Jurnal de calatorie by Robert Reiss - Insemnarea 2
<< Insemnarea 1| Insemnarea 3 >>
3 mai 2009
Ieri ne-am decis sa facem o excursie la rezervatia naturala de la Nazinga (Burkina Faso). Pe la 9 ne-am trezit precum boierii si am purces la drum.
Cat ne-am mai invartit prin oras in cautare de birou de schimb (doamna formator regional, a noastra sefa timp de o saptamana, dorea sa schimbe banii locali in euro) s-a facut 10 si ceva. Ne-am urcat in masina cu aer conditionat si am pornit. Pana la iesirea din Ouaga nimic nou. Tarabe, comert cu cartele electronice, orice alte bunuri ne- sau chiar comestibile, printre care banane, mango etc.
Cand am iesit din Ouaga au inceput satele. Sate care sunt efectiv precum cele din comuna primitiva, la modul casa intr-un sens total diferit de ceea ce intelegem noi prin casa: niste chestii rotunde cu acoperis sau chiar fara, fara usi, micute incat trebuie sa te apleci ca sa intri acolo. Inauntru se gateste, se spala si se doarme. am vizitat un astfel de sat, am facut si poze. Aveau si hotel, restaurant, camere de dormit, loc de mancat in afara camerei, un loc cu bancute si acoperis din paie si un loc unde sa te speli pe mana daca ai apa, ca ei nu aveau de unde sa iti ofere.
Am plecat mai departe spre Nazinga, uluiti de ceea ce inseamna Africa 2009 la sate si comune. Scoala inseamna o baraca in care copiii nu pot sta jos si, daca e cald, ies toti sub copac sa faca lectiile. In scolile de stat se inghesuie 150 de copii intr-o astfel de baraca, iar daca ai bani, intre 20 de euro si 150 de euro pe an, te inscrii la privata, unde sunt maxim 50 de copii intr-o clasa si unde invatatorii sunt calificati sa faca munca de dascal. Daca satul nu are bani pentru o astfel de baraca numita scoala, atunci copiii merg si pana la 20 de km dus - intors pentru a beneficia de pregatire.
Multe superstitii, lipsa de educatie, lipsa de cultura, o limitare incredibila pentru mare parte din populatia Africii. Nu o spun cu aer de superioritate, ci mai mult cu un soi de compasiune-uluire-mila (nu stiu ce sentiment rezulta din toate astea). Cand un om intelege ce se petrece in Africa anului 2009 intelege si discursurile politicienilor si banchetele organizate la cele mai luxoase hoteluri pe teme de genul: sa ajutam populatia de la sate, integrarea taranului african in societate si altele...