TEDxBucharest s-a incheiat, Romania merge mai departe
La ora 24:00, vineri, 16 octombrie 2009, s-au stins luminile in Centrul National al Dansului, dupa evenimentul TEDxBucharest. 13 vorbitori de pe 3 continente au adus in fata audientei de peste 120 de fani TED nu numai simple idei, ci o noua perspectiva asupra potentialului Romaniei. Unul din participantii* la eveniment marturiseste „plec de la TEDxBucharest convins ca in urmatorii 10 ani aceasta tara va evolua mai mult decat a facut-o in ultimii 100”.
Despre rolul TEDxBucharest pentru Romania, Mircea Toma afirma „O dovada in plus ca Romania este tara paradoxurilor: cu cat ii merge mai rau, cu atat ii vin idei mai bune.” Cei 120 de participanti s-au adunat inca de dimineata in Sala Ronda a Centrului National al Dansului. Dupa primul salut, Catalin Stefanescu, moderatorul evenimentului, i-a informat despre regulile si recomandarile TED, care fac evenimentul sa fie mult mai mult decat inca o conferinta: sa renunte la telefoane si laptop-uri, sa fie prezenti si atenti la prezentari, sa cunoasca oameni noi si sa se bucure de expozitiile prezentate in salile destinate pauzelor.
„In cazul in care rasfoiti site-ul TED, veti vedea ca, fara lipsa de modestie, li se promite vorbitorilor cea mai intensa experienta de impartasire publica pe care o vor trai vreodata. De undeva din eter, sau din stratosfera Teatrului National, s-a varsat o cupa de emotii peste toti vorbitorii aflati la Bucuresti in vinerea fara guverne. Cred ca arena solutiilor pentru Romania ar trebui mutata pe orbita TED - de doua ori pe saptamana, intr-un format non-talk-show, ar trebui sa ne luam aceste pastile inspirationale. Pentru ca ideile reprezinta putere, o putere fara Parlament, dar cu potential de contagiozitate extrema. A fost imensa mea sansa sa ma imbolnavesc de idei si sa ma felicit pentru asta” declara Mugur Ciumageanu.
Evenimentul a debutat cu prezentarea Alexandrei Nechita, pictorita care a avut prima expozitie la varsta de 8 ani. Povestea ei, profund legata de calea pe care au urmat-o parintii ei si de refuzul lor de a ceda in fata regimului comunist, reprezinta dovada vie a rolului pe care il are educatia creativa in dezvoltarea copiilor. Urmand ideile inspirationale de dezvoltare ale capacitatilor copiilor prin incurajarea permanenta a creativitatii si imaginatiei, antreprenorul, Bassam Gemayel, al doilea vorbitor al TEDxBucharest, si-a impartasit perspectiva asupra Romaniei de care s-a indragostit, dar pe care o vede mai buna prin „Schimbarea sociala cuantica”. Cu exemple simple din viata de zi cu zi, Bassam a demonstrat cum viata noastra poate fi imbunatatita prin luarea de atitudine, individual, in fiecare zi. El ii indeamna pe romani sa se concentreze mai mult pe evolutie si sa renunte la cuvantul „nu”. Prezentarea sa a fost urmata de un alt exemplu viu de curaj si perseverenta, Dumitru Popescu, romanul care construieste din fonduri private o racheta menita sa atinga o sub-orbita de 100 km de doua ori in doua saptamani in luna octombrie.
Dupa prima pauza, antreprenorul de doar 24 de ani, Nelvin Joseph, a introdus publicul in domeniul inteligentei artificiale, vorbind despre solutia de economisire a energiei prin oprirea aparatelor care nu sunt utilizate, precum calculatoarele din companii. Un optimist incurabil, Nelvin afirma „Tot ce se intampla, se intampla spre bine. Nu as fi azi aici, daca lucrurile rele din viata mea nu s-ar fi intamplat”. Arhitectul Stefan Bortnowski a adus publicul cu picioarele pe pamant, vorbind despre restaurarea si modernizarea haotica a cladirilor din Romania. El a impartasit audientei experienta de care a avut parte in timpul unui proiect de restaurare desfasurat la Sinaia, proiect in cadrul caruia comunitatea a trecut in doar 3 saptamani de la suspiciune la dorinta de a ajuta neconditionat. El a subliniat faptul ca una dintre cele mai importante realizari a fost experimentarea lucrului in echipa de catre studentii participanti la proiect, practica „interzisa” prin natura meseriei in facultatile de arhitectura.
Urmandu-i exemplul, Mircea Tudor dezvaluie cu mult umor fin cel mai avansat scanner Gamma pentru camioane si containere, Roboscan. Inventia sa a primit premiul pentru cea mai buna inventie a anului din partea Organizatiei Globale de Proprietate Intelectuala (World Intellectual Property Organization - WIPO) o organizatie a Natiunilor Unite, precum si Grand Trophy la Expozitia de Noi Produse si Inventii de la Geneva, fiind prima inventie care a fost votata unanim de catre comisia de evaluare. Intr-un stil pe cat de ironic si amuzant, pe atat de serios, Mugur Ciumageanu, hibridul psi al conferintei, demonstreaza, prin comparatie cu evolutia tehnologiei, profunda lipsa a evolutiei metodelor de tratament din psihoterapie si psihologie, precum si faptul ca situatia sanatatii mentale a unei societati nu se imbunatateste odata cu cresterea nivelului de trai. In pofida realitatii neoptimiste, Mugur crede ca solutia poate fi infiintarea unei platforme de tipul Wikipedia, in cadrul careia sa ne tranformam cu totii in psihologi cu jumatate de norma.
Increzator ca Romania se poate schimba, dar in acelasi timp de un realism dur, Bogdan Naumovici propune audientei sa se alature Miscarii de rezistenta.
Mircea Toma a vorbit in prezentarea sa, “Psihoterapia activistului deprimat”, despre cruda realitate in care traieste populatia de etnie roma si despre munca dificila de a transforma stereotipuri. Acesta a incheiat cu un exemplu de tratament pentru activistii pentru drepturile omului aflati in pragul depresiei: realizarea unei serii de filme despre istoria etniei romilor intr-o tabara de copii romi.
Gabriella Ficz, cercetatorul de celule stem, a facut o introducere in lumea epigeneticii. Iar in ultima sesiune de prezentari, Carmen Vidu a purtat publicul intr-o lume a imaginatiei vazuta prin prisma vietii ei si ilustrata prin teatru multimedia.
Prezentarea Sandrei Pralong a dus conversatia inapoi in zona activismului social, axandu-se in principal pe conceptul TED, idei ce merita impartasite si modul in care se poate face asta “viral”, explicand cum lucrurile valoroase se raspandesc natural, contagios, nu coercitiv. In incheiere Alex Gavan arata, prin exemplu personal, cum obstacolele din viata nu reprezinta decat obstacole personale: „Climbing mountains outside is climbing mountains inside”.
Descris de participanti ca un eveniment care a depasit asteptarile, TEDxBucharest, evenimentul care suprinde esenta unei lumi in schimbare, aduce in prim-plan nevoia si in acelasi timp capacitatea Romaniei de a evolua. „Sper ca ecourile pe care le primiti dupa caderea cortinei peste TEDxBucharest sa fie cel putin la inaltimea perceptiei pe care o am eu relativ la acest eveniment, care a depasit neasteptat de mult asteptarile mele. Tinuta conferintei, perfectiunea organizarii, calitatea vorbitorilor si a subiectelor prezentate, spatiul ales, care ne-a oferit spatii generoase de detenta si interconectare, calitatea auditoriului, toate la un loc au reusit sa-mi schimbe perceptia initial retinuta, convertind-o de la bun inceput intr-o stare de favorizat al soartei, care a avut sansa sa fie acolo. Un aspect particular al revelatiilor mele a fost posibilitatea de a intelege cat de vie si inteligenta este rezistenta societatii civile in apararea valorilor sociale si intelectuale reale, rezistenta la care am aderat si eu neconditionat si incurajat ca astfel pot participa nemijlocit la efortul unei minoritati invizibile de a schimba in bine societatea in care traim.”, Mircea Tudor. Iar pentru Mircea Toma „TEDx a insemnat sansa mea de a schimba lumea cu un micron. Fara TED, progresele ar fi fost insesizabile.”
Popularitatea de care se bucura conferintele TED s-a regasit si in Romania. Intr-o luna, de la 19 septembrie, site-ul www.tedxbucharest.com a primit peste 10 000 de vizite, atingand peste 1000 de vizite in data de 16 octombrie, din partea unui total de 6500 de vizitatori unici din 74 de tari, in top aflandu-se Romania, Statele Unite ale Americii, Regatul Marii Britanii si Germania. Peste 1000 de membrii ai grupului initiat pe platforma sociala Facebook au urmarit timp de o luna evolutia TEDxBucharest, iar in ziua evenimentului, peste 400 de persoane au urmarit relatarea live de pe Twitter.
Echipa de peste 9 voluntari care organizeaza TEDxBucharest le multumeste tuturor celor implicati in desfasurarea in evenimentului, organizatii si personalitati prietene care au contribuit la realizarea acestuia la un nivel profesionist. Acestea sunt: Biogenis, Marsh, Open Sky International(Agent de vanzari Finnair pentru Romania si Republica Moldova), LarKoti, Blue Coffee Services (distribuitor Lavazza), Green Tea, La Fantana, Spazio Studio, Centrul National al Dansului Bucuresti, Ibis Hotel, Bose, Catapulta Records, B Interactive, Wacom prin MGT, Parmalat, Grupul Realitatea-Catavencu (cu contributia Money Express, Business Standard, Radio Guerrilla, The Money Channel TV, divizia F5, Zoom TV, 24FUN), Elevate, Cocor, Media Image, Hipo.ro, Rh Printing, Atelier 105, Hostway, Enjoy Catering, AIESEC Bucuresti, ASER, VIP, Lume Buna si profesionistii Catalin Stefanescu, realizatorul emisiunii Garantat 100% de la TVR1, Mona Ardeleanu, PR Manager la RTC Holding, si Ion Puican, regizor.
*Mihai Dragan, castigator al concursului de idei ”Extraordinary Ideas” (“Idei extraordinare”)
Pentru relatiile cu presa:
Andra Costache
PR Responsible
0751 254 455
andra.costache@tedxbucharest.com
Informatii suplimentare:
In spiritul ideilor care merita impartasite, TED a creat un program denumit TEDx. TEDx este o platforma de evenimente locale, organizate independent care aduc oamenii impreuna cu scopul de a impartasi o experienta tip TED. Evenimentul nostru se numeste TEDx Bucharest, unde x=eveniment TED organizat independent. La evenimentul nostru TEDx Bucharest, filme TEDTalks si vorbitori live vor fi combinate pentru a crea scanteia care deschide discutii patrunzatoare si creeaza conexiuni intr-un grup restrans. Conferinta TED ofera ghidare generala pentru programul TEDx, dar evenimentele individuale TEDx, inclusiv al nostru, sunt organizate doar de catre noi.
TED este un eveniment anual in care o parte din liderii lumii, ganditori si practicieni, sunt invitati sa impartaseasca din pasiunile lor. „TED” reprezinta un acronim pentru Tehnologie, Entertainment, Design - trei subiecte largi care, colectiv, ne modeleaza viitorul. Si in realitate, evenimentul este si mai larg de atat, prezentand idei care au impact in orice disciplina. Participantii l-au numit „cel mai bun spa pentru creier” si „o calatorie de 4 zile in viitor”. Audienta diversa: CEOs, oameni de stiinta, creatori, filantropi este aproape la fel de extraordinara ca si lista vorbitorilor, care i-a inclus pe Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Phillippe Starck si Bono.