Când învățarea continuă nu este doar o declarație...




Atunci când dorinÈ›a de învățare continuă nu este doar o declaraÈ›ie care crezi că dă bine la interviuri sau în conversaÈ›ie cu recruter-ii (È™i by-the-way, lipsa de autenticitate trece dincolo, se simte) ci un mod de a fi, orice este posibil în viaÈ›a profesională: de la a fi recunoscut ca expert (la nivel de companie, naÈ›ional sau chiar internaÈ›ional) în domeniul tău la schimbarea direcÈ›iei în carieră.

În zilele noastre resursele pentru învățare sunt infinite: internetul, cărÈ›ile, oamenii indiferent dacă ei sunt lângă noi sau la celălalt capăt al Pământului (eu sunt uimită de cât de rapid răspund la e-mail oameni ‘mari’ când le scriu cu o câte o întrebare sau pur È™i simplu ca să le spun în ce fel m-a ajutat o idee de-a lor).

De curând am primit o lecÈ›ie despre învățare care m-a dat pe spate.

Am avut zilele trecute o conversatie cu Irvin Yalom, Profesor Emerit de Psihiatrie la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii. 

Are aproape 90 de ani È™i este doctor în medicină, psihanalist, psihiatru È™i autor a nenumărate lucrări de specialitate, devenite ulterior cărÈ›i de referință în domeniu, precum È™i câteva romane È™i nuvele, în care experienÈ›a în psihoterapie se împleteÈ™te cu pasiunea pentru filosofie (e.g. Călătorie către sine, Minciuni pe canapea, Mama È™i sensul vieÈ›ii, Privind soarele în față, SoluÈ›ia Schopenhauer, ...). 

Ai zice că Dr. Irvin Yalom nu mai are de învățat avânâd în vedere vârsta È™i anvergura lui profesională. 

Doar că..., la finalul conversaÈ›iei noastre mi-a spus că ar aprecia să îi trimit un email în 4-5 săptămâni, ca să îi spun cum s-a aÈ™ezat conversatia noastră pentru mine. Și asta pentru că îÈ™i doreÈ™te să continue să înveÈ›e È™i să se dezvolte.

Stai ceeee???
Dr. Irvin Yalom vrea sa înveÈ›e È™i să se dezvolte...

Atunci când vezi procesul de învățare ca pe o oportunitate (de dezvoltare, de creÈ™tere ca om È™i ca profesionist) È™i nu ca pe o sarcină, È™ansele să perseverezi în învățare sunt mai mari.
Mai mult, văd chiar la mine că îmi este uÈ™or să învăț (despre) ceea ce îmi place sau mă pasionează. 
Spre exemplu, anul trecut am participat la 85 de ore de mentor coaching desi aveam nevoie de 10 pentru certificarea din partea FederaÈ›iei InternaÈ›ionale de Coaching la care am aplicat È™i pe care am obÈ›inut-o. 

CreaÈ›ia are la bază învățarea în domenii complementare. În exemplul Dr. Yalom medicina È™i filosofia se împletesc È™i dau naÈ™tere valorii È™i noului. 

Într-o lume care se schimbă cu o viteză nemaivăzută È™i în continuă creÈ™tere, în care jumătate din job-urile pe care le È™tim astăzi vor dispărea, în următorii 20 de ani, pentru a lăsa locul unora neinventate încă, curiozitatea È™i învătarea continuă sunt must have È™i nu nice to have. Tot ele fac diferenÈ›a între candidaÈ›ii cu acelaÈ™i nivel de pregătire.

Te las cu o invitație la reflecție.
Tu ce îÈ›i propui să înveÈ›i?
Ce crezi că ar fi posibil în viaÈ›a ta (profesională) ca rezultat al învățării continue?


Magda Dorobanțu, Coach carieră

În timpul unei cariere în corporate banking, construite timp de 12 ani, atât în România, cât È™i în Olanda, am reuÈ™it să îmi identific adevărata chemare, aceea de coach. O meserie care îmi permite să fiu alături de oameni È™i să îi antrenez să îÈ™i construiască, dezvolte sau desăvârÈ™ească drumul profesional È™i personal.
Cum prezentul pe care îl traversăm reprezintă o provocare pentru toată lumea, crezul meu profesional are la bază câteva principii simple, care s-au dovedit extrem de eficiente de-a lungul experienÈ›ei mele. Astfel, cred că fiecare dintre noi este înzestrat cu har È™i că poate realiza mai mult decât crede la un moment dat. De asemenea, consider că uriaÈ™ul nostru potenÈ›ial este dezvăluit, în principal, de interacÈ›iunea cu cei din jur, iar adaptabilitatea este cheia unei vieÈ›i fericite într-o lume care se schimbă cu viteză.
Tu ce crezi? Că tu, cel de acum, eÈ™ti rezultatul întâmplărilor, alegerilor È™i experienÈ›elor din trecut sau, dimpotrivă, că eÈ™ti capabil să îÈ›i alegi viitorul? Te invit să faci primul pas spre viitorul ales! SimÈ›i că ai putea să faci È™i să fii mai mult ? Că eÈ™ti în căutarea unei cariere care să te împlinească ? Sau că, din contra, ceva te È›ine într-un loc în care nu te mai regăseÈ™ti? Te îndemn la acÈ›iune!

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI