Piata locurilor de munca pentru absolventi in criza

Citeste articolul urmator >>


www.careerexperts.ro

Criza este cuvantul de pe buzele tuturor si grija din inimile tuturor. Mai ales proaspetii absolventi de studii superioare, dornici sa porneasca cu dreptul in cariera. Cum sa faci asta cand e criza? Cum sa faci asta cand toata lumea spune ca: Sunt mai putine joburi, Se fac concedieri masive, Angajatorii vor doar angajati cu experienta?

Doar aceste afirmatii si sunt suficiente sa te bage intr-o depresie si sa te faca sa te retragi in cochilia ta. Ceea ce multi tineri fac. Am discutat in aceasta perioada cu tineri in curs de absolvire care au de gand sa nu se ocupe de cautarea unui job, ci sa mai faca o facultate, un masterat si sa astepte situatia de pe piata sa se imbunatateasca.

Vreau sa fiu cat se poate de clar: asteptarea ca criza sa treaca nu este nici de departe o solutie viabila. Desi are logica ei, in mare ea te va baga intr-o groapa din care apoi vei iesi si mai greu. Ai nevoie sa fii constient de realitatea demitizata si nedramatizata a pietei pe timp de criza si sa te folosesti de ea:

1. Exista inca numeroase locuri de munca.
Desi sunt companii care fac concedieri, unele chiar masive, sunt si companii care fac angajari, unele chiar masive. Mai mult, uneori chiar companiile care concediaza pe o parte, angajeaza pe alta. De ce nu stii asta? Pentru ca mai nimeni nu vorbeste despre vestile bune. Mass-media, oamenii din jurul tau, societatea in mare are e preocupare excesiva cu efectele negative ale crizei.

2. O multime de absolventi se vor angaja in perioada urmatoare.
Da, angajatorii cauta oameni cu experienta, multi vor daca se poate profesionisti seniori, care sa munceasca voluntar si sa le fie loiali toata viata. Dar asta nu inseamna ca se va intampla. Pentru ca piata este intr-o seceta majora de profesionisti. Vor nu vor, angajatorii vor angaja inca multi absolventi, se vor uita nu numai la experienta concreta ci si la motivatie, ambitie, potential de dezvoltare.


Cu siguranta vor fi si numerosi absolventi care nu se vor angaja pe joburile de vis pe care si le doresc, probabil ca vor fi mai multi decat in anii trecuti, dar asta nu inseamna ca tu trebuie sa fii unul dintre ei. A pleca din start cu premisa ca nu vei putea obtine jobul pe care-l doresti demonstreaza ca ai probleme de incredere in sine si ca te lasi prea mult influentat de zvonurile neconstructive din jurul tau.

 

Ce este de facut? Dincolo de atitudinea constructiva? Vestea buna este ca in mare, aceleasi lucruri care functionau pentru ca un absolvent sa se angajeze inainte crizei functioneaza si acum, doar ca pe perioada de criza ai nevoie sa aplici si mai mult aceste idei: afla ce vrei, tinteste-ti joburi realiste, fa-ti un CV profesionist, invata sa te vinzi la interviuri, investeste serios timp si efort pentru a cauta un job bun pentru tine, ai rabdare.

Compromisul. Perioadele de criza implica deseori compromisuri, inclusiv atunci cand te angajezi. Insa este important sa nu exagerezi gravitatea realitatii si sa faci compromisuri prea mari. Sau sa crezi ca ai de facut compromisuri prea mari si sa abandonezi intreg procesul de angajare.

Poti face compromisuri legate de:

  • Calitatea joburilor tintite, insa nu cu mult si preferabil pastreaza acest compromis ca o ultima optiune.
  • Pretentiile tale salariale, un aspect important in aceasta perioada pentru multi angajatori, ce cu siguranta iti va oferi un avantaj competitiv in fata altor absolventi.
  • Durata de cautare a unui job, care este din punctul meu de vedere compromisul cel mai eficient.

Si nu uita, chiar e adevarat: in spatele fiecarei crize se afla o oportunitate!
Succes!

Eduard Ezeanu
Blog: www.eduardezeanu.ro
Site: www.careerexperts.ro - Consiliere in cariera si programe de dezvoltare a carierei

Citeste articolul urmator >>

Va recomandam si:

Career Guide 2021