Ghid de interviu pentru angajare - de la candidat la recrutor
Probabil unul dintre cele mai bune reminduri inainte de interviul de angajare este ca ambele parti sa nu-l perceapa drept un examen. Recrutorul nu este profesorul si nici candidatul studentul. Cu alte cuvinte, amandoi au un scop comun. Urmaresc sa afle daca sunt compatibili. Fie ca esti sau nu la primul interviu de angajare, afla cum sa te pregatesti pentru interviu cu acele intrebari care nu vor trece neobservate de recrutor.
Pe langa pregatirea academica si profesionala a candidatului, skillurile soft, precum tipuri de comunicare, time management, gandirea creativa si creativitatea pot face diferenta dintre un candidat acceptat si unul respins. Sigur, aici intervin valorile fiecarui angajator. O parte dintre ei s-ar putea concentra mai mult pe experienta profesionala a candidatilor.
Tocmai de aceea, e mai mult decat necesar ca ambele parti sa-si cunoasca reciproc asteptarile de la inceput.
Iata niste idei pentru ce intrebari sa pui la un interviu. Alege dintre ele, modifica-le si personalizeaza-le exact asa cum simti ca ai nevoie.
Ghid de interviu pentru angajare - Ce intrebari sa pui la un interviu
1. “De ce ai ales aceasta companie?”
Este viceversa intrebarii recrutorului “De ce vrei sa te angajezi la noi?”. Daca el vrea sa-ti cunoasca motivele pentru care ai aplicat, aceeasi dorinta este si de partea candidatului. Interviul de angajare este un bun prilej de a-i afla valorile celuilalt. Poate este o persoana disciplinata, iar recrutorul de la acel moment i-a dat impresia de buna organizare in companie. Probabil mizeaza pe o comunicare constanta si pe transparenta, ceea ce ar fi putut observa din interactiunile cu oamenii din HR.
Sunt nenumarate motive pentru care oamenii aleg o companie in defavoarea alteia, iar o astfel de intrebare te ajuta sa impusti doi iepuri. Nu este chiar cea mai animal-friendly expresie, dar stim ca e doar o metafora.
Daca la interviul de angajare il intrebi pe recrutor de ce a ales sa se angajeze la aceasta companie sau de ce a decis sa ramana, afli detalii, atat despre organizatie, cat si despre interlocutorul tau.
2. Care este partea ta preferata din a lucra la aceasta companie?
De data aceasta, nu doar ca ii vei descoperi recrutorului o parte dintre valori, dar il vei urmari discutand de pasiunea sa. Cand ii asculti pe oameni vorbind despre ceea ce iubesc sa faca la locul de munca, vei simti entuziasm in vocea lor. Daca nu stii ce intrebari sa pui la un interviu, intrebarea asta va conduce conversatia intr-o zona prietenoasa. Cu exceptia recrutorilor care disimuleaza entuziasmul, intrebarea este chiar confortabila.
Echipa de experti in cariera, Glassdoor, priveste intrebarea aceasta ca pe un instrument de a gasi red flags. Este de retinut modul in care recrutorul este luat prin surprindere si isi alege cuvintele. Daca astepti ceva timp pana primesti un raspuns concret, acela este un red flag. In schimb, daca interlocutorul vorbeste cu entuziasm in mod natural, iata un semn bun. Daca deocamdata nu stii cum sa te prezinti la un interviu, ai putea incerca sa-i adresezi angajatorului intrebarea aceasta. Nu vei fi usor trecut cu vederea.
3. Care sunt valorile companiei?
Sigur te intereseaza daca exista un echilibru intre viata personala si job in compania la care aplici. Cu alte cuvinte, iti doresti sa aflii din interviul de angajare daca vei pune un semn de egal intre timp liber si job.
Valorile companiei le gasesti de cele mai multe ori pe site-ul lor oficial, pe Social Media sau chiar in descrierea jobului la care ai aplicat. Nu acele valori e important sa le afli de la recrutor, ci mai degraba insights. De exemplu, daca esti o persoana de origine musulmana te intereseaza modul in care trateaza compania diversitatea rasiala: daca au mai lucrat pana acum cu musulmani, (clienti, colaboratori, angajati) sau daca exista in prezent angajati musulmani/ de alte origini. Valorile companiei nu doar ca-ti spun ceva despre viitori tai colegi, dar iti este si mai usor sa afli daca te-ai integra sau nu in colectiv.
Compania nu-si demonstreaza valorile printr-o lista de termeni care suna frumos. Important este sa actioneze prin prisma lor, iar efectele sa fie vizibile. Daca aplici la o companie a carei valoare este sustenabilitatea, verifica daca au avut sau au in plan un proiect eco-friendly.
4. Cum arata o zi obisnuita la job?
“Cum ne petrecem zilele este, desigur, cum ne petrecem viata” - Annie Dillard, autoare.
Cum te prezinti la interviu? Sa spuneam ca ai lasat o impresie foarte buna inca de la inceput. Ca urnare, vorbim despre un standard inalt care trebuie mentinut si pe parcursul zilelor obisnuite la job. In acelasi mod functioneaza si asteptarile tale fata de jobul la care aplici. Daca esti foarte incantat dupa interviul de angajare, dar odata angajat observi acele minusuri ascunse in etapa de recrutare, este o problema. Tocmai de aceea, e necesar sa existe de ambele parti transparenta in comunicare.
Tip: E important sa stii ce intrebari pui la interviu
Despre acelasi lucru vorbim si in cazul programului de la job. Daca optezi pentru 8 ore de lucru, e important sa stii ce intrebari pui la interviu. Job remote sau fizic? Pauza de masa? Ora de meeting cu echipa? Daca e vorba despre un job fizic, colegii obisnuiesc sa iasa la o cafea? Poti intreba despre tabiete, insights si tot ceea ce iti doresti sa cunosti despre programul la job.
5. Ce sfat i-ai oferi unui nou angajat in companie/ in aceasta functie?
Cand vine vorba despre acele intrebari de pus la interviu angajatorului, ai putea sa-i propui un exercitiu de imaginatie. Daca s-ar putea intoarce in timp, la inceputul sau in companie, ce sfaturi si-ar oferi? Majoritatea recrutorilor se asteapta la intrebari despre programul de lucru, despre echipa sau despre task-urile pe care urmeaza sa le ai. Il vei lua prin surprindere cu intrebarea aceasta si, fara indoiala, te va retine. Daca un lucru il scoate din rutina zilnica de intrebari si raspunsuri, va fi impresionat.
ntrebarea aceasta e o provocare intr-un interviu de angajare. Urmareste-i recrutorului reactia, timpul de raspuns. Dupa ani de experienta, cand privesti inapoi, poti simti compasiune pentru fostul junior. La polul opus, poti simti repulsie pentru contextul in care juniorul a crescut in companie.
6. Cu cine voi lucra cel mai mult?
Daca inca nu ai gasit optiuni pentru ce intrebari sa pui la un interviu, aceasta cel mai probabil ti se va potrivi ca o manusa. Nu doar ca poti afla cine vor fi colegii/ colaboratorii cu care vei lucra, dar iti poti da seama si daca vei fi intr-o echipa multidisciplinara, sustine echipa Glassdoor.
La ce se refera? Exista situatii in care unele echipe sunt formate din membri ai mai multor departamente (Marketing, vanzari, HR, productie, Accounting etc).
Vartika Kashyap, Marketing Manager la ProofHub si pe lista Top Voices 2018 pe LinkedIn, vede urmatoarele avantaje ale unei astfel de echipe:
- Mai multa productivitate
- Coordonare si comunicare mai buna
- Decizii mai bune
- Gasirea mai usoara a solutiilor
- Imbunatatirea gestionarii si planificarii timpului
Motivul? Fiecare organizatie are sanse mai mari de a-si atinge potentialul maxim atunci cand departamentele se intalnesc la un loc.
Sfat de final: Pana acum am discutat despre ce intrebari sa-i pui angajatorului, ce sa intrebi la un interviu. De data aceasta, ce intrebari sa NU-i adresezi? Incearca sa eviti intrebarile despre viata sa personala si despre activitatea in sine a companiei (recrutorul se asteapta se te pregatesti inainte de interviu cu un research). Un alt lucru de evitat este sa intrebi despre beneficiile tale (abonamente la sala/ medicale, vouchere si altele).
Interviul de angajare nu este despre avantajele tale in companie, ci despre contributia pe care o vei avea. Odata ce esti angajat, poti intreba despre beneficiile pe care le primesti. Nu uita ca ele ar trebui sa fie un bonus, nu scopul propriu-zis pentru care aplici la job. Cu atat mai mult, recrutorul nu-si doreste un vanator de comori.