceasta editie 337 de specialisti HR ne-au impartasit parerile si prognosticurile lor referitoate la domeniul recrutarii.

Afla din Raportul Hipo.ro raspunsul la intrebari precum:
  • Vor exista cresteri salariale?
  • Care sunt cele mai importante abilitati ale unui candidat?
  • Va continua recrutarea REMOTE?
  • Se va imbunatati piata muncii din Romania?
  • Care sunt domeniile cu cele mai multe joburi?


Vezi topul complet al domeniilor cu cele mai multe joburi AICI 




Cele mai valoroase abilitati soft skills

Putem spune ca flexibilitatea si adaptabilitatea au fost skill-urile anului 2020. Fara sa realizam a fost nevoie de multa flexibilitate si adaptabilitate pentru a putea trece cu usurinta la un regim de lucru remote, unde fiecare dintre noi era propriul sau sef.

Acestea doua continua sa fie si in 2021 cele mai valoroase abilitati pe care un candidat sau un angajat le poate avea in 2021, potrivit specialistilor HR.

Clasandu-se pe pozitia a doua in topul competentelor se afla productivitatea si eficienta, coborand de pe pozitia 8 in 2020. Acestea au devenit importante tot odata cu tranzitia spre work from home si necesitatea de a ne automotiva si de a lucra independent.

Abilitatile de comunicare sunt al treilea atuu al candidatului in2021, fie ca ne gandim la comunicarea scrisa, vorbita sau prin intermediul video.



Beneficiile extra-salariale

Cele mai importante beneficii continua sa fie tichetele masa, posibilitatea de a lucra de acasa si abonamentele la clinici private de sanatate.

O noutate a acestei editii sunt Bonusurile de performanta care se claseaza pe pozitia 4. Putem observa astfel ca realizarile angajatilor sunt rasplatite.

O alta nouatate au fost beneficiile well-being (consiliere, psihoterapie, yoga, mindfulness) care au dovedit interesul companiilor pentru sanatatea angajatilor, clasandu-se pe pozitia 13 din 25.

"Cu siguranta vor castiga angajatorii care sunt dispusi sa investeasca in programe clare de invatare si de avansare in cariera inca de la inceput. Cei care vor cauta piesa lipsa din puzzle sau angajatul unicorn/plug&play au ratat lectia despre HR cu mult inainte de 2020." - Crina Fratean, Euopean Employer Branding&Talent Marketing Lead @ KELLOGG.



Vezi topul complet al domeniilor cu cele mai multe joburi AICI


 

Este 2021 varianta 2.0 REMOTE?

2020 a fost cu siguranta anul in care ne-am bucurat mai mult ca niciodata de beneficiile tehnologiei si de usurinta cu care am putut sa o folosim pentru a ne usura viata.

In urma analizei facute de noi a reiesit ca si 2021 companiile vor continua sa angajeze si sa lucreze in regim remote, cel putin pentru primele 6 luni ale anului.
  • Aproximativ jumatate dintre companii vor lucra in regim remote, in timp ce doar 18% dintre ele vor lucra in totalitate de la birou
 
  • 85% dintre companii au declarat ca vor angaja folosind canale remote de recrutare
 
  • Alte canale de recrutare pe care angajatorii isi propun sa le foloseasca sunt: recomandarile angajatilor, LinkedIn si platformele de recrutare
 

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI