Primul e-PARK din Europa: Moldova Innovation Technology Park (MITP)

Primul e-PARK din Europa: Moldova Innovation Technology Park (MITP)

Moldova isi propune sa devina hub tehnologic prin atragere de talente si investitii globale

 

Bucuresti, 1 iulie 2024 Moldova Innovation Technology Park (MITP) este primul e-park din Europa, un pilon principal al industriei de tech si inovatie din Moldova. Parcul si-a confirmat unicitatea prin adoptarea unui model de guvernanta multiparticipativa, avand ca obiectiv pozitionarea Republicii Moldova ca hub tehnologic prin atragere de talente si investitii globale.  In prezent, Moldova Innovation Technology Park reuneste peste 1800 de rezidenti activi, dintre care peste 250 sunt companii cu capital strain originare din peste 40 de tari. 

Moldova Innovation Technology Park (MITP) a fost creat de Guvernul Republicii Moldova pentru o perioada de 10 ani, recent fiind extins pana in 2037 inclusiv in baza Legii parcurilor IT si a devenit cea mai mare comunitate tehnologica la nivel national si regional. Moldova este o tara cu un potential extraordinar de inovare si dezvoltare a produselor digitale, unul dintre obiectivele MITP fiind de pilon central si punct de acces la o destinatie regionala de top pentru produse si servicii tech. 


„Moldova Innovation Technology Park (MITP) reprezinta o piatra de temelie in transformarea  Republicii Moldova intr-un hub tehnologic regional de top. Cu sprijinul constant al guvernului si prin implementarea unor politici inovative, MITP a reusit sa atraga talente si investitii globale, consolidand astfel pozitia Moldovei pe scena tehnologica internationala. Viziunea noastra este sa transformam Moldova intr-o destinatie de top pentru tehnologie si inovatie, iar rezultatele obtinute pana acum ne indreptatesc sa credem ca suntem pe drumul cel bun."  - Marina Bzovii, Administrator MITP. 

Moldova Innovation Technology Park (MITP) a fost infiintat in 2018 reunind in prezent peste 1800 de rezidenti activi, dintre care peste 250 sunt companii cu capital strain originare din peste 40 de tari precum: USA, Romania, Germania, Marea Britanie, Rusia, Italia, Ucraina, Franta, Olanda. Companiile cu capital strain din MITP activeaza intr-o varietate de sectoare, incepand cu dezvoltare software, procesarea datelor, administrarea paginilor web si continuand cu consultanta in IT si design specializat. Datorita mediului propice dezvoltarii de afaceri tech in cadrul MITP, rezidentii parcului produc 5% din PIB, iar ponderea exportului de servicii tehnologice este de 90% din cifra totala de afaceri a rezidentilor MITP.

MITP a devenit nu doar un hub tehnologic local, ci un actor cu un impact substantial asupra economiei nationale si a relatiilor internationale ale Moldovei in domeniul tehnologiei. Majoritatea specialistilor IT din Moldova sunt angajati ai rezidentilor MITP, peste 21700 de persoane. Angajatii rezidentilor Moldova Innovation Technology Park (MITP) beneficiaza de salarii competitive, comparabile cu cele de pe piata europeana de IT. Salariului mediu lunar fiind de ≈2,100 EUR, iar datorita specificului MITP, salariul net primit de angajati este egal cu cel brut, fiind final impozitat.

Din dorinta de a se adapta trendurilor globale, Moldova a introdus notiunea de „formula flexibila de munca“, o masura inovativa, care permite flexibilitate si ofera un spatiu de manevra in negocierea conditiilor de lucru, aspect esential atat pentru companiile rezidente, cat si pentru specialistii IT. Oportunitatea nou deschisa are in vedere atat relatiile cu talentul si companiile ucrainene, dar poate fi si un instrument important si pentru afacerile din alte tari, care doresc sa beneficieze de impozitul unic si de o legislatie avantajoasa. MITP sustine si elaboreaza programe care ajuta rezidentii sa angajeze specialisti de top, la nivel local sau regional. Exclusiv pentru rezidentii parcului a fost creat Programul „IT Visa” prin intermediul caruia rezidentii MITP pot angaja cetateni straini, avand posibilitatea de a obtine permise de munca in cadrul Programului IT Visa in conditii mai favorabile si pe termen mai extins. Mai multe detalii aici: https://mitp.md/p/web/itVisa

Procedura de obtinere a titlului de rezident este simpla, gratuita si rapida. Mai multe detalii privind modalitatea prin care companiile pot sa devina rezidenti ai Moldova Innovation Technology Park aici: https://mitp.md/p/web/taxRegime#devino-rezident 


Despre Moldova Innovation Technology Park (MITP)

Guvernul Moldovei a lansat MITP la inceputul anului 2018 ca o platforma inovatoare cu un impozit unic de 7%, angajata sa dezvolte ecosistemul tehnologic moldovenesc si sa-i sporeasca competitivitatea la nivel regional. Rezidentilor parcului le-au fost oferite proceduri simplificate de imigrare (Programul IT Visa), reducerea barierelor birocratice si o prezenta virtuala. 
MITP este punctul central de acces la cele mai bune servicii si stimulente din sectorul IT. MITP si-a dovedit unicitatea prin faptul ca este o structura virtuala care opereaza intr-un model de guvernanta multi-stakeholder. 
Misiunea MITP este sa actioneze ca un catalizator pentru investitii in sectorul IT prin promovarea unei politici guvernamentale flexibile, cultivarea unui mediu favorabil inovatiei TIC (Tehnologia informatiei si a comunicatiilor) si transformarea digitala a economiei printr-un sector IT puternic care poate deschide oportunitati. 
Creat pentru o perioada de 20 ani, parcul reuneste peste 1800 de rezidenti activi, dintre care peste 250 sunt companii cu capital strain originare din peste 40 de tari. Companiile rezidente genereaza 21.700 de locuri de munca cu un salariu mediu lunar de 41.000 MDL si o cifra de afaceri anuala de peste 12,4 miliarde MDL. 

Va recomandam si:

10 New Tech Companies to Keep an Eye on in 2024

ULTIMELE JOBURI