Efectele recesiunii asupra pietei muncii

 

Studiul “Employer of Choice”  initiat de Catalyst Solutions si realizat in colaborare cu Daedalus MillwardBrown arata ca doi din trei angajati cu studii superioare sunt afectati de masurile luate recent de firmele in care lucreaza ca urmare a recesiunii. Eliminarea bonusurilor, procesele de restructurare si chiar scaderea salariilor sunt fenomene intalnite relativ frecvent in ultima perioada  in organizatiile din Romania. In mod indirect angajatii sunt afectati si de reducerile bugetelor de dezvoltare din organizatiile in care lucreaza.

Ingrijorarea pentru viitor este chiar mai mare. Astfel, 3 din 4 angajati cu studii superioare se asteapta la actiuni de reducere a costurilor care sa-i afecteze fie direct, fie indirect.  In incercarea de reducere a costurilor, manageriide top  se asteapta  mai degrabala procese  de restructurare, in timp ce angajatiifara functii manageriale cred ca pe langa restructurare vor avea loc  eliminarea bonusurilor si scaderea salariilor.

Studiul a fost realizat in martie 2009 pe un esantion de 1158 de angajati cu studii superioare cu varsta de pana in 45 de ani. Esantionul este reprezentativ la nivel national pentru populatia studiata.

 

70% din angajatii cu studii superioare au asistat la masuri de reducere a cheltuielilor in firmele la care lucreaza

Aproape jumatate (46.4%) din angajatii cu studii superioare sunt afectati de reducerile bugetelor de dezvoltare ale companiilor.

Mult mai dureroase sunt insa masurile care au impact direct asupra veniturilor angajatilor, si care afecteaza un numar semnificativ dintre angajati. Astfel, 30.5% dintre angajatii cu studii superioare admit ca la ei in firma au fost eliminate bonusurile, iar un procent asemanator (30.2%) din persoanele cu studii superioare au asistat la procese de restructurare in organizatie. Aproape unul din cinci angajati cu studii superioare a asistat la reduceri de salarii in compania in care lucreaza iar unul din zece a asistat la reducerea programului de lucru sau la somaj tehnic.

Angajatii din firmele mici au fost mai putin expusi la masuri de reducere a costurior prin comparatie cu angajatii din firmele medii sau mari (52.5% fata de 69.8% media). Aceasta este posibil sa se intample tocmai pentru ca firmele mici nu au o structura de costuri foarte complexa. Spre exemplu, reducerea bugetelor de dezvoltare si eliminarea bonusurilor sunt mult mai rar intalnite la aceste firme, dar scaderea salariilor este intr-un procent comparabil cu celelalte firme.  Angajatii din firmele cu peste 250 de angajati (36.1%) sunt semnificativ mai puternic expusi proceselor de restructurare, in timp ce in firmele din Bucuresti constatam procentul cel mai mare de angajati expusi la reducerile de bugete de dezvoltare (54.9% fata de 46.4% media).

 

Schimbari realizate in organizatie

%

Au fost facute reduceri de buget (de dezvoltare profesionala, de marketing, de cercetare, de recompensare etc)

44.7

Au fost eliminate bonusurile

30.5

Au avut loc restructurari

30.2

Au fost scazute salariile

19.1

O parte dintre angajati/ intreg personalul lucreaza cu program redus

9.0

O parte din personal a intrat in somaj tehnic

8.6

Nici una dintre cele de mai sus

30.2

Sursa: Daedalus Millward Brown si Catalyst Solutions

Baza:  1158 de angajati cu studii superioare cu varsta de pana la 45 de ani

 

Ingrijorari pentru viitor

Intrucat bugetele au fost deja stabilite la cele mai multe firme pentru anul 2009, ingrijorarea legata de scaderea bugetelor nu creste semnificativ fata de scaderea de bugete deja constatata. Procentul angajatilor cu studii superioare care cred ca vor avea loc la ei in organizatie actiuni de reducere a costurilor cu personalul este in schimb semnificativ mai mare decat cel al angajatilor expusi deja la astfel de actiuni. Astfel, 39.2% cred ca vor avea loc restructurari, 38.3% cred ca vor fi eliminate bonusurile si 25.8% cred ca vor fi scazute salariile la ei in organizatie.

 

Ingrijorarea predominanta in firmele mici este legata de scaderea salariilor, in timp ce ingrijorarea cea mai mare a celor care lucreaza in firme mari este legata de restructurarea de personal.

De asemenea, exista o discrepanta majora intre top management si angajatii cu functii non manageriale in ceea ce priveste perceptia activitatilor viitoare de reducere a costurilor in organizatie: astfel managementul de top vede mai degraba  reducerea costurilor prin restructurari, in timp ce angajatii fara functii de conducere se asteapta la reduceri ale salariilor si la eliminari ale bonusurilor.

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI