7 domenii care continua angajarile in 2009
Desi criza economica a scazut simtitor oferta de munca, exista totusi angajatori care intampina dificultati in a ocupa anumite pozitii. Conform unui studiu realizat la nivel international de Manpower, 62% dintre angajatorii romani declara ca au probleme in gasirea unor specialisti care sa raspunda nivelului de performanta cerut, plasand Romania pe primul loc. La polul opus se situeaza tari precum Spania (8% dintre angajatori) si Irlanda (5%).
Principalele 7 domenii din Romania in care te poti angaja chiar si in 2009 sunt:
1. IT software
Peste 20% din totalul locurilor de munca disponibile in acest moment vizeaza sectorul IT. Joburile de programator, consultant IT, tester aplicatii software sunt cele mai cautate de angajatori.
Desi exista un numar mare de absolventi de facultati de profil, pregatirea acestora este insuficienta pentru a se ridica la asteptarile angajatorilor. Din acest motiv angajatorii romani din IT incearca sa atraga cei mai buni candidati oferind beneficii conexe in raport cu concurenta. Cei mai valorosi profesionisti isi pot alege in aceste conditii organizatia pentru care sa lucreze.
Continua crestere a ofertei locurilor de munca in informatica este generata de mutarea multor industrii in mediul virtual si de lipsa existentei unor generatii anterioare care sa ocupe aceste locuri vacante.
Printre companiile care continua sa angajeze se numara Electronic Arts (EA), Brainspotting, Senior Software, RINF Outsourcing Solutions,TeamNet Collaborate, Viveo. De asemenea, se cauta specialisti IT in sectorul de telefonie mobila si/sau fixa si in cadrul firmelor ce dezvolta aplicatii software.
2. Vanzari
Pe site-urile de recrutare locurile de munca din departamentele de vanzari ale companiilor reprezinta peste 15% din totalul anunturilor de joburi. Cele mai ofertante joburi din acest sector sunt cele de consilier vanzari, sales manager, agent vanzari.
Piata recrutarilor in vanzari se confrunta de fapt cu o falsa oferta de locuri de munca. Angajatorii stabilesc pentru agentii de vanzari target-uri nerealizabile in contextul actual de scadere sau, cel mult, stagnare a cererii de produse si servicii. Din acest motiv au loc concedieri dese, ceea ce genereaza un numar permanent de locuri vacante. Singurul avantaj obtinut este cresterea calitatii profesionale a candidatilor. Majoritatea angajatorilor afirma ca nu gasesc profesionisti care sa aiba atat abilitati de comunicare si convingere, cat si cunostinte avansate in domeniul economic.
Printre companiile care cauta noi angajati in departamentele lor de vanzari se afla Supreme Group, Interbrands Marketing and Distribution. Firmele care furnizeaza credite de consum, precum si cele care ofera servicii de recuperare de debite angajeaza in continuare.
3. Customer care/Client service
13% dintre anunturile de recrutare vizeaza un job de customer care/client service administrator. Industria de Business Process Outsourcing (BPO) este avantajata de tendinta de reducere a costurilor din partea companiilor, ca urmare a constrangerilor generate de criza economica. In general, se observa o tendinta de crestere a gradului de externalizare a serviciilor care nu constituie core business. De aceea firmele care asigura suport pentru clienti sau consumatori au nevoie de mai multi oameni.
Cele mai frecvente joburi sunt cele de operator call center. Angajatorii declara ca intampina probleme in cazul joburilor care necesita cunoasterea unei limbi straine mai exotice, precum araba, norvegiana, portugheza, rusa. Numarul aplicantilor este mai mic decat cererea, astfel incat raman locuri vacante si in perioade economice slabe.
CallPoint, GRS, TechTeam, Teleperformance sunt printre call center-ele care ofera servicii pentru marile companii si care angajeaza in continuare. Firmele de consultanta Capgemini si Accenture se afla si ele pe lista celor care ofera locuri de munca in domeniul BPO.
Cea mai mare companie din industria locala de BPO in functie de numarul de angajati, furnizorul de servicii de business si solutii tehnologice Genpact declara ca planuieste sa angajeze pana la sfarsitul anului 2009 cateva sute de oameni noi.
4. Internet
Sfera online-ului a avut o ascensiune importanta in ultima perioada, unul dintre motive fiind si faptul ca ofera solutii potrivite pe timp de criza. Transferul audientei din mediul traditional inspre internet a generat o crestere cu 20% a publicitatii online in 2009. Astfel, mare parte din bugetele alocate advertisingului conventional sunt transferate la nivel de online. Fiind constranse sa scada costurile, majoritatea companiilor si-au mutat o parte din activitati in mediul virtual, dezvoltand noi servicii, cum este cazul internetbanking-ului.
Aceasta noua tendinta aduce cu sine un numar in crestere de locuri de munca disponibile pentru cei care doresc sa-si dezvolte o cariera in acest sector. Designerii grafici si web developer-ii nu vor duce lipsa de joburi. Mai mult, se observa o migratie a specialistilor catre cele mai bune locuri disponibile, dovada ca nu angajatorii sunt cei care detin controlul procesului de ocupare a fortei de munca.
Printre principalii angajatori se numara trusturile media, cu oferte pentru redactori online, agentiile de web design, cu joburi pentru programatori, designeri, specialisti SEO. De asemenea, specialistii in vanzarea spatiilor publicitare online sunt cautati in continuare.
5. Inginerie
Romania este una dintre tarile in care o cariera in inginerie nu este considerata ca fiind cea mai atragatoare. Numarul mare de profesionisti care se retrag din activitate prin pensionare deschide noi locuri de munca pentru absolventi. Angajatorii se plang insa de calitatea candidatilor.
Declaratiile cu privire la investitia in infrastructura vor duce la o crestere a cererii de ingineri specializati in constructii. Acest aspect este valabil si in strainatate, motiv pentru care inginerii romani au sansa sa lucreze la proiectele strategice dezvoltate de guvernele din tari precum Dubai, Israel etc.
O ocazie de angajare incepand cu ultimul trimestru al anului este oferita de Ford, care a deschis recent productia de automobile in cadrul uzinei de la Craiova. Firmele de proiectare si de constructii sunt o alta varianta de angajare pentru ingineri.
6. Farmaceutice /medicina
Sectorul farmaceutic este printre putinele care isi mentin rata angajarilor, indiferent de conditiile economice. Populatia in imbatranire genereaza o nevoie continua de productie de medicamente si de persoane calificate in domeniul medical. Ofertele de munca pentru farmacisti, dentisti, tehnicieni, doctori si asistente exista in continuare. Specialistii estimeaza ca la finalul anului 2009 se vor fi facut peste 1300 de angajari in acest sector.
Companii farmaceutice precum GlaxoSmithKline (GSK), Pfizer , A&D Pharma, Catena, Help Net, Zentiva, Ozone Laboratories, City Pharma, Gedeon Richter fac angajari. De exemplu, compania farmaceutica LaborMed Pharma, specializata in cercetare, productie si distributie de medicamente anunta ca va face inca cel putin 40 de angajari, iar lantul Help Net isi va mari echipa cu 30 de oameni.
Cei care au absolvit o scoala cu profil tehnic se pot angaja drept tehnicieni pentru aparatura electronica medicala, acest sector dezvoltandu-se din ce in ce mai mult. Si absolventii unor scoli de business pot gasi multe job-uri in domeniul sanatatii, in departamentele administrative.
Cresterea ofertelor in sectorul sanatatii este determinata si de numarul mare de clinici particulare care au nevoie de personal calificat. De exemplu, furnizorul integrat de servicii medicale MedLife se afla in acest moment in procesul de recrutare a 150 de angajati, constand in personal medical si non-medical.
7. Educatie
Cu toate ca bugetele guvernamentale pentru educatie sunt mai reduse in 2009 comparativ cu anii precedenti, exista o cerere de locuri de munca in acest sector. Institutiile de invatamant gimnazial si preuniversitar se confrunta cu o lipsa de personal calificat, multe posturi fiind ocupate de suplinitori. Aceasta situatie determina o scadere a calitatii invatamantului, ceea ce nu va permite pregatirea de specialisti necesari pentru perioada imediat urmatoare crizei. Cei mai cautati sunt profesorii care pot pregati profesionisti pentru domeniile in care exista cerere de munca. Limbile straine se afla pe primele pozitii in acest sens.
Locurile de munca din educatie sunt printre cele mai sigure de pe piata romaneasca. Dezavantajul actual este ca profesorii trebuie sa isi scada nivelul asteptarilor salariale pentru a obtine jobul dorit. O alternativa a muncii pentru guvern o reprezinta joburile din cadrul institutiilor private acreditate. Printre acestea, cele de educator sunt cele mai ofertante in anul 2009.
La nivel international
Pe plan global situatia domeniilor in care se continua sa se angajeze in 2009 este asemanatoare.
Studiul Manpower Inc. nominalizeaza urmatoarele joburi pentru studii superioare ca fiind cel mai greu de ocupat in tarile dezvoltate:
- Reprezentanti vanzari
- Ingineri
- Manageri/ Pozitii de conducere
- Specialisti financiari si contabili
- Pozitii de secretariat/office assistant
In concluzie, daca esti interesat de vreunul dintre cele 7 domenii prezentate mai sus si intrunesti calitatile necesare, nu iti va fi greu sa-ti construiesti o cariera, chiar si in pesimistul an 2009.
Succes!