Ce sunt soft skills? Dar hard skills?
Cand lucrezi la CV-ul tau, iti doresti sa-ti organizezi cat mai bine sectiunile de aptitudini, studii si de experienta profesionala. In cazul ultimelor doua, totul pare suficient de clar: ultimile studii absolvite, respectiv ultimele joburi sau experiente in domeniu.
Totusi, cum ramane cu aptitudinile? Probabil ca ai mai auzit de soft skills si hard skills. Chiar numele lor ne face sa le dam mai multa importanta celor din urma.
Orice ar inseamna soft skills, cel mai probabil nu ne-ar ajuta la fel de mult precum hard skills, corect? Dar inainte de a ajunge la o concluzie, sa lamurim cele doua categorii:
Ce inseamna soft skills? Dar hard skills?
Imagineaza-ti cum ar fi fost ca in copilarie sa nu fi invatat ca exista o diferenta intre comunicarea cu ceilalti copii si cea cu adultii.
Gandeste-te ca ai 5 ani si inveti doar sa faci liniute, bastonase, sa colorezi si sa numeri. Excludem bunele maniere si, evident, respectul fata de cei din jur. Esti complet desprins de ceea ce inseamna integrare intr-un grup si intelegerea celuilalt. De ce? Pentru ca lucrurile astea nu conteaza la fel de mult precum sa iei cele mai bune calificative si stickere cu smiley face.
In adolescenta te-ai concentra pe modurile in care poti trece cat mai departe la olimpiade. Indiferent de profilul liceului (real sau uman), pentru tine conteaza sa excelezi. In acelasi timp, i-ai ignora pe toti cei care iti cer ajutorul, pentru ca nici tu nu ai fost invatat sa ceri ajutorul.
Nu ai avea niciun fel de motivatie pentru a te dezvolta psihic sanatos si pentru a crea conexiuni cu colegii de clasa. Ce folos ar avea? Atata timp cat ai 10 pe linie si esti preferatul profesorilor, te simti implinit, pentru ca ai capatat hard skills.
Chiar esti implinit?
Acum, gandeste-te la un scenariu complet opus. Iata ce inseamna soft skills si de ce ai nevoie de ele.
Alison Doyle, expert in cariera, are o vasta experienta in consilierea studentilor si companiilor. Este fondatoarea Career Tool Belt, prin care ofera sfaturi pentru orice pas la care te-ai afla in cariera. In plus, este autoare de articole pe The Balance Careers, unde scrie si despre diferenta dintre hard skills vs soft skills.
“Cei mai buni candidati isi vor arata ambele seturi de skills. Pentru a face acest lucru in mod eficient, te-ar ajuta sa cunosti diferenta dintre cele doua categorii ”, sustine Alison Doyle.
Exemple de skilluri
Hard Skills:
De cele mai multe ori, hard skillurile le capeti la scoala, la cursuri, din carti sau in urma experientei profesionale. Sunt cel mai usor de remarcat la un candidat prin probele de interviu.
- Certificate sau diplome academice
- Cunostinte SEO
- Copywriting
- Programare
- Limbi straine
- Viteza de typing (de tastare)
Soft Skills:
Spre deosebire de hard skills, este mai greu sa demonstrezi ce soft skills ai capatat. Nu este suficient sa le mentionezi in CV. Precum setul de valori ale unei companii nu poate fi probat decat prin actiuni propriu-zise, acelasi lucru se aplica si in cazul soft skills.
- Comunicare
- Skilluri interpersonale
- Lucrul etic
- Leadership
- Time Management
- Flexibilitate si adaptare
- Spirit de echipa
- Gestionarea conflictului
Cel mai favorabil mod de a discuta cu angajatorul despre un soft skill la care lucrezi este de a-i povesti experientele care te-au ajutat sa-l dobandesti. In plus, puteti discuta si despre momentele in care ai reusit sa-ti indeplinesti un obiectiv, folosindu-ti un soft skill.
Puterea exemplului isi va spune intotdeauna cuvantul in fata unei enumerari de termeni care pot suna cel mult doar atractiv.
In loc de “Am skilluri de leadership”, poti spune “Am coordonat task-urile echipei in proiectul X, un eveniment care a strans peste [y numar] de participanti remarcabili din tara si din afara”. Aminteste-ti sa aduci de fiecare data un rezultat (de preferat, numeric), atunci cand discuti despre experienta profesionala si soft skills.
Hard Skills Soft Skills
Daca pana acum am observat care sunt diferentele dintre cele doua categorii de aptitudini, urmeaza sa discutam despre elementele care le aduc impreuna.
Indiferent ca „hard” si „soft” se opun, categoriile de skilluri nu pot functiona separat. Cand vorbim despre hard skills, ne referim la competentele academice si/sau profesionale, pe care le capeti doar prin studiu. Nu-ti poti atinge obiectivele in cariera, daca in interiorul companiei nu poti relationa eficient cu echipa si managerii (soft skills).
Cunostintele tale de programare te pot ajuta foarte mult in crearea unei platforme online sau unui site. Totusi, poti avea nevoie de ajutor pe partea de continut si de graphic design.
In a nutshel, expertii in cariera de la Glassdoor definesc relatia dintre cele doua categorii in felul urmator: Sa ai hard skills inseamna sa detii know-how-ul, in timp ce anumite soft skills te ajuta sa dai randament la locul de munca. De exemplu, un programator sociabil si un creativ atent la detalii pot face o echipa puternica.