A zecea editie a CIO Council National Conference a reunit elita IT-ului romanesc




CIO Council Romania a organizat pe 6 octombrie, cea de a 10 editie a conferintei anuale a directorilor de IT si comunicatii, care a reunit atat specialisti din industrie, cat si reprezentanti ai administratiei centrale, institutiilor publice si autoritatilor cu rol de reglementare in domeniu. Conferinta la care au participat directorii IT ai celor mai importante companii din Top 100 a pus in discutie atat provocarile curente generate de transformarea digitala si adaptarea la noua normalitate, cat si tendinte tehnologice care vor modela viitorul: inteligenta artificiala, metaversul sau realitatea virtuala. 


Cu aceasta ocazie, Yugo Neumorni, presedintele CIO Council Romania, a facut o serie de anunturi importante referitor la schimbarile survenite la nivelul asociatiei profesionale pe care o conduce: „Anul acesta am demarat o serie de proiecte importante in cadrul CIO Council Romania. Noul board al asociatiei a realizat cateva modificari statutare si a lansat o serie de initiative care sa ne permita sa ducem CIO Council Romania la un alt nivel.“


Astfel, una dintre schimbarile importante introduse la nivel statutar de CIO Council Romania consta in largirea conditiilor de participare in cadrul asociatie. „Acum putem aduce alaturi de noi, in calitate de membri onorifici, personalitati care sa adauge valoare asociatiei noastre. De asemenea, vor putea activa in calitate de membri, si companii care sa ne ajute construim o punte intre clientii finali si furnizorii de solutii. Ne pastram statutul de comunitate profesionala vendor agnostica, rolul nostru principal fiind cel de a educa piata si sprijini comunitatea de business, industria IT&C din Romania, dar si mediul public“, a precizat Yugo Neumorni.


De altfel, o alta directie importanta de actiune stabilita de noul board al CIO Council Romania este sprijinirea mai activa a mediului public, demers concretizat deja prin mai multe initiative:
• participarea CIO Council in grupului de lucru MCDI pentru cloud-ul guvernamental,
• sprijinirea proiectului european GAIA-X, CIO Council urmand sa coordoneze activitatea hub-ului la nivel local,
• participarea in grupul de lucru de pe langa Consiliul Fiscal, in cadrul caruia membrii CIO Council au venit cu propuneri consistente in ceea ce priveste cresterea colectarii veniturilor si transformarea digitala a acestei entitati.


„Actionam nu doar pe plan local, ci si pe plan international. Avem deja colaborari foarte bune cu asociatiile similare din Europa si tinem o legatura stransa cu cele din Belgia, Germania, Franta, Olanda si Italia. Totodata, am demarat intiative de consolidare a relatiilor cu asociatiile CIO din regiune, in special cu cele din Bulgaria, Turcia si Ungaria“, a mai afirmat presedintele CIO Council Romania in deschiderea evenimentului.


Stafeta mesajelor importante pentru evolutia industriei IT&C locale transmise in cadrul conferintei anuale CIO Council Romania a fost dusa mai departe de:


• Sebastian Burduja, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii: „Din punctul meu de vedere, Romania viitorului arata foarte bine atat timp cat stim sa facem echipa. Inca de la inceputul mandatului meu am intins mana mediului privat, pentru ca eu cred ca marile transformari pe care Romania este condamnata sa le faca nu se pot realiza decat printr-un parteneriat foarte strans cu mediul privat. MCID si, in general mediul public nu au capacitatea de a livra proiectele complexe de care avem nevoie, incepand cu cloud-ul guvernamental si terminand cu cele din zona de interoperabilitate, precum si toate celelalte mari proiecte la care Romania s-a angajat si de care are nevoie ca de aer.“


• Anton Rog, director Centrul National Cyberint: „Programele nationale de securitate informatica din universitati au devenit mature. La acest moment, 14 universitati au pe langa cursurile de master si post-universitare, cursuri de licenta si putem spune ca se formeaza o scoala de cybersecurity in Romania. (…) Intr-un viitor nu foarte indepartat vor incepe sa apara apeluri pe PNRR, dar si pe alte programe de finantare europene, la care companiile din Romania, nu doar cele din domenniul IT&C, vor putea aplica. Pe langa acestea, o data cu operationalizarea European Cyber Competence Center, care se va intampla in urmatoarele luni, Romania va putea accesa fonduri europene consistente pe zona de cybersecurity. Cea mai mare parte din bani se va duce catre zona privata de cercetare, iar daca avem o scoala buna si companii active vom putea beneficia si noi de aceasta oportunitate.“


• Dan Cimpean, director Directoratul National de Securitate Cibernetica: „Principalul mod prin care DNSC poate ajuta industria IT&C din Romania si, in special pe membri CIO Council, este de a fi cat mai aproape de acestia. Directorul este o institutie guvernamentala inca noua, care trebuie sa gandeasca corporate. Nu avem alta sansa, nu putem sa stam intr-un turn din fildes din care sa reglementam, prin legi si hotarari care sa spuna industriei ce are de facut. Trebuie sa fim langa voi, sa intelegem cu ce provocari va confruntati, mai ales ca sunt deja foarte multe, complexe si vor spori. Solutiile sunt insa simple: sprijin din partea autoritatilor, bani si oameni.“


In cadrul celor trei sesiuni ale conferintei CIO Council National Conference 2022 au participat ca vorbitori peste 20 de specialisti din industria IT&C locala si internationala, care au abordat o larga varietate de subiecte, de la aplicatii concrete ale tehnologiilor de noua generatie, precum Artificial Intelligence in agricultura sau primul proiect de Metaverse universitar, lansat de Universitatea Danubius, pana la provocarile actuale reprezentate de criza energetica, contextul geopolitic si deficitul cronic de profesionisti IT.


„S-a discutat astazi despre tendinte, tehnologii si aplicatii concrete ale acestora si se simte tot mai acut falia care apare intre IT-ul «traditional» si noua comunitate de profesionisti IT care activeaza in startup-uri si in comunitati de dezvoltatori din zona de blockchain, Metaverse, AI etc. Este o lume diferita, extraordinar de dinamica si de activa, iar noi, din pozitia de Chief Information Officer, trebuie sa fim pregatiti pentru aceasta schimbare. Rolul CIO Council este de a facilita evolutia industriei, iar conferinta de azi ne-a ajutat pe toti sa intelegem mai bine care sunt provocarile actuale – atat tehnologice, cat si de alta natura –, dar si cu ce urmeaza sa ne confruntam intr-un orizont de timp apropiat“, a conchis Yugo Neumorni, presedintele CIO Council Romania.


Evenimentul, desfasurat in format hibrid, a avut o audienta fizica de 230 de persoane in sala de la Hotel Radisson Blue si peste 250 de persoane conectate online. 


CIO Council Romania multumeste pe aceasta cale companiilor care au ajutat la organizarea evenimentului:
• Suporting Partners: Dell Technologies, Intel, Google Cloud, Orange Business Services, Atos
• Partners: Softelligence, Cluster Power, Deloitte Romania, Datanet Systems, Gartner, NNDKP, Mazars, EY, Horvath, OMV Petrom
• Networking Partners: G Data, Claroty si Fujitsu



Pentru mai multe informatii contactati:

Mirabela Anghel - Senior Editor revista CARIERE
mirabela.Anghel@cariereonline.ro
Tel: 0772.145.568
 

CiteÈ™te È™i: 
 

     

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania