Trei tendinte din piata muncii in 2022, dupa „Marea Demisie”
In noiembrie 2021, 4,5 milioane de angajati si-au dat demisia. De aici si „Marea Demisie”. Acest fenomen a fost prevazut de Anthony Klotz, care acum se intoarce cu trei tendinte posibile in piata muncii pentru anul 2022.
- Adio valului de demisii
- Jobul flexibil va fi mai mult decat un beneficiu
- Competitie in randul joburilor la distanta
Adio valului de demisii
Anthony Klotz sustine ca rata demisiilor va fi similara cu cea a anului anterior, insa nu vor mai atinge un numar la fel de mare. Potrivit unui sondaj din luna decembrie, realizat de ResumeBuilder.com, se pare ca in jur de 23% dintre angajati isi vor cauta un loc nou de munca in 2022, iar 9% deja au obtinut unul. La studiu au participat 1 250 de angajati americani.
Odata cu „Marea Demisie” din 2021, piata fortei de munca ramasa incurajeaza companiile sa ofere un pachet de beneficii si salariu mult mai atractive pentru potentialii candidati la posturi. Astfel, se reduce numarul demisiilor.
Jobul flexibil va fi mai mult decat un beneficiu
Klotz observa cum liderii companiilor isi doresc in ultimul timp sa le ofere oamenilor cat mai mult control asupra programului lor de lucru. Tot el sustine ca joburile flexibile le permit angajatilor sa-si mentina un echilibru intre viata profesionala si cea personala.
Cu atat mai mult, spatiul muncii va face demersuri importante spre sanatatea mentala a lucratorilor. In acelasi timp, angajatorii care refuza sa le ofere un program flexibil salariatilor vor fi cei care se vor confrunta cu pierderi semnificative, ca urmare a „Marii Demisii”.
Competitie in randul joburilor la distanta
In urma digitalizarii rapide, numeroase companii aleg automatizari prin tehnologii, asemenea chelnerilor digitali, in contextul distantarii fizice. Mai mult decat atat, locurile de munca traditionale vor putea fi inlocuite de roboti si de inteligenta artificiala. Iata o modalitate incurajata de situatia pandemica, prin care se reduc costurile de angajare. Tendinta de automatizare este foarte posibil sa continue sa dupa sfarsitul pandemiei.
Alaturi de tehnologii, tot pentru a mentine costurile scazute, managerii tind sa angajeze lucratori straini pentru posturi la distanta. „Daca sunteti o organizatie la distanta, puteti recruta lucratori din intreaga lume care pot face aceeasi munca la un pret mai mic.”, sustine Anthony Klotz.
In 2022, liderii companiilor vor incerca sa evite pe cat posibil repetarea unui val de demisii, asemanator cu cel al anului trecut. Tendintele sunt cele de a le oferi angajatilor un pachet de beneficii si salariu atractiv, un program flexibil si automatizare prin tehnologii. Nu in ultimul rand, managerii se indreapta spre angajarea lucratorilor straini care sa-si poata desfasura lucrul la distanta, cu un cost redus.
Citeste si:
-
Cariera in Finante-Conta? Afla sfaturile unor Manageri Financiari de top pe 17 februarie 2022.
-
Passion For Caring. Meet Allianz Services Top Management Team