Cerere demisie in 2021 – Sfaturi si idei


Asa cum expresia spune,”Toate lucrurile bune au un sfarsit”, jobul pe care l-ai dorit la un moment dat poate sa nu-ti mai aduca satisfactie. Demisia nu inseamna neaparat un motiv de ingrijorare, ci poate sa fie catalizatorul unui nou drum plin de reusite. Potrivit unui sondaj realizat in 2021 de Microsoft, 41% dintre lucratorii din intreaga lume sunt interesati de o cerere tip demisie pentru a renunta la job.

O cerere de demisie nu mai este la fel de infricosatoare ca inainte, in zilele noastre fiind mult mai usor sa iti gasesti un job prin intermediul platformelor (de pilda, Hipo.ro) care ofera joburi la companii de top. Cu toate acestea, intr-o demisie trebuie sa iti inchei “afacerile” intr-o atmosfera prietenoasa.

Asigura-te ca pui la fel de mult efort intr-o cerere pentru demisie, asa cum te pregatesti inainte de un job nou! Insa, pentru o tranzitie usoara si fara remuscari catre un nou job, ia in calcul sfaturile si ideile urmatoare:
 

1. Cum se scrie o demisie

  • Primul paragraf ar trebui sa se concentreze asupra subiectului principal - parasirea organizatiei. De asemenea, tonul scrisorii trebuie sa fie profesional si direct. Ai in vedere sa amintesti in cererea de demisie data si motivul plecarii. Cu toate acestea, daca iti dai demisia din motive mai putin pozitive, nu include aceste motive de demisie in scrisoare.
  • Al doilea paragraf ar trebui sa contina aspecte legate de timpul petrecut cu compania. Cum se face o cerere de demisie in care apreciezi colaborarea? Incearca sa le multumesti pentru experientele pe care le-ai dobandit alaturi de companie, mentionand abilitatile pe care ti le-ai insusit.
  • In final, in aceasta cerere de demisie, concluzioneaza cu o invitatie de a te contacta daca au nevoie de mai multe informatii legate de decizia demisiei. Fii atent sa mentionezi, clar, ca nu cauti o contraoferta si ca decizia ta este ferma si clara. Mai mult, pastreaza atmosfera prietenoasa si scrie in demisia la zi ca iti vei termina proiectele si task-urile care inca se desfasoara.

 

Model Cerere Demisie



Insa, mai intai de toate exista posibilitatea sa te intrebi “Cum imi dau demisia?”. Ei bine, un prim pas pentru a-ti raspunde la aceasta intrebare este sa porti o discutie cu managerul tau. Ideal ar fi sa iti anunți managerul fata in fata despre posbila demisie. Daca acest lucru nu este posibil, probabil din cauza ca este un job remote, discuta decizia ta cu supervizorul prin telefon.

Sfat: Nu mentiona colegilor despre demisie inainte sa discuti cu managerul tau.
 

2. Demisie cu preaviz

O demisie cu preaviz inseamna ca activitatea ta de munca va continua in mod obisnuit prin indeplinirea sarcinilor care sunt platite conform contractului de munca. Cat timp este preavizul? Perioada de preaviz in cazul demisiei poate fi 20 sau 45 de zile, timp in care ar fi de dorit sa iti respecti colegii si sa realizezi task-urile care sunt in desfasurare.

Alege calea care implica demersul pentru o cerere de demisie cu preaviz pentru a duce la bun sfarsit proiectele incepute, dar si pentru a ajuta un nou angajat sa se acomodeze la postul pentru care tocmai ai depus preavizul. Ia in considerare ca in situatia unei cereri de demisie cu preaviz 2021, iti poti face timp sa iti cauti alt job in timp ce esti inca platit la compania la care renunti.

 

Model Demisie cu Preaviz


 

3. Pot sa imi dau demisia fara preaviz

Pe cat de mult ti-ai dori o demisie fara preaviz, acest lucru nu este posibil daca angajatorul nu renunta la preaviz. In situatia in care angajatorul iti aproba plecarea chiar imediata, atunci va intra in vigoare articolul 55, litera b pentru preaviz Codul Muncii, fiind o cerere de demisie cu acordul partilor.

Chiar daca poate parea lipsit de profesionalism, ar trebui sa apelezi la o cerere demisie fara preaviz pentru situatii care nu mai pot amana plecarea ta. Motivele pot fi nenumarate pentru o cerere de lichidare la zi fara preaviz, de la probleme de sanatate pana la faptul ca nu ai mai fost platit in ultimul timp.

 

Model Demisie Fara Preaviz


 

4. Cazuri speciale

Demisia se poate desfasura in diverse contexte ale vietii. Fie ca e vorba ca jobul nu este conform asteptarilor tale sau au aparut schimbari in viata familiala. Drepturile angajatului in caz de demisie vor fi respectate, astfel nu ar trebui sa existe vreun impediment major in situatia in care pleci de la locul de munca.
 
  • Demisie in perioada de proba

Perioada de proba la un job poate sa fie imprevizibila, atat din perspectiva ta, cat si a angajatorului. Totusi, ce se intampla daca plec fara demisie in situatia aceasta? Raspunsul este nimic. Codul Muncii nu prevede ca posibilul angajat sa fie obligat sa depuna un preaviz de demisie sau sa isi motiveze alegerea. Insa, pentru a nu incurca compania, fii politicos si spune-le ca jobul nu ti se potriveste.

 

Model Demisie in Perioada de Proba

 

  • Demisie dupa concediu crestere copil

Cand devii un nou parinte te poate determina sa iti regandesti viata profesionala. Daca iti dai seama ca revenirea la rolul tau dupa concediul de maternitate nu este in prezent cea mai buna optiune, poti sa scrii angajatorului o cerere de demisie la zi imediat cand te intorci la locul de munca.

 

Model Demisie dupa Concediu Crestere Copil



Sa renunti la jobul actual pe care il ai este intr-adevar o incercare, dar cu rabdare si o comunicare eficienta intre tine si manager, incetarea activitatii de munca nu poate fi mai usoara de atat odata cu completarea unui model cerere de demisie. In plus, pentru a multumi celor care te-au ajutat pe parcursul jobului, scrie-le un Goodbye Email prin care le doresti o cariera reusita, in acest fel existand oportunitatea de a pastra legatura cu acestia.

Urmareste videoul urmator pentru mai multe sfaturi in procesul de demisie!


Citeste si:

   

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri