Fa-ti temele pentru un interviu online de succes
articol redactat de Simona Ciora, Head of Recruitment and Development la BCR
De foarte multe ori, prin prisma rolului meu in BCR si a experientei mele in recrutare, primesc intrebari de la colegi, candidati si chiar de la prieteni despre cum sa alegi cel mai potrivit rol la care sa aplici, despre cum sa redactezi un CV de impact, despre cele mai cautate competente, dar cel mai des sunt intrebata: Cum pot transmite recrutorului pe parcursul catorva minute tot ceea ce stiu si pot eu?
Raspunsul este unul extrem de simplu, punerea lui in aplicare insa, poate deveni un lucru complex si minutios si l-as sumariza intr-un singur cuvant: Pregatirea.
"Daca esuezi sa te pregatesti, pregateste-te sa esuezi” spune un citat celebru si cred ca la baza oricarei reusite sta o pregatire temeinica si adecvata contextului. Este o premisa valabila in orice domeniu, fie ca vorbim de business, de sport, de stiinte sau de orice alt domeniu.
Intr-un proces de recrutare pregatirea este fundamentala pentru ambele parti, atat pentru recrutor cat si pentru candidat.
Ma voi opri in continuare din a detalia despre ce presupune pregatirea din perspectiva recrutorului si va propun sa ne axam pe cea a candidatului.
Si pentru ca apreciez lucrurile simple, structurate si usor de retinut si de pus in practica, am ales sa sintetizez pregatirea candidatului in 3 elemente:
1. Punerea ta in scena
Daca in interviul fata in fata, erai invitat intr-o sala asupra careia nu puteai aduce niciun fel de modificare, acum poti alege cadrul in care va avea loc interviul, potrivit contextului si potrivit personalitatii tale.
Asa ca alege cu atentie:
- Locatia in care vei sta pe parcursul interviului online este o camera luminoasa sau dimpotriva putin mai intunecata? In functie de asta, vei sti daca ai nevoie de lumina suplimentara, astfel incat recrutorul sa te poata observa clar. Fii atent/a ce anume se afla in spatele tau? Ce spun despre tine elementele care sa vad in cadru? Este un mesaj congruent cu ceea ce vrei tu sa trasmiti?
- Tinuta ta in fata camerei alege o varianta potrivita deopotriva personalitatii tale si mediului de lucru al rolului pentru care candidezi. Chiar daca interviul se desfasoara online, nu uita ca personalitatea fiecaruia dintre noi se reflecta prin numeroase aspect.
- Locatia aleasa iti va oferi linistea necesara pentru purtarea unei conversatii in care sa te poti concentra cu succes. Evita ca pe parcursul interviului sa apara in cadru alte persoane sau animele de companie. Chiar daca pot oferi o oarecare nota de autenticitate, pot reprezenta, pentru tine, elemente disturbatoare.
- Chiar daca e de la sine inteles ca pot exista situatii cand apar defectiuni tehnice pe care nu le poti prevedea, iti recomand sa incerci pe cat posibil sa le eviti. Asemenea neplaceri aparute in timpul interviului, iti pot crea un anumit disconfort si pot influenta calitatea evolutiei tale in cadrul interviului.
2. Gandeste-te si raspunde-ti la intrebari despre tine: Ce am invatat de-a lungul experientei mele profesionale sau de invatare si cu ce pot contribui eu intr-un nou rol?
- sa te cunoasca
- sa afle despre experienta ta,
- sa inteleaga cum anume ai ajuns in acel moment profesional si ce ai invatat din experientele antrioare
- ce realizari ai avut si ce nu ai reusit inca
- ce asteptari ai si ce te motiveaza, cum te raportezi la parcursul tau profesional
Pentru a-ti fi mai usor sa transmiti aceste idei unui interlocutor, in primul rand, trebuie ca tu sa le cunosti sensul, sa ai o idee clara despre ce iti doresti.
Acorda-ti timp si reflecteaza cu privire la parcursul tau de pana acum, gandeste-te la tot ce stii si ai acumulat, la punctele tale forte si cum le-ai pus in valoare, la reusitele tale si la ceea ce vrei sa imbunatatesti, la ce iti doresti pentru viitor si la ce poti oferi unei noi echipe. Acest moment de pregatire te va ajuta sa transmiti coerent, convingator si autentic mesajul tau catre recrutor.
Cred ca sunt foarte utile acele exercitii de a te prezenta intr-un minut sau intr-un numar limitat de cuvinte. Contextul te forteaza practic sa alegi doar ceea ce este relevant pentru celalalt sa afle despre tine.
Fa un exercitiu in fata camerei sau a oglinzii inainte de data interviului si vezi daca esti multumim de evolutia ta. Daca nu esti gata, mai pregateste-te!
3. Pregateste-ti intrebarile pentru recrutor
E bine sa le ai pregatite. Din cauza adrenalinei generate de contextul in care te afli la interviu, este posibil sa nu poti formula astfel de intrebari in mod natural sau chiar sa nu ti le mai amintesti deloc. In interviu, timpul zboara repede, chiar si in cel online, este bine sa nu pierzi ocazii importante.
Toate acestea devin cu atat mai valoroase si au cu adevarat impact, daca, in tot ceea ce facem pentru a ne pregati si a ne pune in valoare in fata unui recrutor, ne prezentam autentici, spunand cu sinceritate cine si ceea ce suntem, ghidati fiind in permanenta de propriile valori. Trebuie sa tinem cont de faptul ca actiunile si mesajele noastre ajung la recrutor, chiar si prin intermediul ecranului.
Sa nu uitam ca in recrutare atat candidatul cat si recrutorul fac o alegere, iar comunicarea bidirectionala si autenticitatea de amble parti fac ca aceste alegeri sa fie de succes.
Simona Ciora, Head of Recruitment and Development in BCR
Cu o experienta in resurse umane de peste 18 ani, Simona a acumulat experiente profesionale diverse in numeroasele roluri pe care le-a avut de-a lungul timpului. Contributia in domentiul bancar i-a oferit posibilitatea de a cunoaste multiple fatete ale functiei de HR: de la Generalist, la HR Business Partner si Manager de resurse umane, iar in ultima perioada de manager recrutare si dezvoltare in cadrul BCR.
Dupa atata vreme, valorile personale, responsabilitatea si stilul sau de management au devenit un conglomerat si chiar un brand personal.