De ce e cool să investești în Soft Skills?



Un mare avantaj pe care generaÈ›iile tinere îl au în piaÈ›a muncii vremurilor noastre, este că englezismele nu doar că nu le sunt străine, dar chiar le vin mănușă. HR, job, remote, task, deadline, meeting - sunt cuvinte care fac parte firesc din vocabularul de zi cu zi.

Cu toate acestea, există un cuplu de noÈ›iuni care, deÈ™i sunt foarte importante din punct de vedere profesional È™i de dezvoltare, nu sunt la fel de populare în discursul uzual al tinerilor: ”soft skills” È™i ”hard skills”. AÈ™a că articolul acesta este dedicat unei mai bune explicaÈ›ii È™i înÈ›elegeri a celei dintâi noÈ›iuni amintite.

SOFT SKILLS

Prin soft skills trebuie să înÈ›elegi:

  • atât abilități intrapersonale - modul în care gestionezi propriile emoÈ›ii, situaÈ›ii, conflicte, stres,
  • cât È™i abilități interpersonale – cum interacÈ›ionezi cu cei din jur, cum lucrezi în echipă, atitudinea, empatia, inteligenÈ›a ta emoÈ›ională.
Cu alte cuvinte, soft skills aduce la un loc tot ceea ce arăți dincolo de ce este ”citibil” în CV-ul tău. Tot ce te ridică peste media profesională È™i te scoate din ‘mulÈ›imea’ cu aceleaÈ™i competenÈ›e tehnice. Aspecte poate mai greu de cuantificat, nefiin tehnice, însă care fac o diferență majoră, graÈ›ie importanÈ›ei din ce în ce mai mari acordate modului în care relaÈ›ionezi cu cei din jur, felului în care È™tii să soluÈ›ionezi probleme, conflicte sau cum te raportezi la situaÈ›ii noi.

Ai fi tentat să crezi că într-o lume din ce în ce mai înclinată spre dezvoltare tehnologică È™i automatizare a oricărui proces posibil, soft skill-urile cad pe un plan secund. Sau că sunt într-adevăr importante exclusiv în domeniile asociate È™i dedicate comunicării, precum PR-ul, jurnalismul sau resursele umane. Cu toate acestea, e bine să È›ii minte că trăieÈ™ti contextul potrivit pentru a acorda o atenÈ›ie deosebită aptitudinilor de comunicare interpersonală, esenÈ›iale în orice organizaÈ›ie, indiferent de profilul de activitate.

Indiferent de jobul pe care vrei să îl ai sau îl ai deja, modul în care gestionezi propriile emoÈ›ii, diferitele situaÈ›ii, unele conflicte, stresul, schimbarea, este vital pentru viitorul carierei tale.

De ce sunt importante soft skill-urile?

Dincolo de pregătirea ta È™i de ceea ce È™tii să faci, cum alegi să o faci È™i cum îi faci pe ceilalÈ›i să se simtă devine un aspect foarte important în cadrul unei echipe. MulÈ›i dintre angajatorii îmi spun că le este greu să găsească oameni deschiÈ™i la nou, oameni conÈ™tienÈ›i de importanÈ›a unei comunicări deschise, oameni dornici să fie parte din ceva mai mare decât ei înÈ™iÈ™i, oameni DE ECHIPÄ‚.

Asta se întâmplă deoarece mulÈ›i dintre tinerii de azi nu au È™tiut că trebuie investită cel puÈ›in la fel de multă atenÈ›ie în dezvoltarea abilităților intra È™i interpersonale, cât atenÈ›ia acordată abilităților tehnice.

Studii precum cel derulat de Institutul InternaÈ›ional de Cercetare Stanford È™i FundaÈ›ia Carnegie Mellon, arată că până la 75% din succesul joburilor de lungă durată depinde de soft skills, fiind doar în proporÈ›ie de 25% datorat aptitudinilor tehnice.

Cred că putem fi de acord: abilitățile de comunicare sunt noul must have care nu pare a ieÈ™i din trend prea curând!

Top soft skills

 
Abilitățile de comunicare – în scris sau verbal, abilitatea de a comunica în mod coerent rămâne abilitatea cea mai căutată de către angajatori


Atitudinea proactivă – deschidere către nou, către rezolvarea creativă a situaÈ›iilor problematice, management de conflict

 

Munca în echipă – capacitatea de lucra bine È™i eficient în echipă

 

Etica – responsabilitate È™i respect pentru cultura organizaÈ›ională, profesionalism în respectarea viziunii È™i valorilor

Time management – într-o realitate în care a fi concentrat la un task mai mult de 10 minute a ajuns o super putere   graÈ›ie nenumăratelor surse de distragere a atenÈ›iei, valorificarea maximă a celor 8 ore de muncă a ajuns o abilitate     importantă

 

Ai bifat etapele formării profesionale, ai făcut slalom printre toate probele la care te-a supus È™coala – în toate stadiile ei, iar acum eÈ™ti pregătit să te înrolezi în următoarea etapă a competiÈ›iei È™i să te alături primei tale echipe.

Fie că te înscrii în scenariul de mai sus sau că te regăseÈ™ti în primii tăi ani într-o organizaÈ›ie, vei sesiza rapid că pregătirea profesională e doar parte din ecuaÈ›ia care te face să devii un profesionist adevărat. Felul în care te prezinÈ›i, comunici È™i relaÈ›ionezi cu toÈ›i cei din jurul tău, cântăresc enorm când vine vorba de valoarea unui om în echipă. Mai mult, soft skill-urile, acest must have al momentului, te diferenÈ›iază de ceilalÈ›i, fără a È›ine cont de specificul profesiei tale.

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania