Iesi din multime la targul de cariera

Un targ de cariera este o ocazie exceptionala de a te face remarcat de catre angajatori de top pentru ca mai departe sa obtii invitatii la interviu din partea acestora. Si din pacate, pentru majoritatea oamenilor care viziteaza targul, o ocazie irosita.

De ce? Pentru ca majoritatea vizitatorilor unui targ de cariera se rezuma la a se plimba printre standuri holbandu-se la bannerele angajatorilor, a intreba „Ce joburi aveti?” si a-si lasa pe alocuri CV-ul. Daca asta e tot ce ai de gand sa faci, nu ai nevoie sa te ridici de pe scaun. Aplicatul la joburi pe Internet are cam aceeasi eficienta: mica.

Esenta unui targ de cariere este valorificarea contactului fata-n fata cu oamenii de resurse umane si recrutorii care isi reprezinta angajatorii la standuri. Fa asta eficient si vei iesi din multime, vei fi persoana retinuta si dorita de angajatori. In continuare, iti prezint cateva recomandari importante in aceasta directie.

1. Pune intrebari pertinente. Nu te rezuma la a intreba despre joburile disponibile sau nivelul salarial pentru acestea. In schimb, gandeste-te la cateva intrebari care arata ca iei in serios cariera ta, angajarea, angajatorul si adreseaza-le pe acestea la standurile pe care le vizitezi. Este vorba de intrebari precum:
• „Care sunt potentialele directii de dezvoltare pentru o persoana angajata in jobul X?
• „Care sunt proiectele importante in care s-ar implica persoana din jobul X?


2. Arata ca ti-ai facut temele. Pe parcursul discutiei de la stand cu un reprezentant al angajatorului, apar numeroase oportunitati de a demonstra ca ai studiat oferta de joburi a companiei, site-ul companiei sau diversele ei aparitii in presa. Cum exista desigur si numeroase oportunitati de a arata ca de pilda, nici macar nu stii cu ce se ocupa compania. Daca esti in prima categoria, iti cresti automat sansele ca mai departe sa fii luat in considerare de angajator.

3. Prezinta-ti reclama personala. Daca discutia de la stand merge bine si pari sa indeplinesti cerintele de baza pentru anumite joburi disponibile in compania respectiva, este momentul sa te vinzi prin reclama personala. Ce este aceasta? Este vorba de o prezentare a ta cam de 2 minute, pregatita bine si chiar exersata de acasa. Prin aceasta prezentare, ii arati angajatorului pe scurt traseul tau profesional si realizarile cheie, pentru a-i demonstra ca esti omul potrivit pentru el.

4. Cucereste prin conduita ta. Atunci cand esti fata-n fata cu angajatorul, esti mai mult decat un CV, esti o persoana. Iar la o persoana te uiti pentru a vedea si daca are un aspect prezentabil, comunica eficient, este prietenoasa, stie sa asculte, este sigura pe ea. Arata aceste calitati prin comunicarea ta verbala si non-verbala, si iti vei creste din nou sansele sa fii chemat la un viitor interviu. Cam orice angajator de top isi doreste pe langa un specialist bun in domeniul sau, si o persoana cu aceste calitati.

Acestea sunt mai mult decat cateva trucuri.Sunt idei pe care, pentru a le pune in practica, ai nevoie sa iei targul de cariera in serios, sa te pregatesti temeinic, sa iti pui la punct abilitatile tale de comunicare si prezentare personala. Odata ce ajungi sa poti face din aceste aparente trucuri o parte din natura ta, posibilitatile tale de angajare la targuri de cariera, si nu numai, vor creste vizibil.

 

Succes!

 

Eduard Ezeanu

 


 

Eduard Ezeanu este Career Coach pentru Career Experts, primul centru privat de consultanta in cariera din Romania.

Eduard organizeaza pe 7 noiembrie ATTITUDE, seminarul de varf pentru imbunatatirea carierei si vietii, prin transformarea atitudinilor personale. Pentru mai multe informatii, viziteaza www.attitude.careerexperts.ro.

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri