Model CV 2025: Ghid complet pentru crearea unui curriculum vitae de succes

Cu totii am ajuns sa stim deja importanta CV-ului. Este primul pas spre jobul dorit, este cartea ta de vizita in fata recruiterului si, in functie de continutul acestuia poate fi ceea ce te diferentiaza de ceilalti candidati. 

Daca esti in cautarea unui model CV care sa iti exemplifice ce ar trebui sa scrii la fiecare categorie din CV-ul tau sa stii ca te afli in locul potrivit. In randurile ce urmeaza iti vom exemplifica si explica cum ar trebui sa arate CV-ul tau pentru a obtine jobul dorit.


Ce este un model CV și de ce este important

Un model CV este un sablon sau format predefinit utilizat pentru a redacta un document care prezinta experienta profesionala, educatia, abilitatile si alte informatii relevante despre un candidat atunci cand aplica pentru un loc de munca. Un CV model romana este cartea ta de vizita sau primul contact pe care un angajator il are cu un posibil angajat. Este posibil ca in anumite locuri sa il gasesti sub denumirea de curriculum vitae.

Daca te intrebi cum arata un CV trebuie sa stii ca acesta trebuie sa fie structurat si usor de parcurs, pentru a oferi o imagine clara a experientei si calificarilor tale. Pe langa multe sfaturi utile, ti-am pregatit in acest articol si multe modele de CV pe care le poti descarca usor.

 

Elementele esențiale ale unui CV eficient

Un CV completat dupa model standard are 5 zone importante: datele de contact, obiectivul profesional, experienta profesionala, educatia si abilitatile sau competentele. 

Le vom prezenta aici, pe scurt, iar cateva randuri mai jos vei putea citi mai in detaliu despre fiecare din aceste sectiuni dintr-un CV simplu:
  • Datele de contact - asigura-te ca acestea sunt completate corect pentru a putea fi contactat de recruiteri
  • Obiectivul profesional - sau sectiunea Despre mine din CV. Acesta este necesar pentru CV-ul tau pentru ca este o scurta introducere profesionala care comunica cine esti din punct de vedere profesional si de ce esti un candidat potrivit pentru jobul la care aplici.
  • Experienta profesionala - un scurt istoric al tuturor pozitiilor/experientelor pe care le-ai avut inainte si care te recomanda pentru jobul la care aplici. Este important sa listezi doar experienta relevanta.
  • Educatia - o listare a studiilor absolvite
  • Abilitatile sau competentele tale - sectiunea Abilitati include 2 zone, una care se refera la abilitati si competentele candidatului (abilitati de comunicare, de organizare etc) si cealalta pentru abilitatile de limba.


Tipuri de modele CV si cand sa le folosesti

Exista mai multe modele de CV-uri care pot fi folosite in functie de stadiul carierei in care te afli, industria in care activezi sau de conditiile de aplicare impuse de compania la care lucrezi.
 

CV online Cronologic

Acest CV este potrivit tine daca ai o experienta de peste 5 ani si planuiesti sa continui in acelasi domeniu. In CV-ul tip cronologic, experienta profesionala se listeaza in ordine cronologica inversa, adica prima oara vei lista cea mai recenta pozitie pe care ai ocupat-o anterior.

Un dezavantaj al acestui tip de CV este ca pauzele din cariera ta vor fi vizibile, astfel asigura-te ca ai o explicatie pentru pauza si ca esti confortabil sa vorbesti despre acest subiect la interviu.
 

CV functional

Acest CV este potrivit pentru tine daca vrei sa faci o schimbare in cariera sau daca ai o experienta limitata de munca, pentru ca te vei concentra mai mult pe abilitatile tale. Vei lista competentele tale organizate pe categorii (de ex. de comunicare, de project management), vei exemplifica cu rezultate si vei pune aceasta sectiune in prim plan, inainte de experienta de munca si de educatie.
 

CV hybrid

Acest CV este pentru tine daca ai abilitati solide, dar si o experienta de munca relevanta pentru jobul la care aplici. Acest tip de CV te ajuta sa fii flexibil si sa il poti adapta in functie de ce iti doresti sa scoti in evidenta.
 

CV specializat

Daca aplici pentru un rol specializat sau dintr-o industrie anume poti folosi acest tip de CV, pentru ca vei putea sa evidentiezi doar competentele si experientele relevante pentru jobul ales. CV-ul specializat este personalizabil si iti faciliteaza potrivirea cu descrierea jobului, crescandu-ti sansele de a obtine un interviu.
 

CV academic

Daca activezi in domeniul academic, de cercetare sau vrei sa aplici pentru o bursa de studiu, iti recomandam sa folosesti un CV academic. Vei putea prezenta in detaliu realizarile tale academice, sa listezi studiile absolvite si toate realizarile academice.


CV creativ

Acest tip de CV este potrivit pentru tine daca lucrezi intr-o industrie creativa, precum design grafic, publicitate sau arta. Este modelul de CV perfect pentru a-ti evidentia abilitatile creative si de design.
 

Model CV angajare simplu 

Iata mai jos un exemplu de model de CV pe care il poti folosi. Foloseste-le ca sursa de inspiratie sau pentru a avea un inceput in crearea CV-ului.
model-cv-angajare-simplu

Model CV engleza

Descarca model CV engleza


Cum te asiguri ca ai completat tot ce trebuie sa contina un CV 

In aceasta sectiune, vom acoperi elementele esentiale pe care fiecare CV de completat ar trebui sa le includa, asigurandu-te ca evidentiezi cele mai relevante detalii pentru a iesi in evidenta pe o piata a muncii competitiva.

Pentru un model CV de completat, inainte de a incepe sa il redactezi, asigura-te ca ai toate detaliile necesare din anuntul de job. Astfel, vei putea sa creezi un CV care sa se potriveasca cu profilul de candidat cautat. De asemenea, poti alege un exemplu de CV completat din acest articol pentru putina inspiratie.
 

Model descriere personală în CV

Asa cum mentionam intr-un alt articol, dedicat complet obiectivului profesional, putem spune ca acesta reprezinta elevator pitch-ul tau. Foloseste-te de descriere personala CV pentru a te descrie in 2-3 propozitii, pentru a explica obiectivele tale si cum jobul pentru care aplici te va ajuta sa le atingi.

Descopera mai multe sfaturi si exemple despre cum sa scrii un obiectiv profesional bun aici

O sectiune Despre mine dintr-un CV completat trebuie sa fie relevanta si convingatoare si sa contina informatii esentiale care sa reflecte cine esti ca profesionist. Iata cateva lucruri de care sa tii cont:
  1. Incepe cu o propozitie care sintetizeaza experienta ta profesionala. Pastreaza un ton profesional si evita sa folosesti fraze lungi.
  2. Mentioneaza pe scurt realizarile tale profesionale relevante pentru jobul la care aplici. Ai reusit sa cresti vanzarile companiei cu 10%? Ai avut rezultate extraordinare cu una dintre campaniile tale? Orice ar fi, asigura-te ca incluzi si aceasta informatie in cateva cuvinte.
  3. Nu uita sa mentionezi obiectivele profesionale. Ce iti doresti in viitorul tau si cum se aliniaza aceste obiective cu rolul la care aplici?
  4. Adapteaza aceasta sectiune pentru fiecare job la care aplici. Nu uita sa parcurgi cu atentie si anuntul de angajare si sa extragi cateva caracteristici cheie pe care sa le mentionezi si tu sectiunea din CV despre mine

Despre mine CV exemple: 

Iata in continuare doua exemple de cum poate fi completata sectiune „despre mine” din CV: 

Absolvent al unei facultati de design cu experienta in crearea de continut digital si productie, cu cunostinte avansate in Adobe Creative Suite. Interesat/a sa isi dezvolte abilitatile de design intr-o agentie de publicitate pentru clienti din sectorul FMCG.

Specialist resurse umane cu peste 5 ani experienta in comunicare, strategie si organizarea evenimentelor de cariera imi doresc sa fac o reconversie profesionala spre marketing digital. Cred ca abilitatile mele de comunicare ma vor ajuta pentru a crea campanii de marketing de impact si de a organiza activari de marketing.
 

Cum sa evidentiezi abilitatile si competentele in CV?

Sectiunea Abilitati include 2 zone: 
  • abilitati si competentele candidatului (abilitati de comunicare, de organizare etc)
  • abilitatile de limba, pe care o vom detalia un pic mai tarziu.

Putem considera aceasta sectiune la fel de importanta ca cea in care detaliezi experienta profesionala. Atunci cand ajungi la acest pas, inainte de a o completa acorda-ti cateva minute pentru a face o lista cu competentele tale cheie, acele abilitati cu care te mandresti si care, bineinteles, sunt relevante pentru jobul la care aplici. 
 

Cum sa incluzi experienta profesionala in CV?

Experienta trebuie listata in ordine invers cronologica, de la cel mai recent job pana la jobul cel mai relevant pentru pozitia la care aplici din trecut. Mentioneaza doar experienta care este relevanta sau in relatie cu jobul pentru care vrei sa aplici si foloseste cuvinte cheie corelate cu experienta pe care anuntul jobului o cere.

Atunci cand incepi listarea joburilor asigura-te ca dupa ce scrii titlul postului ocupat adaugi o scurta descriere a responsabilitatilor si realizarilor tale. Concentreaza-te pe realizari cuantificabile. Incearca sa incluzi statistici si date pentru a demonstra impactul muncii tale.
 

Experienta profesionala CV exemplu

Iti prezentam mai jos un exemplu de cum poti lista experienta profesionala din CV-ul tau.

Contabil Senior
Compania X, București
Septembrie 2019 - octombrie 2023

Exemple de responsabilitati:
  • Gestionarea si verificarea inregistrarilor financiare ale companiei.
  • Pregatirea si prezentarea rapoartelor financiare lunare si anuale.
  • Coordonarea auditurilor interne si externe.
  • Analiza datelor financiare pentru identificarea tendintelor si problemelor.
  • Asigurarea conformitatii cu legislatia fiscala si contabila in vigoare.

Cum sa prezinti educatia si formarea in CV?

Aceasta sectiune este importanta mai ales pentru studenti sau proaspat absolventi. Daca te afli in aceasta situatie nu iti face griji pentru ca studiile absolvite te pot ajuta sa dai startul carierei tale. Pentru fiecare nivel de studii mentioneaza numele institutiei, nivelul obtinut (adica licenta sau master), anul absolvirii, si domeniul de studiu.

Tot in aceasta sectiune poti mentiona cursuri relevante de formare. Daca ai participat la cursuri relevante pentru pozitia dorita, adauga-le imediat dupa ce ai mentionat studiile academice. De asemenea, nu uita sa incluzi certificarile sau programele de training profesional care iti sprijina candidatura, cum ar fi calificarile tehnice sau competentele lingvistice.

La fel ca si in cazul experientei profesionale, educatia trebuie mentionata in ordine invers cronologica.

Licenta in Inginerie Electrica
  • Universitatea Politehnica din Bucuresti | 2020 - 2024
  • Specializare: Tehnologia Constructiilor de Masini

Cursuri de formare profesională
  • Marketing Digital – Google Digital Garage | 2021
  • Certificat de competente in managementul campaniilor PPC
 

Cum sa incluzi limbi straine in CV?

Acorda o atentie deosebita modului in care iti evaluezi abilitatile. De cele mai multe ori angajatorii testeaza nivelul la care cunosti o limba straina in cadrul interviului sau cu ajutorul testelor.

Pentru a promova transparenta si uniformitatea in invatarea limbilor straine in statele membre ale Uniunii Europene, a fost introdus Cadrul European Comun de Referinta pentru Abilitati de Invatare a Limbilor Straine. Acesta este structurat in trei niveluri principale, fiecare dintre acestea fiind subdivizat in alte doua niveluri.
 
Utilizarea limbii la nivel elementar Utilizarea independenta a limbii Utilizarea competenta a limbii
A1 si A2 B1 si B2 C1 si C2

Multi candidati mentioneaza nivelul "incepator" in limbile latine (spaniola, italiana, portugheza) in CV-urile lor, chiar daca nu cunosc aceste limbi in afara unei formule de salut si a cateva cuvinte uzuale. Totusi, daca te afli la nivelul incepator in studiul unei limbi, acest lucru nu va fi foarte util in procesul de angajare. Abia nivelurile B2 si C1 (adica nivelul mediu) iti ofera posibilitatea de a lucra in acea limba si sunt mai des cerute in descrierea locurilor de munca.

Afla mai multe despre cum sa iti evaluezi cunostintele lingvistice aici


Model CV pentru angajare: sfaturi și exemple

Asigura-te ca tii cont de toate lucrurile mentionate mai jos atunci cand iti pregatesti CV-ul pentru ca modelul de CV pentru angajare sa  te ajute sa obtii jobul dorit:
  • Primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa alegi formatul CV-ului pentru ca un format bine organizat si usor de parcurs este esential pentru o prima impresie in ochii recruiterului
  • Incepe cu un obiectiv profesional bine definit si care poate fi sustinut de experienta ta profesionala.
  • Focuseaza-te pe rezultatele avute la joburile anterioare si exemplifica-le cu cifre.
  • Mentioneaza abilitati soft care te descriu si care construiesc personalitatea ta. Adaptabilitate, empatie, curiozitate, leadership etc.
  • Cel mai mult conteaza ce scrii in CV-ul tau, dar conteaza si cum arata. Asigura-te ca informatia este structura, ca poate fi citita usor si ca este concisa.
  • Nu include competente pe care nu le detii doar pentru a iti creste sansele de a fi chemat la interviu.
  • Adapteaza CV-ul pentru fiecare job la care aplici. Cu cat aceasta este mai personalizat, cu atat iti vei creste sansele de angajare.Poti folosi un exemplu de CV de angajare din cele pe care le-am pregatit noi.
  • Citeste cu atentie descrierea jobului si trimite CV-ul in limba in care este scris acesta.
  • Nu exagera cu informatiile despre educatia ta daca esti deja un profesionist cu peste 5 ani de experienta
  • Inainte a trimite modelul CV de angajare nu uita sa il revizuiesti si sa te asiguri ca nu exista greseli gramaticale sau de ortografie.


ImportanÈ›a unui CV simplu, bine structurat în căutarea unui loc de muncă

Asa cum mentionam si mai sus, CV-ul reprezinta cartea ta de vizita, prima interactiune pe care recruiterul o are cu tine ca posibil candidat pentru jobul la care ai aplicat.

Iti prezentam in cele ce urmeaza de ce un curriculum vitae completat corect iti va spori sansele de angajare: 
 
  • CV-ul te va ajuta sa captezi atentia recruterului. Probabil stii deja ca un angajator petrece in media 3-5 secunde scanand un CV ceea ce face foarte important continutul si cat de concis este acesta. 
  • Un model de CV simplu te va ajuta sa scoti in evidenta cele mai relevante si potrivite experiente profesionale, competente si realizari. 
  • Iti poti demonstra adaptabilitate si profesionalismul atunci cand personalizezi CV-ul tau in functie de jobul la care aplici. Vei arata seriozitate si ca esti dispus/a sa investesti timp si efort a iti creste sansele de angajare.
  • Un CV structurat te va ajuta si la interviul de angajare. Daca acesta contine realizari concrete si abilitati relevante si intrebarile recruterului se vor concetra tot in aceasta directie.
  • Probabil ai observat ca sunt companii care au pe site-urile lor formulare CV unde tu iti poti completa informatiile pentru fiecare sectiune. Un CV bine optimizat, cu termeni specifici din anuntul de angajare are sanse mai mari sa treaca de filtrele automate pe care le folosesc companiile cu software-uri de recrutare.


Cum se scrie un CV pentru diferite industrii

Am mentionat deja de foarte multe ori pe parcursul acestui articol cat de important este sa iti adaptezi CV-ul in functie de fiecare job la care aplici. Adaptarea CV-ului pentru a se potrivi cerintelor specifice diferitelor industrii este esentiala pentru a te diferentia de ceilalti candidati. Fiecare industrie are cerinte si asteptari diferite in ceea ce priveste abilitatile, experienta si modul de prezentare a informatiilor in CV.

Iata cum iti poti adapta CV-ul pentru locul de munca dorit:
  • Incepe prin a identifica cerintele specifice industriei din care face jobul pe care l-ai ales. Care sunt cerintele si abilitatile necesare? De exemplu, pentru un job in domeniul finante vor fi importante competentele analitice, managementul riscului, atentia la detalii si abilititatea de a optimiza costurile.
  • Prioritizeaza informatiile relevante, precum abilitatile tale si realizarile de la fosturile locuri de munca. De exemplu, daca iti cauti un job in domeniul IT, pune accent pe sectiunea referitoare la competentele tehnice si la proiectele tale. Daca iti doresti un job in resurse umane evidentiaza abilitatile de people management, contributia ta la cultura organizationala a companiei si trainingurile la care ai participat.
  • Alege structura unui curriculum vitae in Romania potrivit si industriei. Pentru domeniile creative poti alege un CV vizual, care sa demonstreze si abilitatile tale estetice, in timp ce pentru un job in educatie ar fi mai potrivit un format conservator, fara elemente vizuale, care se concentreaza pe continutul profesional.
  • Evidentiaza certificarile si cursurile relevante, mai ales pentru industriile care pun accent pe formarea profesionala, precum domeniul IT, financiar sau cel al resurselor umane.
  • O idee care te poate inspira este sa cauti un model CV completat cu aptitudini. Insa, tine cont ca acesta este doar un punct de pornire. Pe langa modelul competat, gandeste-te ce soft skills specifice poti scoate in evidenta, pornind de la experienta ta. Adaptabilitate, abilitati analitice, gandire strategica, comunicare eficienta, oricare ar fi si consideri ca te pot ajuta mentioneaza-le in CV-u tau.


Model CV student fara experienta

Asa cum am mentionat si mai sus, pentru CV-ul unui student sau proaspat absolvent este nevoie sa tinem cont de cateva lucruri in plus.

De ce ar trebui sa tii cont cand scrii pentru un model CV student?
  • Incepe cu un obiectiv profesional de efect. Foloseste-te de acesta sectiune pentru a crea profilul unui candidat motivat, dornic sa invete si proactiv.
  • Neavand experienta profesionala poti mentiona cursurile de la facultate, activitati extracurriculare, actiuni de voluntariat sau orice alta activitate din timpul studentiei care crezi ca poate fi relevanta.
  • Fii creativ/a si gandeste outside the box. Cum ai putea pune in evidenta orice experienta, precum un job din timpul verii sau un proiect in care te-ai implicat?
  • Nu uita sa folosesti o adresa de e-mail profesionala. Nu alege o fotografie de la o petrecere sau nunta si asigura-te ca datele de contact sunt corecte.
  • Pastreaza CV-ul in 1-2 pagini si asigura-te ca template-ul ales este unul usor de scanat

Model CV pentru asistent medical generalist fara experienta

Descarca model CV asistent medical generalist fara experienta


Model CV pentru student fara experienta 

Descarca model CV student fara experienta


Greseli comune de evitat in crearea unui CV

Scrierea unui CV simplu poate fi o provocare, dar daca ai grija sa eviti cele mai comune greseli din CV-uri sansele tale de angajare vor creste.
  • Nepersonalizarea CV-ului in functie de jobul la aplici
  • Includerea prea multor informatii sau a unor informatii relevante - nu mentiona locuri de munca din trecut care nu sunt in acelasi domeniu cu cel la care aplici acum.
  • Folosirea unui limbaj general, fara exemple sau detalii specifice
  • Greseli gramaticale sau de ortografie - CV-ul tau nu trebuie sa contina nicio astfel de greseala. Te poti folosi de programe de corectare sau sa rogi un prieten sa il revizuiasca
  • Lipsa unei structuri, CV-uri prea lungi sau prea scurte
  • Nu mentionezi competente tehnice sau profesionale esentiale
  • Nu incluzi o sectiune Despre mine, in care sa vorbesti despre obiectivele tale profesionale

Instrumente online pentru crearea și editarea CV-ului

Iata cateva tool-uri pe care le poti folosi pentru a iti crea sau edita CV-ul. Toate acestea sunt usor de folosit si pot fi folosite fara sa necesite costuri extra.


CV Designer

Cauti un mod rapid in care sa iti creezi un CV online PDF? Te poti folosi de functia CV Designer disponibila in contul tau Hipo care te va ajuta sa iti structurezi informatia si sa o prezinti intr-o maniera moderna. In plus, poti alege din nenumarate modele CV care te vor face usor de remarcat.


Canva

Canva este o platforma de design grafic care oferta sabloane pentru CV-uri online. Este ideal daca vrei un job intr-un domeniu creativ, dar nu ai foarte multa experienta pentru a iti face unul de la zero.


Google Docs

Daca ai un cont de Gmail, cu siguranta ai observat deja ca poti folosi si versiunile Google ale suitei Office. In Google Docs poti gasi un model CV online, usor de utilizat si accesibil online. 


LinkedIn

LinkedIn nu este o platforma dedicata pentru crearea CV-urilor online, dar daca ai un profil de LinkedIn iti poti exporta profilul ca CV. Este util pentru tine daca ai un profil complet si vrei sa usurezi procesul de creare CV online.


Model CV online

Daca iti doresti putina inspiratie in ceea ce priveste, de exemplu, completarea sectiunii competente si abilitati poti cauta un model de CV deja completat. 


Modele CV în format Word si cum sa le utilizezi

Noi credem ca utilizarea unui model CV word iti poate simplifica procesul de creare a CV-ului potrivit. In acest articol poti gasi peste 20 de CV-uri online pentru diferite pozitii si industrii si iti vom oferi cateva sfaturi pentru a le utiliza cat mai eficient:
  • Cauta un model CV in romana Word pentru jobul la care vrei sa aplici si descarca-l
  • Foloseste-l pentru a incepe mai usor procesul de completare a CV-ului. Poate fi de asemenea, o sursa de inspiratie daca nu stii ce ar abilitati sa completezi, de exemplu.
  • Completeaza cu toate datele relevante si revizuieste-l pentru a nu exista greseli.
Avantajele utilizarii unui sablon CV in word?
  • Este usor de utilizat - modele sunt adesea formatate, ceea ce face tot procesul mai rapid
  • Iti ofera flexibilitate - poti face modificari rapide (sa elimini sectiuni sau sa personalizez aspectul grafic al acestuia)
  • Un format popular - fisierele Word pot fi vizualizate si acceptate de majoritatea angajatorilor
  • Dai dovada de profesionalism - folosind un model bine structurat, CV-ul tau va avea un aspect profesional si atragator


Cum sa descarci si sa completezi un model CV Europass

Un alt tip de model de CV necompletat pe care il poti folosi este modelul CV Europass. Pentru a descarca CV-ul Europass acceseaza europa.eu/europass, navigheaza la sectiunea dedicata CV-ului, fa click pe optiunea Creare CV, urmand sa se deschida editorul online cu modelul de CV europass necompletat pentru download. 

Completeaza toate informatiile importante si relevante pentru CV-ul tau si apoi descarca CV-ul completat. Alege formatul dorit (de obicei, PDF este preferat pentru a păstra formatarea).

Un CV bine elaborat reprezinta un atuu esential pentru succesul in cautarea unui job. Prin organizare coerenta, informatii relevante si prezentare profesionala, acest document devine un element definitoriu pentru tine. Adaptarea modelului de CV la cerintele specifice ale domeniului si ale companiei careia ne adresam este cruciala, punand in evidenta abilitatile si experienta noastra intr-un mod atragator.
 

Exemple de CV completate pentru download

Descarca model de CV secretara
Descarca Model de CV proaspat absolvent
Descarca model de CV contabil junior
Descarca model de CV contabil senior
Descarca model de CV programator
Descarca Model de CV vanzari junior
Descarca Model de CV vanzari senior
Descarca model de CV manager
Descarca Model de CV assistant manager
Descarca model de CV aplicatie spontana student marketing
Descarca Model de CV economist
Descarca Model de CV general manager
Descarca Model de CV inginer proiectant
Descarca Model de CV marketing senior
Descarca Model de CV profesor limbi straine
Descarca Model de CV project manager
Descarca Model de CV social media manager
Descarca Model de CV specialist HR
Descarca Model de CV avocat
Descarca Model de CV consilier juridic
Descarca Model de CV educator
Descarca Model de CV inspector resurse umane
Descarca Model de CV asistent farmacist
Descarca Model de CV inginer constructor
Descarca Model de CV inginer mecanic
Descarca Model de CV manager resurse umane
Descarca Model de CV farmacist
Descarca Model de CV psiholog
Descarca Model de CV administrator firma
Descarca Model de CV agent imobiliar
Descarca Model de CV arhitect
Descarca Model de CV jurnalist
Descarca Model de CV medic
Descarca Model de CV medic stomatolog


Citeste si:  


 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI