Tineri la început de carieră - Cum să capeți experiența pe care o cer angajatorii

De doi ani asistăm la o remodelare continuă, în ceea ce priveÈ™te modul de lucru. Adaptarea nu a fost uÈ™oară - pentru unii full remote, pentru alÈ›ii hibrid. Cu toate astea, contextul pandemic a adus cu sine revoluÈ›ia beneficiului suprem acordat de tot mai multe companii: munca de oriunde.  

Așa cum o arată studiile recente, tot mai mulți tineri au drept criteriu principal de selecție a jobului, posibilitatea de a munci remote.

TotuÈ™i, oricât de frumos ar suna, acest sistem de lucru poate aduce cu sine È™i unele neajunsuri. Mai ales atunci când vorbim de tineri în stadiul incipient al unei cariere.  

Vezi aici joburi remote pentru începători


Dacă faci parte din categoria aceasta, este foarte probabil să fi resimÈ›it diferit din punct de vedere profesional perioada pandemiei, față de cei mid level sau chiar seniori. Pentru că aceÈ™ti ultimi doi ani ar fi trebuit să reprezinte startul tău profesional iar izolarea a contribuit într-un mod negativ È™i a îngreunat procesul de acumulare a experienÈ›ei pe care o cer angajatorii din piaÈ›a muncii. 

Prea multe aÈ™teptări, prea puÈ›ine oportunități? 

Cum aproape orice informaÈ›ie e la doar o căutare distanță, a dobândi noi aptitudini nu mai e o problemă. Cât timp ai un mindset orientat către cunoaÈ™tere È™i creÈ™tere, curiozitatea cronică pentru a È™ti mai mult te va ajuta să absorbi mult, repede. Și-atunci, ce te faci cu paradoxul care e în continuare o realitate È™i anume aÈ™teptările legate de experiență, pe care le au angajatorii, atunci când vine vorba de tineri? 
 

Lucrează la Soft Skill - urile tale! 

Prin soft skills, trebuie să înÈ›elegem un ‚cocktail’ de abilități intrapersonale – adică modul în care gestionăm propriile emoÈ›ii, conflicte, stresul È™i abilități interpersonale – cum interacÈ›ionăm cu cei din jur, inteligenÈ›a noastră emoÈ›ională, atitudinea, empatia. Cele mai recente studii efectuate în rândul angajatorilor relevă un accent deosebit pus pe calitățile soft ale candidaÈ›ilor È™i angajaÈ›ilor. Setea de cunoaÈ™tere, spiritul de echipă, flexibilitatea în gândire sau abilitățile de comunicare sunt soft skillurile care ocupă primele locuri în topul ingredientelor ce compun un profesionist
.  

Citește mai multe despre soft skills aici


Cum lucrăm la ele? S-ar putea să nu realizezi, dar o faci. Zilnic. Orice tip de interacÈ›iune pe care o ai cu echipa ta presupune folosirea abilităților de comunicare. Mai mult, arată modul tău de a te raporta la oameni È™i situaÈ›ii. De aceea, caută să înveÈ›i din fiecare schimb È™i analizează cum decurg atât comunicarea cu cei din jur, cât È™i modul de a rezolva problemele care se ivesc, de exemplu. La final de zi, vei putea vedea dacă rezultatul a fost mai bun decât ieri È™i astfel vei putea lucra la a îmbunătăți ce È›ine de propria conduită È™i mod de abordare. 

Spune mai des DA! 

Zona noastră de confort reprezintă, nu de puÈ›ine ori, o piedică în dezvoltarea noastră profesională. Cu toate astea, fiind la început de carieră, e esenÈ›ial să acumulezi toată experienÈ›a de care poÈ›i beneficia. Unul dintre cele mai bune moduri de a face asta este să iei parte la seminarii, discuÈ›ii, conferinÈ›e, workshopuri, training-uri È™i în general, la orice tip de program sau eveniment care aduce ceva în plus bagajului tău profesional. Fie că se È›in offline sau online. Pe lângă informaÈ›iile practice pe care le dobândeÈ™ti, ai oportunitatea de a-È›i creÈ™te reÈ›eaua de contacte È™i poate să cunoÈ™ti colegi de breaslă alături de care te poÈ›i dezvolta. 

Succesul în prezent, dar mai ales în viitor e rezervat celor care învață zilnic È™i cu orice ocazie. Fie că e vorba de hard skills sau soft skills, este esenÈ›ial ca învățarea să fie un stil de viață È™i nu doar o ocupaÈ›ie part time
 

Aplică pentru internshipuri! 

Programele de mentorat oferă un insight valoros în interiorul unei companii, dar È™i oportunitatea de a analiza la prima mână dacă domeniul ales este potrivit pentru tine. Îndrumarea unui profesionist cu experiență îÈ›i va da È™ansa să acumulezi experiență relevantă pentru viitorul tău profesional. DeÈ™i există opÈ›iunea de a aplica pentru internship-uri plătite, studii desfășurate în timpul pandemiei arată că tinerii care aplică pentru programe de mentorat sau chiar joburi entry level, sunt mai preocupaÈ›i de perspectivele pe care acestea le oferă pe termen lung È™i nu atât de aspectul financiar. 
 

Vezi aici toate internship-urile



Trimite scrisori de intenÈ›ie! 

Într-un CV, lipsa experienÈ›ei este uÈ™or de observat. Mai mult, acesta nu-È›i permite să vorbeÈ™ti deschis È™i pe un ton personal despre abilitățile tale, despre drive-ul tău sau despre motivele pentru care îÈ›i doreÈ™ti cu ardoare un rol în compania la care aplici. O scrisoare de intenÈ›ie îÈ›i va da ocazia să dezvolÈ›i modul în care toÈ›i paÈ™ii de până acum te-au pregătit pentru job, ce anume te motivează È™i de ce eÈ™ti un candidat foarte bun, chiar È™i È›inând cont de aparentă lipsă a experienÈ›ei.







 

Știu că tot ce am inclus în acest articol poate părea foarte tehnic, ca la carte. Mai È™tiu È™i că poate părea că te învârÈ›i într-un cerc vicios, acela în care angajatorul îÈ›i cere experiență, dar tu nu reuÈ™eÈ™ti să iei un job pentru a căpăta acea experiență. 

Trebuie să recunoaÈ™tem, pandemia ne-a învățat că viitorul se traduce în flexibilitate È™i e rezervat celor care È™tiu să adapteze metodele È™i instrumentele pe care le au la îndemână, pentru ca la final de zi să cadă în picioare.  AÈ™a că, tot ce pot să îÈ›i doresc pe mai departe este să nu fii doar parte din statistică, doar un procent în acea discrepanță în număr dintre joburi disponibile È™i profesioniÈ™ti. Ci să devii È™i să fii tot ce È›i-ai dorit prin prisma carierei pentru al cărei viitor lucrezi acum, zi de zi.





credits catre: Leonard RIZOIU
 
      
HR Expert & Managing Partner la leoHR - o voce puternică in zona de capital· uman din România , cu peste 15 ani de experiență în business· È™i management· în diferite industrii .
Leonard Rizoiu este definiÈ›ia profesionistului cu gândire strategică ,  orientat spre rezultate , care· înÈ›elege în profunzime nevoile afacerilor , construind soluÈ›ii complete· È™i personalizate pentru acestea . Promotor al empatiei È™i umanității în piaÈ›a muncii , Leonard Rizoiu contribuie activ atât la creÈ™terea performanÈ›ei în organizaÈ›ii , cât È™i la educarea publicului larg prin numeroase intervenÈ›ii TV È™i în presa scrisă .



 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri