Reconversie Profesionala - tot ce trebuie sa stii daca vrei sa-ti schimbi cariera



A venit acel moment din cariera ta? Momentul in care simti ca ai nevoie de o schimbare, cand ti-ar placea sa experiementezi lucruri noi? Inseamna ca este timpul pentru o reconversie profesionala. 

Pot fi multe motive pentru care sa iti doresti o reconversie profesionala, precum reducerea stresului, flexibilitatea, crestere salariala sau oportunitati de dezvoltare. Indiferent de motiv este important sa stii ce ar trebui sa faci pentru a face tot procesul cat mai usor.
 

Ce inseamna reconversie profesionala?

Reorientarea profesionala se refera la o shimbare in cariera ta, fie ca acest lucru inseamna un job in acelasi domeniu, dar pe o alta pozitie sau o schimbare la 180 grade, fiind interesat/a de un alta industrie.

1. Incepe cu putina introspectie pentru reconversia profesionala

Cum te simti la jobul actual? Carr sunt lucrurile care iti plac? Dar cele care nu iti plac? Incepe prin a scrie raspunsul la aceste intrebari si apoi citeste-le. Ar trebui sa incepi sa iti faci o idee despre ce simti cu adevarat despre job.

Folosind acelasi exercitiu iti poti face un “inventar” al abilitatilor si intereselor tale. La ce te pricepi? Care sunt reusitele din parcursul tau profesional? Construieste-ti un portret al candidatului. 

Aceste 2 exercitii ar trebui sa te ajute sa iti dai seama unde te aflii si unde ar trebui sa te indrepti, pentru reconversie profesionala 2024.

2. Fa-ti un plan si seteaza-ti obiective pentru reconversia profesionala

Odata ce ai stabilit ce iti doresti cu adevarat este important sa iti faci un plan. Acesta ar trebui sa aiba un obiectiv foarte bine definit si cativa pasi pe care trebuie sa iti faci pentru a atinge telul final - o reorientare profesionala.

De ce ai avea nevoie pentru a ajunge la reconversia profesionala? Te-ar ajuta cursuri, certificari dobandirea unor noi abilitati? Sau poate trebuie sa faci un pic de networking pentru a cunoaste mai multe profesionisti din domeniul de interes?

3. E timpul pentru rebranding

Inainte de a incepe sa aplici la joburi te-ar ajuta sa lucrezi la brandul personal. Construieste-ti CV-ul si profilul LinkedIn pentru a se alinia cu noul tau obiectiv. Aceste 2 instrumente sunt foarte importante mai ales atunci cand este posibil ca fosta experienta profesionala sa nu se alinieze cu ceea ce iti doresti sa faci in viitor.

Analizeaza cum experienta dobandita te poate ajuta sa obtii un nou rol si foloseste toate aceste atuuri pentru a crea un CV puternic.

Pentru a crea CV-ul tau te poti inspira dintr-un model CV 2024. De cele mai multe ori atunci cand avem un exemplu ne poate fi mai usor sa ne cream propria varianta. Pe langa continut nu uita sa acorzi atentie si micilor detalii, precum aspectul, asezarea in pagina, ortografia si corectitudinea informatiilor. Iata ce model de CV poti folosi pentru inspiratie.

4. Socializeaza

Daca stii in ce industrie sau pe ce pozitie ti-ar placea sa lucrezi poti incepe sa te conectezi cu oameni care lucreaza deja in aceste medii. Acestia te pot recomanda sau te pot anunta cand afla de noi pozitii. De asemenea, iti pot impartasi din experienta lor in domeniu.

5. Curs reconversie profesionala

In functie de domeniul pe care il alegi exista posibilitatea sa ai nevoie de certificari sau studii avansate. Asadar, poti cauta cursuri de reconversie profesionala online, articole, cursuri in cadrul unei facultati sau workshops.

Daca esti deja angajat/a poti cauta traininguri sau oportunitati care sunt de interes pentru tine la jobul curent. De exemplu, daca lucrezi in marketing si ti-ar placea sa faci o reconversie profesionala spre domeniul finantelor poti intreba daca ai putea administra bugetul viitoarei campanii.

Ce skills se cauta pe piata fortei de munca?

Potrivit World Economic Forum in urmatorii ani abilitatile cognitive cresc in popularitate, reflectand importanta capacitatii angajatilor de a gasi solutii la problemele intalnite la locul de munca (problem-solving). La fel de importanta este si gandirea creativa, precum si adaptabiitatea tehnologica.

Cateva dintre abilitatile care vor fi in focus in urmatorii ani potrivit World Economic Forum si care te pot ajuta pentru reconversia profesionala sunt:
  • gandirea creativa
  • gandirea analitica
  • adaptabilitatea tehnologica
  • curiozitatea si dorinta de invatare
  • rezilienta
  • flexibilitatea
  • gandirea sistematica
  • AI si big data
  • motivatia
  • talent management

Conform raportului World Economic Forum in urmatorii ani (2023 - 2027) cea mai mare prioritate a companiilor va fi dezvoltarea abilitatilor de gandire analitica a angajatilor. Acestea vor constitui 10% din totalul trainingurilor. O alta prioritate ar putea fi gandirea creativa.

sursa: World Economic Forum, 2023

Pune-te in valoare listand si exemplificand corect atuurile tale. Poti afla mai multe despre cum sa faci acest lucru din articolul nostru despre competente si abilitati.

Domenii de viitor pentru o reconversie profesionala

Un studiu realizat de LinkedIn in 2023 arata care sunt top 100 joburi care au crescut in popularitate cel mai rapidd in ultimii 4 ani la nivel global. Potrivit studiului joburile in domeniile tehnologiei, comunicarii digitale si IT ocupa 16 din cele 100 de locuri. Rolurile in HR sau Talent Acquisition ocupa si ele un loc important iar majoritatea din acestea se refera la recrutarea de talente,
cu un accent pus pe Tehnologia Informatiei – poate ilustrand cresterea dificultatii si importanta recrutarii de personal intr-o
piata a muncii in general puternica si care nu duce lipsa de candidati.




sursa: World Economic Forum, 2023

6. Bucura-te de procesul spre reconversie profesionala

In timp ce navigarea unei reconversii profesionale poate fi provocatoare, recompensele pot fi semnificative. De la pasiunea si împlinirea descoperite recent pana la oportunitati extinse de crestere si avansare, schimbarea carierei deschide usi catre posibilitati incitante si transformare personala.

7. Reconversie profesionala IT

IT-ul este in continuare un domeniu de interes si candidatii cu astfel de competente sunt cei mai cautati de angajatorii romani. Daca iti doresti o astfel de schimbare este important sa stii ce abilitati se cauta, ce limbaj de programare ar trebui sa inveti si cum arata aceasta industrie. Citeste mai multe despre reconversia profesionala IT aici.

Daca iti doresti o reconversie profesionala IT poti incepe pentru a te autoeduca. Exista o multitudine de cursuri online cu plata sau gratuite, precum si tutoriale pe YouTube. Potrivit Coursera (una dintre cele mai mari platforme de cursuri online) cei mai multi utilizatori s-au concentrat pe dezvoltarea abilitatilor tehnice, precum programare, retele si securitate cibernetica si UX design. 

Vezi toate job-urile in IT aici

8. Reconversie profesionala 40 de ani

Niciodata nu este prea tarziu pentru reconversie profesionala. Desigur odata ce inaintezi in varsta schimbarea este mai dificila si cu siguranta este important sa stii ca nu va fi un drum usor, dar acest lucru nu inseamna ca nu ar trebui sa faci acest pas. Sunt companii care accepta candidati interesati sa invete, oferind oportunitati de invatare si traininguri. 

Model CV reconversie profesionala


Descarca CV pentru reconversie profesionala


Oricare ar fi urmatorul pas pe care il vei alege in cariera ta este important sa o faci cu incredere. Fii sigur/a ca experienta ta profesionala pana la acest moment te va ajuta sa faci alegerea corecta si ca abilitatile tale se vor reflecta frumos in CV pentru jobul dorit.


Citeste si:  

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri