Cum arata candidatii ideali pentru un job remote?



articol redactat de Catalina Dobre

O cultura reusita incepe (si se termina) cu echipa care o formeaza. De aceea este atat de important – poate cel mai important lucru – ca angajatii sa reflecte calitatile potrivite rolului si culturii organizatiei. Pentru asta, abilitatile sociale (sau soft skills) sunt un criteriu important de evaluare pentru orice angajator. Insa ce se schimba atunci cand recrutarea se face pentru un job remote?

Chiar daca munca de la distanta poate suna ca un vis devenit realitate, adevarul este ca joburile remote nu sunt pentru toata lumea.

Un angajat remote trebuie sa se bazeze mai putin pe ceilalti si mai mult pe propria capacitate de motivatie si disciplina pentru a-si duce munca la bun sfarsit. Cum candidatii buni pot deveni angajati de valoare in diverse medii, pentru un job remote trebuie alesi aceia care dau dovada de calitatile care ii vor ajuta sa prospere intr-un mediu de lucru de la distanta.

In acest articol am explorat trasaturile de care trebuie sa dea dovada candidatii pentru un job remote – si felul in care acestia pot iesi in evidenta.


1. Motivatia
Neavand colegi sau superiori in jurul lor pentru a le spune ce sarcini sa indeplineasca (si cum), angajatii remote au nevoie de mai multa motivatie pentru a se organiza si a-si duce munca la bun sfarsit.

Candidatii potriviti pentru un job remote sunt cei care sunt motivati sa lucreze pentru ca isi doresc sa duca un lucru pana la capat – mai degraba decat pentru ca acesta trebuie facut.

In cadrul interviului, acesti candidati se pot remarca in diverse moduri:
  • Dau exemple de situatii in care au facut mai multe eforturi decat era necesar pentru a duce la capat o anumita sarcina;
  • Se descurca foarte bine sa prioritizeze sarcinile atunci cand au mai multe termene limita;
  • Au un parcurs profesional care demonstreaza ca isi doresc sa avanseze in cariera si sa isi depaseasca limitele;
  • Au cateva obiective clare (atat pe plan profesional cat si personal) si fac eforturi pentru a le atinge;
  • Isi asuma greselile facute si invata din acestea;
  • Au recomandari din partea fostilor colegi sau manageri care confirma aceste trasaturi.

2. Independenta
Spre deosebire de angajatii care lucreaza intr-un spatiu de lucru comun, angajatii remote ar trebui sa se poata descurca de unii singuri, de cele mai multe ori fara indrumarea cuiva.

Desigur ca asta nu inseamna ca angajatii remote nu vor avea niciodata nevoie de ajutor – insa pentru cei care au un job de la distanta este important sa se poata descurca in lipsa unei interactiuni zilnice cu echipa sau cu managerul direct.

Candidatii independenti sunt candidatii care:
  • Sunt obisnuiti sa lucreze pe cont propriu si au un istoric de proiecte pe care le-au finalizat fara ajutorul unei echipe;
  • Stiu cand pot gestiona unele sarcini de unii singuri si cand este cazul sa ceara ajutorul cuiva;
  • Reusesc sa ia decizii pe cont propriu si sa-si comunice rationamentul catre restul echipei sau catre superiorii lor.

3. Abilitati de comunicare
Comunicarea eficienta joaca un rol important in desfasurarea cu succes a colaborarii de la distanta. Pentru ca angajatii remote nu se pot conecta cu ceilalti membri ai echipei in interactiunile fata-n fata, acestia trebuie sa compenseze prin abilitatile lor de comunicare pentru a asigura o colaborare eficienta cu colegii lor.

Candidatii remote trebuie sa stie sa foloseasca platformele de videoconferinte, instrumentele de comunicare interna si sa reuseasca sa se exprime foarte bine in scris. Acestia pot iesi in evidenta in cadrul evaluarii daca:
  • Reusesc sa comunice cu succes atat prin e-mail, cat si la telefon sau in interviurile video. De cele mai multe ori, candidatii cu abilitati de comunicare puternice ofera raspunsuri bine structurate si relevante, sustinute cu exemple si formulate astfel incat sa lase loc dialogului;
  • Ofera exemple relevante despre diverse situatii in care au gestionat problemele de comunicare din trecut – fie ca este vorba de situatii de lucru sau personale.

4. Flexibilitatea
Angajatii remote pot lucra dintr-o varietate de locuri – iar asta inseamna inclusiv mai multe fusuri orare. Chiar daca orarul fiecarui angajat trebuie sa fie echilibrat, se poate intampla ca unele intalniri sau evenimente sa fie in timpul pauzei de pranz sau de mic dejun a cuiva. De aceea angajatii remote trebuie sa fie mai flexibili decat cei din birou – insa nu trebuie neaparat sa acomodeze imposibilul.

Candidatii flexibili sunt cei care au intampinat deseori in trecut situatii neprevazute si au putut schimba planul de actiune in timpul proiectelor pe care lucrau pentru a acomoda noile conditii.


5. Capacitatea de organizare si prioritizare
Nu in ultimul rand, angajatii remote trebuie sa fie bine organizati, astfel incat sa respecte termenele limita si sa termine sarcinile in timp util. In special fiindca nu sunt in acelasi birou cu restul echipei, organizarea ii va ajuta pe angajatii remote sa transmita mesajul ca au controlul asupra sarcinilor lor si ca isi vor termina treaba la timp.

Candidatii bine organizati sunt acei candidati care:
  • Pot relata felul in care isi organizeaza munca pe un anumit proiect sau pe o anumita sarcina si pot gestiona mai multe sarcini in acelasi timp;
  • Folosesc diverse instrumente sau tehnici pentru a se organiza, indiferent ca este vorba de viata profesionala sau cea personala;
  • Ajung la timp la interviu si raspund prompt mesajelor primite in timpul procesului de recrutare;
  • Dovedesc prin exemple concrete ca respecta termenele limita sau ca incearca sa finalizeze munca inainte de acestea.

Candidatii ideali pentru un job remote
Pentru ca munca de la distanta aduce cu sine cateva provocari specifice, candidatii de succes pentru un rol remote trebuie sa aiba capacitatea de a se motiva si de a lucra pe cont propriu, fara multe indrumari de la colegi sau superiori. In plus, angajatii remote trebuie sa fie niste comunicatori excelenti si sa se poata conecta cu restul echipei chiar si in lipsa unei interactiuni fata in fata. In mod ideal, candidatii perfecti pentru un job remote se vor putea integra cu usurinta in echipa si isi vor duce sarcinile la bun sfarsit si fara a lucra in acelasi birou cu colegii lor.

Totodata, in alegerea candidatilor pentru un job remote ar trebui sa se tina cont si de potentialul fiecaruia de a se transforma si de a se obisnui sa lucreze de la distanta. Chiar daca un candidat pare ca ar lucra mai bine in cadrul unui colectiv decat pe cont propriu, acesta se poate adapta cu succes pentru munca de acasa. Cum insa aceste lucruri nu pot fi prevazute cu usurinta din timpul interviurilor, cel mai bine ar fi ca fiecare candidat sa poata detalia ce anume ar presupune munca de acasa pentru el si ce provocari sau avantaje ar aduce aceasta.

Catalina Dobre
Catalina este co-fondatoarea noii solutii digitale Mingle, o platforma moderna pentru automatizarea proceselor de recrutare. De la primul contact pana la oferta finala, Mingle ofera echipelor de HR instrumentele potrivite prin care sa angajeze cei mai buni oameni. Iar ca parte a misiunii de transformare a experientelor de HR, Catalina scrie si articole dedicate recrutarii si retentiei angajatilor.



 

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI