Cum sa obtii o marire de salariu
De cat timp lucrezi in companie? In tot acest timp, te-ai gandit cat de mult ai evoluat de la momentul aplicarii pana in prezent?
Daca rezultatele pe care le aduci sunt vizibile si chiar masurabile, cu siguranta si managerul ar trebui sa-ti observe eforturile. Probabil exact la acest lucru te gandesti de ceva timp. Te bucuri pentru aprecieri, insa pot ele sa-ti plateasca vacanta pe care o planuiesti? Dar cum sa ceri o marire de salariu?
Stim ca nu e cea mai confortabila discutie pentru niciuna dintre parti. Tocmai de aceea, ti-am pregatit cateva sfaturi si idei de care sa tii cont, inainte de a aborda subiectul cu managerul.
Cum sa ceri o marire de salariu?
„Exista un grad de auto-promovare necesar oricarui angajat, iar daca nu ceri, nu ti se va da”. Sunt cuvintele lui Joseph Weintraub, director si profesor al Babson Coaching for Leadership and Teamwork Program.
Daca alegi sa abordezi direct subiectul cu angajatorul, stabileste o discutie speciala, chiar si online. Incearca sa fii cat mai concis si foloseste-te de puterea exemplului.
Daca iti doresti o marire de salariu, adu-i date, argumente concrete asupra contributiei tale. Aminteste-ti ca managerul nu poate sa-ti urmareasca indeaproape evolutia in companie. Tocmai de aceea, spune-i exact care sunt rezultatele (de preferabil, numerice). De exemplu, “Am participat la promovarea evenimentului X, care a avut peste [y numar] de participanti.”
Daca lucrezi in departamentul de vanzari si ai contribuit la cresterea cifrei de afaceri, mentioneaza tocmai acest lucru.
Cand sa ceri o marire de salariu?
Indiferent de modul in care abordezi subiectul, important este sa tii cont de momentul potrivit. Cliseic sau nu, daca vrei sa primesti o marire de salariu, timingul are un rol decisiv.
Iata ce sfaturi iti ofera Daniel Bortz, autor de articole despre cariera pe Monster.com:
Sa spunem ca in ultima vreme a crescut volumul task-urilor tale sau ai ajutat compania sa nu-si piarda cel mai bun client. Daca nu te regasesti printre acestea, poti privi dinamica profiturilor companiei. Daca bugetul sau a crescut in ultima perioada, iar contributia ta este semnificativa, iata un bun moment sa ceri o marire de salariu.
Cum sa obtii o marire de salariu?
Echipa editoriala Indeed.com (ghid in cariera) iti recomanda cativa pasi pentru a-ti obtine o marire de salariu pe care ti-o doresti. Iata care sunt:
- Ia initiativa
Daca efectele sunt vizbile, angajatorul iti va observa efortul. Daca rezultatele inca nu se concretizeaza, discutati despre contributia ta intr-un meeting.
- Mentine o atitudine pozitiva
Cine nu este atras de o persoana care radiaza bucurie, este mereu atenta cu cei din jur si creeaza acea atmosfera placuta de lucru?
Cu atat mai mult, sansele unei astfel de persoane de a fi promovata sunt mai mari. Motivul? In primul rand, echipa te va sustine in momentul in care vei cere o marire de salariu. Odata ce colegii tai iti recunosc meritele, feedback-ul lor pozitiv iti poate creste considerabil sansele de a obtine o marire de salariu.
In al doilea rand, este greu sa treci neobservat de conducerea companiei cand esti aproape mereu activ, optimist si motivat la lucru.
- Continua sa inveti
Pe langa faptul ca iti aduce beneficii in companie, “omul cat traieste invata”. Odata ce incepi sa te dezvolti continuu in plan personal si profesional, nu doar ca vei aduce o contributie valoroasa in echipa din care faci parte, dar la finalul zilei vei privi cartea de pe noptiera si ii vei multumi.
Ideea de business care a ajutat compania sa-si creasca cifra de afaceri sau sa-si pastreze clientul nr 1 a pornit chiar din paginile citite de tine. Poate fi o carte, poate fi un film, un documentar, un speech sau un curs online.
- Seteaza-ti obiectivele in cariera
E important sa privesti de-a lungul traseului tau in cariera. De unde ai plecat, unde ai ajuns si unde iti este urmatoarea oprire. Lucrand si lucrand, poti fi promovat. Totusi, prin pasi intentionali spre unul sau mai multe scopuri pe care ti le setezi, ajungi si mai aproape de acea marire de salariu.
- Creeaza-ti asteptari realiste asupra salariului
Inainte de a-i cere angajatorului o marire de salariu, ai putea face un research despre media castigului celor din domeniul tau. Observa si compara-ti task-urile cu cele ale persoanelor care lucreaza pe aceeasi pozitie ca tine. In felul acesta, vei putea negocia mult mai eficient pentru o marire de salariu.
- Comunica clar
Probabil una dintre valorile companiei este transparenta. La fel cum iti doresti din partea conducerii o comunicare sincera si cat mai clara, acelasi lucru il asteapta si angajatorul din partea ta.
Feedback-ul nu este important doar in relatia cu exteriorul companiei, ci mai ales in interiorul sau. Managerii sunt de cele mai multe ori suprasolicitati. Nu iti pot cunoaste emotiile si opiniile asupra pozitiei tale in firma, decat daca le comunici. Fii clar, concis si sincer. Discutati despre munca ta si despre cum te simti lucrand.
- Fii rabdator
Sa prespunem ca ai avut un meeting cu angajatorul, i-ai cerut o marire de salariu si totul pare ca a decurs bine, exact cum iti doreai.
Este cel mai pozitiv scenariu si totusi, nici macar acesta nu are efecte imediate. O marire de salariu necesita, de cele mai multe ori, aprobarea mai multor parti din companie. Fii rabdator si increzator ca managerii vor tine cont de cererea ta.
Fie ca este sau nu prima oara cand te confrunti cu aceasta provocare, a cere o marire de salariu poate fi intimidant sau poate deveni punctul tau forte. Lucreaza in primul rand la competentele tale.
Linda Raynier, strateg de carieră, speaker și coach îți oferă câteva sfaturi, tips & tricks despre cum să devii un angajat de top, obținând o majorare:
Invata despre cum iti poti imbunatati punctele slabe si despre cum le poti sublinia pe cele forte. Sigur, poti primi o marire de salariu fara sa o soliciti. Dar pentru acest lucru, cat timp ar mai fi nevoie sa astepti? Iată și 5 principii pentru a cere o mărire de salariu.