Analiza: Europa si Romania - Piata fortei de munca pentru absolventi in 2009
Gasirea unui loc de munca in 2009 daca esti student sau absolvent este cel mai dur examen pe care va trebui sa il sustii. Pentru a te ajuta sa il promovezi cu bine am realizat in acest articol o analiza a situatiei angajarilor din Europa si Romania pentru tinerii aflati la inceput de cariera. Am selectat cateva tari din vestul, respectiv estul Europei, astfel incat tu sa stii mai multe despre contextul lor economic actual, rata somajului in randul tinerilor, principalele domenii in care se cauta specialisti si angajatorii cei mai importanti.
Marea Britanie
Recesiunea a determinat companiile britanice sa reduca nivelul investitiilor, iar consumatorii au fost nevoiti sa scada cheltuielile. Astfel, economia Marii Britanii s-a comprimat in al doilea trimestru al lui 2009 cu 5,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Este cea mai mare scadere inregistrata de la inceperea masuratorilor, in 1955. Specialistii preconizeaza o crestere a economiei in ultimul trimestru al anului, pentru ca economia sa o reia pe fagasul normal in primele trei luni ale lui 2010.
Criza a generat cresterea numarului persoanelor neangajate. Rata somajului din Marea Britanie a depasit in 2009 nivelul maxim din ultimii 14 ani. Din numarul total de aproximativ 31 milioane de persoane de pe piata fortei de munca, 3 milioane nu au momentan un loc de munca. Cei mai afectati sunt agentii imobiliari si cei care lucreaza in sectorul financiar si in constructii.
In aceste conditii, pentru absolventii britanici salariul este pe al cincilea loc pe lista criteriilor de selectie a locului de munca. Sunt mai importante aspecte precum cultura organizationala sau mediul de lucru, posibilitatea de a dezvolta noi aptitudini si de a creste profesional. 39% dintre tinerii absolventi isi propun sa ocupe o pozitie de conducere in viitor. De asemenea, britanicii nu sunt foarte interesati de lucrul intr-o companie mare, preferand firmele mai mici, al caror mediu profesional corespunde personalitatii lor.
Peste 40.000 dintre absolventii din acest an intampina dificultati in gasirea unui loc de munca. In total, numarul persoanelor sub 25 de ani care nu sunt angajate se ridica la aproape 1 milion. Universitatile produc prea multi absolventi, astfel incat foarte multi dintre ei ajung sa ocupe posturi inferioare nivelului lor de pregatire.
Cele mai atractive domenii pentru tinerii britanici sunt media si divertisment, educatia si sectorul bancar. Sunt mai putin dorite ingineria, chimia si medicina. Universitatile semnaleaza un numar crescut de studenti care apeleaza la serviciile cabinetului de consultanta in cariera. Astfel, studentii sunt dispusi sa aleaga o cariera diferita de cea dorita, daca aceasta este mai avantajoasa.
Recesiunea a dus la o mutatie la nivelul tendintelor tinerilor din Marea Britanie de a lucra in strainatate. Agentia pentru migrarea fortei de munca din randul studentilor (Student Travel Agency - STA) declara ca a observat o crestere cu 14% a aplicantilor pentru vize de lucru in strainatate, comparativ cu anul trecut. De asemenea, a crescut considerabil numarul celor care lucreaza part-time sau sunt implicati in programe de voluntariat si internship.
Principalii angajatori de entry-level din Marea Britanie si-au redus obiectivele de recrutare cu 17% fata de septembrie anul trecut. Ei se asteapta sa angajeze cu aproape 3.400 de absolventi mai putini fata de planificarile de la sfarsitul lui 2008. In domeniile bancar si financiar angajatorii au taiat peste 2.500 de pozitii de entry-level din targetul estimat pentru 2009.
Sectoarele din Marea Britanie in care se recruteaza cel mai mult in 2009 sunt contabilitatea (20,9% din totalul joburilor pentru absolventi), sectorul public (13,5%) si Fortele Armate (12,8%).Cele mai putine recrutari de absolventi se fac in industria chimica si farmaceutica (0,6%) si in sectorul bunurilor de larg consum (1,2%).
Printre principalii angajatori nominalizati in ”The Times Top 100 Graduate Employers” se numara Cadbury, Ernst & Young, ExxonMobil, Google, HSBC, IBM, KPMG, Microsoft, Procter & Gamble, Shell, Unilever. Pachetul salarial mediu pentru absolventi este de £27.000/an la companiile de top, cu 5,9% mai mare decat cel din 2008. Cele mai generoase salarii sunt oferite de bancile de investitii (o medie de £38.000/an), firmele de avocatura (£37.400/an), firmele de consultanta in management (£31.000/an).
Angajatorii din Marea Britanie se arata optimisti pentru anul 2010. Un sfert dintre ei se asteapta sa creasca numarul recrutarilor din anul viitor, iar jumatate doresc sa il mentina macar la nivelul celui din 2009. Doar 13% dintre angajatori cred ca vor taia in continuare din targetul de angajare. Este vorba despre sectorul industrial, inginerie si investitii bancare.
Franta
Produsul intern brut al Frantei s-a comprimat cu 3% in acest an, situatie nemaintalnita din 1949. Potrivit expertilor, rata somajului va urca la 9,5% pana la finalul lui 2009. Se estimeaza ca numarul celor neangajati va continua sa creasca si in 2010, dupa care se va stabiliza. La nivelul populatiei active tinere (15-24 ani) au existat 693.000 de persoane neangajate in ianuarie-martie 2009.
Absolventii francezi declara ca le este greu sa isi gaseasca un loc de munca, iar in majoritatea cazurilor accepta drept prim job orice oportunitate de angajare. De aceea, tinerii se tem ca prima slujba nu le va pune in evidenta pe deplin calitatile sau ca nu vor desfasura o activitate interesanta. Ca si englezii, absolventii francezi sunt interesati ca mediul de lucru sa fie unul placut si sa aiba posibilitatea sa avanseze profesional. Salariul si beneficiile aditionale trec pe planul secund. Doar 24% dintre studentii francezi doresc sa ocupe o pozitie de conducere in viitor.
Majoritatea studentilor din ani terminali recunosc ca nu au suficiente aptitudini manageriale si ca nu vorbesc limbi straine. In schimb, ei declara ca au calitati analitice si de rezolvare a problemelor, precum si usurinta in relationare. Cele mai atragatoare sectoare pentru studentii francezi sunt telecomunicatiile, educatia si domeniul bancar. Pe ultimele locuri in lista preferintelor se afla sectorul industrial si cel de retail. Locuri vacante sunt insa in domeniul medical si farmaceutic, precum si in constructii. Sectorul privat si intreprinderile mici si mijlocii ofera de asemenea posibilitati de angajare pentru proapetii absolventi francezi.
Principalele companii care angajeaza pe posturi de entry-level sunt: Carrefour, Sodexho Alliance, Veolia Environnement, Peugeot Group, Saint Gobain, AXA Group, Accor, EDF, Suez Group. Salariile de intrare difera in functie de pozitia ocupata, domeniu si angajator, dar in general sunt cuprinse intre €21.000/an si €40.000/an.
Germania
Specialistii declara ca economia Germaniei se confrunta cu cea mai grava recesiune din perioada postbelica. Produsul intern brut a scazut cu 2,5%, iar exportul s-a diminuat cu 8%. Aceasta a declansat colapsul mai multor sectoare la nivel intern.
Pana in decembrie 2008 piata fortei de munca din Germania nu a fost influentata foarte vizibil de criza, dar pana la sfarsitul anului 2009 se asteapta aproximativ 750.000 de disponibilizari. Numarul celor fara loc de munca va depasi astfel 4 milioane, ridicand rata somajului la 9,5%. In lunile ianuarie- martie 2009 rata somajului la tinerii cu varste cuprinse intre 15-24 ani a fost de 10,5%.
In Germania universitatile ofera un nivel de specializare avansat, astfel incat studentii au mai putine posibilitati sa isi schimbe domeniul de interes dupa terminarea studiilor. Pentru a-si creste sansele de angajare dupa absolvire, majoritatea tinerilor germani prefera sa capete experienta din timpul studiilor. Astfel, programele de practica si voluntariat sunt foarte frecvente.
Studentii sunt interesati sa isi consolideze o cariera in telecomunicatii, educatie, media si divertisment. Ca majoritatea absolventilor din tari dezvoltate, germanii nu aspira la posturi de conducere (doar 22% doresc o astfel de pozitie). Ei sunt mai interesati ca jobul sa le evidentieze calitatile si sa nu presupuna activitate de rutina.
Domeniile cu posibilitati de angajare sunt telecomunicatiile, turismul, industria chimica si farmaceutica, sectorul IT. Absolventii pot gasi un prim job la companii precum: Allianz, BASF, Bayer, BMW, Bosch, Siemens, T-Mobile, Volkswagen. Salariile de intrare sunt la nivelul celor din Marea Britanie.
Ungaria
Pentru Ungaria criza din 2009 este cea mai grava din ultimii 18 ani. In primele trei luni ale anului produsul intern brut a avut un declin de 6,7%, pentru ca in al doilea trimestru sa ajunga la o scadere de 7,6%. Rata somajului in Ungaria a fost de 9,8% in lunile martie-mai, cu un numar de 409.700 de persoane neangajate. Situatia s-a imbunatatit insa ulterior, fiind salvate aproximativ 68.000 de joburi. Numarul persoanelor care cautau locuri de munca la inceputul lui 2009 a scazut incepand cu luna iunie. In ceea ce priveste strict segmentul de varsta 15-24 ani, rata somajului a atins 24% in primele trei luni ale anului.
Studentii sunt atrasi de domeniul telecomunicatiilor si de IT. In acest sens, majoritatea absolventilor considera ca au abilitati tehnice si de operare pe calculator, in defavoarea celor de contabilitate sau marketing. Comparativ cu zona vestica a Europei, candidatii din est se arata mai interesati de ocuparea unei pozitii de conducere. De altfel, absolventii considera primul job si eventual si urmatoarele doar ca pe etape ce vor duce la indeplinirea acestui scop.
In ultima perioada pe piata fortei de munca din Ungaria au intrat mai multi angajatori internationali, ceea ce a deschis noi posibilitati de angajare pentru absolventi. Vodafone, Unilever, KPMG, Hewlett Packard, Shell, Motorola, General Motors, Four Seasons Hotels and Resorts, Microsoft Hungary sunt cateva dintre ele. De asemenea, se cauta specialisti programatori, ingineri constructori si cunoscatori de limbi straine (mai putin engleza si germana).
Polonia
Consecintele recesiunii au fost mai putin grave in Polonia, comparativ cu alte tari europene. In primul sfert al anului produsul intern brut a crescut cu 1,1% fata de rata anuala. In ceea ce priveste piata fortei de munca, rata somajului era de 10,8% in luna iulie, dupa ce in martie a ajuns la 11,2%. Referitor strict la tineri, au fost 323.000 de persoane fara loc de munca in primul sfert al anului.
Absolventilor le este greu sa gaseasca un loc de munca imediat dupa terminarea studiilor, mai ales in domeniul financiar-contabil. Majoritatea candidatilor se multumesc cu joburi part-time si de tip project-based pana au posibilitati mai serioase de angajare. In Polonia exista tendinta de a urma cat mai multe cursuri postuniversitare pentru a atinge un nivel de specializare avansat. Astfel, tinerii incep sa caute un job abia la 24-25 ani.
Exista oferte de munca pentru cei care au cunostinte de direct marketing, logistica, limbi straine, telecomunicatii, programare web, farmacie. Cu toate acestea, tinerii continua sa urmeze in numar mare facultatile cu profil economic. Principalele companii angajatoare sunt Opel Polska, Poznan Volkswagen, GlaxoSmithKline Poland, Fiat Poland, Starcom. Salariul de intrare se situeaza la nivelul de €8.000/an, dar variaza in functie de angajator si sector.
Romania
In primele trei luni din 2009 PIB-ul Romaniei a scazut cu 4,6%, ceea ce o claseaza pe a sasea pozitie la nivelul Uniunii Europene. Fata de aceasta perioada produsul intern brut a continuat sa scada cu 1,2 procente in al doilea trimestru al anului.
In Romania rata somajului in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani a fost de 19,6% in lunile ianuarie-martie, ceea ce presupune 194.000 de tineri fara job.
Conform unui studiu realizat de Alianta Nationala a Asociatiilor Studentesti din Romania, 67% dintre tineri muncesc part-time inca din timpul facultatii. Motivul principal invocat de acestia este acela al taxelor percepute de universitati, care se adauga cheltuielilor obisnuite. In mod paradoxal, chiar sistemul de invatamant este cel care ii determina pe tineri sa renunte la studii in favoarea intrarii pe piata fortei de munca.
Aproape 30% dintre studentii romani isi iau un job pentru ca programul le permite, in timp ce numai 15% declara ca nu se angajeaza pentru a se concentra asupra studiilor. Dintre cei care lucreaza in timpul facultatii doar 16,5% au un job in aria lor de specializare. De altfel, chiar si dupa terminarea studiilor, tinerii romani sunt uneori nevoiti sa se reorienteze profesional, data fiind existenta unor domenii suprasaturate de specialisti.
In schimb, la nivelul pietei fortei de munca romanesti, se cauta ingineri, specialisti IT software si vorbitori de limbi straine. Zona online-ului si a vanzarilor, sectorul farmaceutic si cel de BPO sunt de asemenea ofertante.
Principalii angajatori din Romania sunt Adobe, Microsoft, Neogen (in domeniul IT), Syngenta (sectorul chimic), Provident (sectorul financiar), Henkel (domeniul FMCG).
De asemenea, companiile care continua cu siguranta angajarile sunt cele care si-au confirmat prezenta la editia din octombrie 2009 a targului Angajatori de Top. Wipro, Real, Star Foods, Pepsi, Genpact, HP, Romtelecom, BCR sunt cateva dintre ele.
In 2009 companiile au scazut ofertele salariale cu 20% fata de anul trecut, cand studentii se angajau pentru sume cuprinse intre €360 si €540. In prezent salariul oferit absolventilor variaza in functie de domeniul de activitate si de tipul de job (full time, part time, internship, project based), situandu- se intre €300 si €450.
Speram ca acest articol ti-a creat o viziune de ansamblu asupra pietei fortei de munca din Europa. Daca esti interesat de o cariera in strainatate, aplica la una dintre oportunitatile oferite de Careers in Europe si ai sansa de a lucra intr-un mediu profesional international. Urmatorul eveniment semnat Careers in Europe va avea loc pe 24 noiembrie.
Asadar, daca esti proaspat absolvent sau student si vrei sa te angajezi in 2009 trebuie sa fii dispus sa faci unele compromisuri. Printre acestea se numara cautarea unui loc de munca in sectoare adiacente specializarii tale si la distante mai mari de resedinta, eventual intr-un alt oras.
In ciuda perioadei mai putin ofertante, trebuie sa ramai optimist si sa te alaturi tinerilor europeni care spera sa se angajeze full-time in trei luni de la absolvire. Pentru a grabi si tu procesul de angajare urmeaza sfaturile consilierului in cariera Eduard Ezeanu. El recomanda:
- fa o reclama din CV- ul tau
- fa-te vazut si remarcat
- fa sacrificii strategice.
Succes!