In Romania, munca este un mijloc de emancipare




Vorbeam in acest articol despre factorii care duc la fenomenul quiet quitting. Dincolo de acei factori, mai este unul demn de luat in calcul cand vorbim de „quiet quitting”: factorul generational.


Daniel David, profesor de stiinte cognitive clinice, presedintele Asociatiei Psihologilor din Romania si rectorul UBB, aminteste ca generatia X (cei nascuti intre 1965 si 1980) a introdus nevoia balantei intre munca si viata personala, fenomen care a fost accentuat apoi de generatia milenialilor/Y (1981-1996) si de generatia Z (nascuti dupa 1996).


Dar daca generatia „baby boomers” (1946-1964) avea o etica de tipul „ce pot face pentru organizatie” si punea accentul atat pe rezultat, cat si pe etica procesului ce duce la rezultat, generatia X a adus o etica de tipul „ce pot obtine din organizatie”, accentuand rezultatul, iar generatia milenialilor a angajat o etica de tipul „ce-mi poate da organizatia la nivelul valorii mele”, accentuand procesul (adesea in dauna rezultatului).


Asadar, generatiile X si (mai ales) Y, dominand deja piata muncii, o coloreaza cu o viziune si o practica ce incurajeaza „quiet quitting”, subliniaza Daniel David.


IN ROMANIA, MUNCA ESTE UN MIJLOC DE EMANCIPARE


Si in Romania se reflecta fenomenul generatiilor descris mai sus. Doar ca la noi munca are o alta semnificatie, fiind un mijloc de emancipare sociala. „Daca veniturile ne ajuta in procesul de emancipare, atunci suntem dedicati. Daca nu ne ajuta (si ramanem la stadiul valorilor de supravietuire – n.red.), ducem munca la minimum necesar, spre quiet quitting”, explica Daniel David.


Concluzia rectorului UBB este sustinuta si de cel mai recent studiu realizat de Grupul Adecco. Intitulat „Global Workforce of The Future 2022”, acesta releva ca desi 56% dintre romanii intervievati au declarat ca sunt fericiti la actualul loc de munca, suntem totusi sub media globala de 62%. Nici la nivel regional nu stam chiar foarte bine – de exemplu, Polonia ne depaseste la acest capitol (60%).


Continuarea materialului o gasiti in site-ul revistei HR Manager.

 

Citeste si:



 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI