Care sunt asteptarile angajatorilor pentru piata muncii in 2022?
De doi ani, contextul pandemic isi spune cuvantul in ceea ce priveste alegerea modelelor de lucru in companii. O mare parte dintre angajatori ofera deja joburi in sistem hibrid sau full remote. Dar oare se va schimba ceva anul acesta?
Raportul Hipo.ro se intoarce cu asteptarile si obiectivele angajatorilor pentru piata muncii din anul 2022.
Iata ce poti afla din Raportul Hipo.ro 2022:
- Ce impresii au angajatorii despre sistemul hibrid?
- Ce impact au avut pandemia si munca remote asupra companiilor?
- Ne asteptam la cresteri salariale dupa “Marea demisie” a anului 2021?
- De ce se tine cont in angajarea tinerilor si a celor cu experienta?
„Legea telemuncii a schimbat WFH (work from home) în WFA (work from anywhere), prin eliminarea obligației de declarare a locului de desfășurare a activității.
Companiile care vor invata sa asculte candidatii la interviuri (nevoi, temeri, dorinte) si isi vor adapta strategiile de recrutare/ retentie a noii normalitati de pe piata muncii vor avea de castigat.
Coada cu "altii 100" nu se mai formeaza acum la usa companiilor inflexibile, care nu accepta schimbarile, chiar daca au multe posturi disponibile.
Oamenii au invatat sa-si ceara drepturile, pun mult mai mult accent pe echilibrul dintre viata personala si viata profesionala, pe salarii competitive, pe posibilitatea de a se dezvolta profesional si de a invata continuu.”
Anca Grosu, HR Specialist, XIVIC INC.
„Ceea ce era prezentat acum doi ani drept un beneficiu menit sa faca angajatorii mai atractivi si sa ii diferentieze pe piata muncii este acum noua normalitate.
Recrutarea va deveni predominant digitala si se va muta in mare parte in spatiul virtual, cel putin pentru primele interviuri.
Metodele de recrutare vor trebui si ele diversificate si adaptate la noile schimbari, nu numai ale pietii muncii, ci si ale noilor realitati cotidiene - aflate in general sub presiunea digitalizarii accelerate, dar si a existentei unor norme de siguranta in societate impuse de ultimii doi ani (certificatul verde).
Va fi foarte interesant de urmarit si în ce fel o vor influenta platformele video sau de streaming, inclusiv Meta (fosta companie Facebook).” - Florin Ochiana, Resourcing, Learning & Development Manager, Saint-Gobain Romania.
Afla si alte pareri ale angajatorilor, chiar aici
„In urmatorii ani, vom asista la incercari de lucru pe model hybrid, chiar daca amenintarea COVID este inca la fel de prezenta.
In ceea ce priveste recrutarea, lucrurile nu cred ca se vor schimba semnificativ.
Avem la dispozitie aceleasi platforme pe care le-am utilizat si in trecut cu succes.
Cu cateva exceptii, companiile vor incerca sa aduca oamenii la birou, avand in vedere ca sunt chirii de platit si alte aspecte ce nu trebuie ignorate.” - Alexandra Vladut, Group Talent Acquisition Leader, Farmavet.
„Fluctuatia pe posturi de conducere unde e posibila munca remote va fi destul de mica. Munca remote este un beneficiu apreciat pe piata muncii.
Recrutarea se va face relativ usor pe aceste posturi. Recrutarea pentru posturi de executie - mercantizare/lucrator comercial se va face putin mai greu, avand in vedere bugetele din acest domeniu, inca afectate de pandemie, evolutia pietei fortei de munca.
Metodele de recrutare vor trebui si ele diversificate si adaptate la noile schimbari, nu numai ale pietii muncii, ci si ale noilor realitati cotidiene - aflate in general sub presiunea digitalizarii accelerate, dar si a existentei unor norme de siguranta in societate, impuse in ultimii doi ani (certificatul verde).” - Lusor Catalin, Manager Resurse Umane, GRUP SAPTE SA.
„Pentru anul 2022, Nokia va avea un program hybrid, dand posibilitatea angajatilor sa lucreze fie integral de acasa, de oriunde din România, fie sa opteze pentru un mix de zile/saptămâna pentru a munci de la birou sau de acasa.
S-a observat parca o scadere a gradului de eficienta a campaniilor online de recrutare pentru a colecta aplicatii.
A crescut presiunea pentru campanii de recrutare mai creative, pentru site-uri de cariere mai usor de navigat si pentru targuri de joburi online mai inovative.” -Andra Rugea, Head of Talent Attraction Central Europe & Central Asia, Nokia.
„Voi face referire la domeniul IT: Companiile care nu vor adopta modelul remote, vor pierde angajati, dupa cum se si observa deja in piata. Desi componenta de socializare e importanta, obiceiurile angajatilor s-au schimbat si s-au adaptat rapid la modelul remote care are avantaje pentru majoritatea.
Exista un trend crescator de a incepe colaborari cu SRL/PFA, iar companiile care nu vor putea sustine modelul acesta vor avea de pierdut si pe partea de retentie, dar si pe partea de atragere de noi talente.
Gap-ul dintre numarul de locuri de munca si numarul profesionistilor va fi in continuare ridicat. Companiile vor trebui sa faca concesii in procesele de recrutare fie de timp, fie de bani, fie de calitate (A players vs. candidati cu potential in care trebuie investit pe partea de training).”
Roxana Muresan, Specialist Resurse Umane, QCatalyst.
Afla si alte pareri ale angajatorilor, chiar aici
Citeste si: