Tu ce vrei să te faci când o să fii mare? – Prolog pentru tinerii la început de drum




Tu ce vrei să te faci când o să fii mare? – Prolog pentru tinerii la început de drum


”Tu ce vrei să te faci când o să fii mare?” – Dacă eÈ™ti deja ”mare”, dar tot nu ai găsit răspunsul la această întrebare, trebuie să È™tii că nu eÈ™ti singurul È™i că nu e nici vreo tragedie. Pentru că în zilele noastre ai la îndemână toate resursele È™i instrumentele necesare să te descoperi cu adevărat, chiar È™i atunci când simÈ›i că nu È™tii ce vrei sau că nu È™tii încotro să o apuci.

Știu! Pe cât de uÈ™or e să îÈ›i găseÈ™ti un job, pe atât de dificil e să stabileÈ™ti o traiectorie profesională pentru a-È›i dezvolta în mod real o carieră. De aceea m-am gândit să îÈ›i evidenÈ›iez câteva concluzii care îÈ›i pot fi de folos!

Analiza constantă este mama dezvoltării!

Ca să È™tii ce vrei, trebuie să È™tii cine eÈ™ti; nu poÈ›i face alegeri, dacă nu eÈ™ti stăpân pe propria persoană. A învăța continuu despre tine este deci imperios. Care îÈ›i sunt valorile, interesele, abilitățile, aptitudinile? Acestea nu sunt doar niÈ™te cuvinte aruncate-ncolo-ncoace prin CV-uri, corporaÈ›ii sau departamente de HR. Aceste aspecte vitale pentru o viață conÈ™tientă, în combinaÈ›ie cu tipul tău de personalitate îÈ›i pot desluÈ™i ce ocupaÈ›ii sunt o bună potrivire pentru tine È™i care sunt complet inadecvate.

Dacă până acum nu ai zăbovit prea mult pe a-È›i răspunde la o astfel de întrebare, află că există instrumente de evaluare È™i teste specifice menite să colecteze informaÈ›ii despre trăsăturile tale, despre compatibilitatea cu anumite domenii È™i chiar funcÈ›ii. Da, este vorba de un proces continuu, a la long, dar dacă pare prea anevoios de parcurs de unul singur, poÈ›i lua în calcul varianta de a lucra temeinic cu un consilier sau cu profesioniÈ™ti în dezvoltarea carierei. Astfel de specialiÈ™ti pot fi percepuÈ›i ca un mit de unii, dar pentru cei care îÈ™i doresc cu adevărat să construiască o carieră È™i să se dezvolte în acelaÈ™i timp, sunt un sistem important de sprijin È™i ghidare.

La piață e bine să mergi mereu cunoscând valoarea!

Fie că îÈ›i place sau nu să negociezi, atunci când tragi o fugă până la piață să iei ceva legume, fructe sau orice altceva, este important să le È™tii valoarea dinainte să ajungi acolo. Pentru a putea distinge ”preÈ›urile umflate”, pentru a putea compara cu ceea ce oferă în termeni de calitate, pentru a putea face o glumișă, două cu un vânzător ca să mai lase la preÈ›, pentru a alege ce e mai bun PENTRU TINE. Ei bine... exact aÈ™a e È™i în piaÈ›a muncii! Doar că aici, cunoÈ™tinÈ›ele, experienÈ›a, dedicarea È™i responsabilitatea ta sunt produsele care se etalează È™i ”se vând”.

Poate ai crede că e invers, că angajatorul e ”È™eful suprem”, că ”nu ai de ales”, că eÈ™ti la început È™i trebuie să accepÈ›i ce È›i se oferă. SituaÈ›ia nu e chiar aÈ™a, deÈ™i este foarte important să fii mereu echilibrat È™i raÈ›ional! Acum că te evaluezi, tu singur sau cu ajutorul unui consilier de carieră, vei afla mai multe despre tine în termeni de ce È™i cum poÈ›i livra la locul de muncă. Astfel, vei avea posibilitatea ca atunci când È›i se arată oportunități de angajare, să le distingi pe cele care oferă perspectiva unui parcurs profesional ce îÈ›i va permite să creÈ™ti, să nu stagnezi. Vei È™ti să te pui în valoare în cadrul unui interviu È™i chiar să negociezi atunci când se va discuta remuneraÈ›ia.

A-È›i cunoaÈ™te valoarea în mod real È™i obiectiv este o condiÈ›ie pentru niÈ™te primi paÈ™i în direcÈ›ia corectă a unei cariere. Pentru că vei înÈ›elege ce oferi È™i ceri vs. ce se oferă È™i cere, vei înÈ›elege să fii ferm, dar modest È™i îÈ›i vei însuÈ™i aÈ™teptări realiste, dar clare È™i bine poziÈ›ionate în timp.

După listele de cumpărături, listele revelatoare sunt ”the next best thing”!

Nu există persoană care să nu fi făcut o listă de cumpărături în viaÈ›a sa! Poate ai făcut una pentru alimente, pentru garderobă sau chiar pentru o ieÈ™ire la grătar... este suficient cât să fi înÈ›eles conceptul: enumeri necesarul, ai ordine È™i structură, îÈ›i poÈ›i face o idee despre cost, mergi la È›intă.

În acÈ›iunile pe care le întreprinzi pentru a-È›i construi o viitoare carieră, listele sunt acolo în top, după evaluare È™i valorificare. Din motive lesne de înÈ›eles (ordine È™i structură, wink wink).

PoÈ›i începe cu o listă de ocupaÈ›ii care par potrivite, acum că te cunoÈ™ti mai bine sau că beneficiezi de ghidarea unui consilier. O listă cu ocupaÈ›ii de explorat, pe care să le cercetezi prin prisma responsabilităților È™i cerinÈ›elor specifice, despre care să afli ce îÈ›i oferă ca obiective, satisfacÈ›ie, oportunități, mediu etc. Nu contează că sunt joburi arhicunoscute sau despre care nu È™tii mare lucru. Ascultă-È›i instinctul È™i ai încredere în ce È™tii despre tine, s-ar putea să înveÈ›i ceva neaÈ™teptat!

Creează lista cu roluri, notează descrierile acestora în dreptul fiecăruia, menÈ›ionează ce îÈ›i poate oferi fiecare È™i restrânge! Pentru a crea o ”listă scurtă” tot ce trebuie să faci este să îndepărtezi toate locurile de muncă ce prezintă îndatoriri care nu te atrag. Elimină-le pe acelea care au perspective slabe. Scapă de orice ocupaÈ›ie cu care È™tii că nu eÈ™ti compatibil prin prisma cerinÈ›elor educaÈ›ionale, a setului de abilități sau a altor specificaÈ›ii de altă natură (posibilitate de relocare, permis de conducere etc.).

Pare simplist, dar îÈ›i va lua ceva vreme, dacă priveÈ™ti È™i desfășori procesul în mod obiectiv È™i RESPONSABIL. Crede-mă... merită!

Știu că atunci când eÈ™ti tânăr, pare o corvoadă uneori seriozitatea È™i atitudinea de ”om mare” de care chiar tu vrei să dai dovadă. Ce mai È™tiu însă, este că poÈ›i cu siguranță modela prezentul ca să îÈ›i construieÈ™ti viitorul È™i că atunci când ai pe cineva alături care să te ajute, totul devine mai uÈ™or, mai firesc. Dacă totuÈ™i astăzi nu îÈ›i este clar de unde să începi È™i unde poÈ›i ajunge mâine, nu È›ine în tine, nu transforma această nehotărâre sau necunoaÈ™tere în frustrări sau într-un zid impenetrabil de cinism! Profită de vremurile în care trăim, de accesul la tehnologie È™i de această deschidere la informaÈ›ii pentru a găsi reusursele sau oamenii care te pot ajuta să îÈ›i cunoÈ™ti abilitățile È™i valoarea, să te expui coerent, să îÈ›i setezi obiective È™i aÈ™teptări realiste, astfel încât, pe termen lung să te bucuri în mod real de rezultate È™i să È™tii să transformi orice dezamăgire în combustibil pentru ”mai mult, mai bine”.


HR Expert & Managing Partner la leoHR si ViitorulMeu - o voce puternică in zona de capital uman È™i Managementul Carierei din România, cu peste 20 ani de experiență în business È™i management în diferite industrii. Leonard Rizoiu este definiÈ›ia profesionistului cu gândire strategică, orientat spre rezultate, care înÈ›elege în profunzime nevoile afacerilor, construind soluÈ›ii complete È™i personalizate pentru acestea. Promotor al empatiei È™i umanității în piaÈ›a muncii, Leonard Rizoiu contribuie activ atât la creÈ™terea performanÈ›ei în organizaÈ›ii, cât È™i la educarea publicului larg prin numeroase intervenÈ›ii TV È™i în presa scrisă.


 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania

ULTIMELE JOBURI