Cum sa ceri o marire de salariu - ghidul complet despre cum si cand sa faci acest lucru


De cat timp lucrezi in companie? In tot acest timp, te-ai gandit cat de mult ai evoluat de la momentul aplicarii pana in prezent? 

Daca rezultatele pe care le aduci sunt vizibile si chiar masurabile, cu siguranta si managerul ar trebui sa-ti observe eforturile. Probabil exact la acest lucru te gandesti de ceva timp. Te bucuri pentru aprecieri, insa pot ele sa-ti plateasca vacanta pe care o planuiesti? Dar cum sa ceri o marire de salariu

Stim ca nu e cea mai confortabila discutie pentru niciuna dintre parti. Tocmai de aceea, ti-am pregatit cateva sfaturi si idei de care sa tii cont, inainte de a aborda subiectul cu managerul. 


1. Cand sa ceri o marire de salariu?

2. Cum sa ceri o marire de salariu?

3. Cum sa obtii o marire de salariu?

4. Argumente care te pot ajuta sa obtii o marire salariu

5. Ce sa nu spui atunci cand ceri o marire de salariu

6. Negocierea salariului

7. Cerere marire salariu model


Cand sa ceri o marire de salariu?

Indiferent de modul in care abordezi subiectul, important este sa tii cont de momentul potrivit. Cliseic sau nu, daca vrei sa primesti o marire de salariu, timingul are un rol decisiv.  
    
Iata ce sfaturi iti ofera Daniel Bortz, autor de articole despre cariera pe Monster.com:

Sa spunem ca in ultima vreme a crescut volumul task-urilor tale sau ai ajutat compania sa nu-si piarda cel mai bun client. Daca nu te regasesti printre acestea, poti privi dinamica profiturilor companiei. Daca bugetul sau a crescut in ultima perioada, iar contributia ta este semnificativa, iata un bun moment sa ceri o marire de salariu. 

 

Cand sa ceri o marire de salariu. 6 momente potrivite

Marirea salariului este un subiect delicat, dar esential pentru evolutia profesionala. Daca simti ca meriti o crestere a remuneratiei, este important sa alegi momentul potrivit pentru a face cererea. Iata sase situatii favorabile:
  1. Dupa un succes major – Daca ai finalizat un proiect important cu rezultate excelente, angajatorul va fi mai receptiv la solicitarea ta.
  2. Inainte de revizuirea anuala a salariilor – Multe companii au politici de ajustare anuala a salariilor. Informeaza-te si programeaza discutia inainte de aceasta perioada. Afla daca salariul tau este aliniat cu cel putin salariul mediu oferit pentru pozitia ta folosind platforma noastra dedicata salariilor.
  3. Cand ai primit responsabilitati suplimentare – Daca rolul tau s-a extins semnificativ fara o crestere salariala, ai un argument solid pentru a cere o marire.
  4. Cand compania are rezultate financiare bune – Daca firma raporteaza profituri mari si investeste in dezvoltare, este un moment bun pentru a cere o marire.
  5. Dupa o evaluare de performanta pozitiva – O evaluare buna demonstreaza ca aduci valoare companiei si poate fi un punct de plecare pentru discutia despre salariu.
  6. Cand ai o oferta mai buna de la alta companie – Daca ai primit o oferta mai bine platita, poti folosi acest lucru ca argument pentru negociere.
     

Cum sa ceri o marire de salariu?

 

„Exista un grad de auto-promovare necesar oricarui angajat, iar daca nu ceri, nu ti se va da”. Sunt cuvintele lui Joseph Weintraub, director si profesor al Babson Coaching for Leadership and Teamwork Program. 

Daca alegi sa abordezi direct subiectul cu angajatorul, stabileste o discutie speciala, chiar si online. Incearca sa fii cat mai concis si foloseste-te de puterea exemplului. 

Daca iti doresti o marire de salariu, adu-i date, argumente concrete asupra contributiei tale. Aminteste-ti ca managerul nu poate sa-ti urmareasca indeaproape evolutia in companie. Tocmai de aceea, spune-i exact care sunt rezultatele (de preferabil, numerice). De exemplu, “Am participat la promovarea evenimentului X, care a avut peste [y numar] de participanti.” 

Daca lucrezi in departamentul de vanzari si ai contribuit la cresterea cifrei de afaceri, mentioneaza tocmai acest lucru. 

 

Cum sa obtii o marire de salariu?

Echipa editoriala Indeed.com (ghid in cariera) iti recomanda cativa pasi pentru a-ti obtine o marire de salariu pe care ti-o doresti. Iata care sunt:

 
  • Ia initiativa
 
Daca esti atent la nevoile echipei si conducerii, poti observa care sunt punctele slabe si unde compania ar avea nevoie de tine.
Daca efectele sunt vizbile, angajatorul iti va observa efortul. Daca rezultatele inca nu se concretizeaza, discutati despre contributia ta intr-un meeting.

 
  • Mentine o atitudine pozitiva

Cine nu este atras de o persoana care radiaza bucurie, este mereu atenta cu cei din jur si creeaza acea atmosfera placuta de lucru? 

Cu atat mai mult, sansele unei astfel de persoane de a fi promovata sunt mai mari. Motivul? In primul rand, echipa te va sustine in momentul in care vei cere o marire de salariu. Odata ce colegii tai iti recunosc meritele, feedback-ul lor pozitiv iti poate creste considerabil sansele de a obtine o marire de salariu. 

In al doilea rand, este greu sa treci neobservat de conducerea companiei cand esti aproape mereu activ, optimist si motivat la lucru. 

 
  • Continua sa inveti
    
Pe langa faptul ca iti aduce beneficii in companie, “omul cat traieste invata”. Odata ce incepi sa te dezvolti continuu in plan personal si profesional, nu doar ca vei aduce o contributie valoroasa in echipa din care faci parte, dar la finalul zilei vei privi cartea de pe noptiera si ii vei multumi. 

Ideea de business care a ajutat compania sa-si creasca cifra de afaceri sau sa-si pastreze clientul nr 1 a pornit chiar din paginile citite de tine. Poate fi o carte, poate fi un film, un documentar, un speech sau un curs online.

 
  • Seteaza-ti obiectivele in cariera
E important sa privesti de-a lungul traseului tau in cariera. De unde ai plecat, unde ai ajuns si unde iti este urmatoarea oprire. Lucrand si lucrand, poti fi promovat. Totusi, prin pasi intentionali spre unul sau mai multe scopuri pe care ti le setezi, ajungi si mai aproape de acea marire de salariu. 

 
  • Creeaza-ti asteptari realiste asupra salariului
 Inainte de a-i cere angajatorului o marire de salariu, ai putea face un research despre media castigului celor din domeniul tau. Observa si compara-ti task-urile cu cele ale persoanelor care lucreaza pe aceeasi pozitie ca tine. In felul acesta, vei putea negocia mult mai eficient pentru o marire de salariu.

 
  • Comunica clar
Probabil una dintre valorile companiei este transparenta. La fel cum iti doresti din partea conducerii o comunicare sincera si cat mai clara, acelasi lucru il asteapta si angajatorul din partea ta. 

Feedback-ul nu este important doar in relatia cu exteriorul companiei, ci mai ales in interiorul sau. Managerii sunt de cele mai multe ori suprasolicitati. Nu iti pot cunoaste emotiile si opiniile asupra pozitiei tale in firma, decat daca le comunici. Fii clar, concis si sincer. Discutati despre munca ta si despre cum te simti lucrand. 

    
  • Fii rabdator
    
Sa prespunem ca ai avut un meeting cu angajatorul, i-ai cerut o marire de salariu si totul pare ca a decurs bine, exact cum iti doreai. 

Este cel mai pozitiv scenariu si totusi, nici macar acesta nu are efecte imediate. O marire de salariu necesita, de cele mai multe ori, aprobarea mai multor parti din companie. Fii rabdator si increzator ca managerii vor tine cont de cererea ta. 
 

Argumente care te pot ajuta sa obtii o marire salariu

  1. Performanta excelenta – Demonstreaza cum ai adus beneficii companiei prin rezultate masurabile.
  2. Responsabilitati suplimentare – Daca faci mai mult decat in fisa postului initiala, ai un motiv solid pentru cresterea salariului.
  3. Salarii competitive pe piata – O analiza a pietei poate sustine argumentul ca salariul tau trebuie aliniat la standardele din industrie.
  4. Competente imbunatatite – Daca ai obtinut certificari sau ai invatat abilitati noi relevante pentru job, acestea pot justifica o marire.
  5. Impactul asupra companiei – Demonstreaza ca munca ta a contribuit la cresterea veniturilor sau la imbunatatirea proceselor.
 

Ce sa nu spui atunci cand ceri o marire de salariu

  1. "Am nevoie de bani pentru cheltuieli personale." – Marirea salariului se bazeaza pe merit, nu pe nevoile personale.
  2. "Colegul meu castiga mai mult." – Comparatiile directe pot fi percepute negativ si nu sunt un argument convingator.
  3. "Lucrez aici de X ani, deci merit mai multi bani." – Longevitatea nu este un motiv suficient pentru o marire; accentul trebuie pus pe performanta.
  4. "Daca nu imi mariti salariul, plec." – Amenintarile pot deteriora relatia cu angajatorul si pot avea efectul opus.
  5. "Salariul meu este prea mic." – In loc sa te plangi, concentreaza-te pe valoarea pe care o aduci companiei.
     

Negocierea salariului

Negocierea salariului sau renegocierea salariului este un proces important si trebuie abordata cu tact si pregatire. Iata cateva sfaturi pentru a avea succes:
  • Documenteaza-te despre salariile din industrie – Foloseste surse precum platforme de recrutare sau discutii cu profesionisti din domeniu pentru a afla salariul mediu pentru pozitia ta.
  • Stabileste-ti un obiectiv clar – Fii pregatit cu o suma realista si justificata.
  • Evita sa accepti prima oferta fara discutie – De multe ori, exista loc de negociere, iar angajatorii se asteapta la acest proces.
  • Fii deschis la beneficii extra – Daca nu poti obtine marirea dorita, poti negocia alte beneficii, cum ar fi program flexibil, bonusuri sau zile de concediu in plus.
  • Pastreaza o atitudine profesionista – Chiar daca discutia nu are rezultatul dorit, ramane important sa mentii o relatie buna cu angajatorul.
     

Cerere marire salariu model

Daca preferi sa trimiti o cerere scrisa, iata un model cerere marire salariu pe care il poti adapta:

Stimate/a [Nume Manager],

Va multumesc pentru oportunitatea de a face parte din echipa [Numele Companiei]. In ultima perioada, am demonstrat implicare si rezultate notabile prin [mentionarea realizarilor]. De asemenea, am preluat responsabilitati suplimentare, ceea ce mi-a permis sa contribui mai mult la succesul companiei.

Avand in vedere aceste aspecte si analizand salariile din industrie pentru acest rol, as dori sa discut posibilitatea unei ajustari a remuneratiei mele. Sunt deschis la un dialog pentru a gasi o solutie benefica atat pentru mine, cat si pentru companie.

Astept cu interes sa discutam acest subiect si va multumesc pentru timpul acordat.



Discurs marire salariu
Cand soliciti o marire de salariu, pregateste-ti discursul astfel incat sa fie clar si convingator. Iata un exemplu:

Buna ziua, [Nume Manager],

Apreciez foarte mult oportunitatile oferite in cadrul companiei si sunt mandru de rezultatele obtinute. In ultimele [X luni/ani], am contribuit la [mentionarea unor realizari specifice]. In plus, am preluat responsabilitati suplimentare si am demonstrat un angajament constant fata de obiectivele echipei.

Avand in vedere aceste aspecte si informandu-ma despre salariile din industrie pentru acest rol, consider ca o ajustare a salariului meu ar fi echitabila. Sunt deschis la discutii pentru a gasi o solutie care sa reflecte contributia mea la succesul companiei.


A cere o marire de salariu poate fi un pas important in cariera ta. Pregatirea temeinica si abordarea corecta pot face diferenta intre un "nu" si un "da". Alege momentul potrivit, construieste un argument solid si comunica intr-un mod profesionist pentru a-ti maximiza sansele de succes!
 

 

Va recomandam si:

Importanta muncii in echipa: avantaje, provocari si solutii