Descoperă-ți potențialul: Construiește-ți o carieră de succes!



În următorul interviu, ne propunem să aducem o perspectivă 360 despre cum să-ți descoperi potențialul și să-ți construiești o carieră de succes. Mark Făgăraș, Packaging Team Leader la Ursus Breweries ne va conduce prin călătoria lui profesională, evidențiind obiceiurile care fac diferența și mindset-ul care face un profesionist bun să devină unul excepțional.

___________________________________________________________________________________

 

Iulia (Hipo.ro): Bună, Mark! Mulțumim pentru că ai acceptat invitația noastră. Știm că în prezent ești Team Leader, cu o experiență mare în industria berii, dar sunt curioasă cum ai început tu cariera în general și în particular, la Ursus Breweries?

Mark: Cariera mea a început înainte de Ursus Breweries. În timpul facultății am început să practic meseria de a face bere la un întreprinzător local din Cluj-Napoca. Iar apoi, după ce am câștigat experiență, după 2 ani și ceva, în care am făcut bere și am vândut bere, am decis să mă duc pe o parte mai profesionistă și am ales Ursus Breweries ca să mă dezvolt. De acolo am început să învăț meseria de a face bere la nivel industrial și mi-am continuat învățarea de la Cluj-Napoca la Timișoara, ca team leader.

 

Iulia (Hipo.ro): Deci, te-ai mutat la Timișoara, să înțeleg. Nu erai din Timișoara. Mi se pare impresionant parcursul tău și pentru mine este o surpriză plăcută să descopăr un om pasionat de bere din facultate, care a reușit să crească în industrie ca profesionist și ulterior, team leader. Povestește-ne mai multe despre acest parcurs. Când te uiți la cineva care își începe cariera, ce obiceiuri sau atitudini crezi că fac diferența, pe termen lung?

Mark: Când mă uit, mai ales în echipa pe care o conduc, la oamenii care și-au început cariera, cel mai important pentru mine este să aibă următoarele obiceiuri sau trăsături: implicarea proactivă și spiritul de echipă – oamenii de calitate sunt cei care ajută echipa, încearcă să facă să fie bine pentru toată lumea și își dau interesul pentru munca pe care o fac.


Iulia (Hipo.ro): Deci chiar dacă sunt la început, ideea e să nu fie timizi și să vină cu idei, să vină proactiv cu întrebări.

Mark: Chiar nu e nici o problemă. Este de foarte mare ajutor când vin cu idei oamenii care sunt la început. Vedem și noi care sunt soluțiile și poate chiar găsim o soluție perfectă la o problemă pe care nu am putut să o rezolvăm în acel moment.

 

Iulia (Hipo.ro): Și ce se întâmplă dacă vine cineva cu o idee despre care zici, ideea asta nu prea merge? Pentru că de multe ori, asta e frica principală a celor care își încep cariera.

Mark: Da, nu sunt neapărat greșeli în a comunica ideea. Chiar dacă este o idee necorespunzătoare pentru acea situație, poate fi analizată. Nu e nici o problemă dacă nu se întâmplă nimic mai departe, dacă este o idee care nu își are locul.

 

Iulia (Hipo.ro): Sunt curioasă. Tu ți-ai început cariera în domeniul berii de ceva timp, dar dacă te-ai uitat înapoi, ce ai fi făcut diferit? Ce crezi că ai fi putut face mai bine la început sau doar diferit, care te-ar fi ajutat acum?

Mark: Cred că asta aș fi putut să fac mai bine la început sau asta aș fi putut să fac diferit și m-ar fi ajutat acum. Dacă stau să mă gândesc la propria mea experiență, poate aș fi fost un pic mai răbdător cu mine însumi; sunt o persoană care trece la acțiune direct și nu am câteodată răbdare atunci când nu văd rezultate. Mai ales când eram în perioada de început, îmi doream foarte rapid să progresez în cariera, învățam foarte multe lucruri, dar asta vine și cu anumite frustrări la un moment dat.

Am învățat pe parcurs să am răbdare cu mine și cu mediul în care lucrez, în așa fel încât dacă oportunitățile îmi erau oferite la un anumit timp, să le accept cu răbdare. Să aștept după ele și să înțeleg faptul că nu tot timpul oportunitatea pe care mi-o doresc vine în acel moment imediat.

 

Iulia (Hipo.ro): Cred că lumea în care trăim și generația noastră ne-a obișnuit că totul se întâmplă așa foarte repede. Începem cariera și de la primul job deja ne gândim: când o să fiu promovat? când o să cresc? Și înțeleg că asta s-a întâmplat și în cazul tău și ce ai învățat este că e bine să ai răbdare și să aștepți timpul potrivit.

Mark: Să ai răbdare și în același timp să te focusezi pe ceea ce trebuie să înveți și să înveți să faci mai bine ceea ce faci.

 

Iulia (Hipo.ro): Într-o industrie atât de dinamică cum este cea în care activezi, ce calități crezi că așteaptă oamenii să crească rapid? Vorbeam noi de a avea răbdare, dar totuși ce poate face un angajat ca să se asigure că se remarcă în ochii team leader-ului pentru o promovare? Sau pentru a-și găsi chiar un alt job în cadrul companiei dacă li se pare că cel în care sunt acum nu e cel potrivit? Cum este în Ursus Breweries? Aveți un sistem unde ei pot să își exprime interesul pentru alte poziții?

Mark: Avem o platformă privată, adică în cadrul companiei în care se deschid diferite posturi și oricine poate aplica. [Ulterior].. este luat în considerare și dacă se potrivește pentru acel job, poate chiar fi acceptat pe acea poziție. Deci pe acea platformă privată se pot vedea diferite oportunități de job, atât în aceeași țară cât și în țările din grupul Asahi, din care noi facem parte și sunt mai multe țări în care putem să ne transferăm cu jobul.

 

Iulia (Hipo.ro): Tu fiind, Team Leader, ți s-a întâmplat să ai o persoană care începe să lucreze în echipa ta și inițial te gândești că nu știu dacă persoana asta e neapărat potrivită, dar apoi ajunge să te surprindă? Sunt curioasă dacă ai exemple în care ai gândit despre un nou coleg nou din echipă că poate nu este neapărat potrivit, iar în timp te-a surprins și ai simțit că poate să meargă mai departe. Care au fost calitățile care au făcut diferența?

Mark: Prima dintre calitățile pe care le văd importate pentru a progresa în companie ar fi implicarea proactivă. În momentul în care tu îți faci treaba, dar te implici [și în alte zone] și proactiv faci mai mult decât trebuie, acest lucru este remarcat. Mai ales dacă munca ta este de calitate. Iar o a doua calitate sau trăsătură pe care o văd destul de importantă, care mi se aplică și mie, este adaptabilitatea. Trăim într-o perioadă în care lucrurile se schimbă constant, mai ales în industria noastră și trebuie să fii și adaptabil. De exemplu, poate nu există oportunități pe poziția pe care ți-o dorești, dar există oportunități în altă zonă - să zicem o creștere laterală. Iar dacă îți dorești să progresezi, să acumulezi noi cunoștințe, orice oportunitate poate fi benefică.

Eu am activat în partea de brewing mai mult la Cluj Napoca, în domeniul de fermentație și fierbere în domeniul berii. Nu prea știam eu packaging, dar acum am acceptat oportunitatea de a deveni team leader pe partea de îmbuteliere (packaging). Chiar dacă nu aveam experiență directă în acest domeniu, acum pot să zic că aceste cunoștințe noi acumulate mă ajută destul de mult ca să gestionez diverse situații. Și mi-am lărgit paleta de cunoștințe cu ajutorul acestei oportunități pe care am acceptat-o.

 

Iulia (Hipo.ro): Poate unele persoane se întreabă: trebuie neapărat să-ți placă berea, să lucrezi la Ursus Breweries? Cred că trebuie să fii puțin pasionat.

Mark: Da, dar aș zice că, depinde. De exemplu eu am început prin pasiunea normală.

Mi-a plăcut foarte mult berea și de acolo a pornit toată ideea de a crea bere, de a face rețete. Dar nu consider neapărat că e necesar să-ți placă berea. Cred că e necesar să-ți placă să cunoști cum se face berea cel puțin, să fii interesat, să fii curios. Dacă nu ești curios, ai slabe șanse de a învăța. Cu cât ești mai curios despre ceea ce înveți, cu atât îți este mai ușor să înveți și să progresezi în domeniu.

 

Iulia (Hipo.ro): Deci, nu trebuie neapărat să bei foarte multe bere, dar să fii curios despre bere.

Ce poate face un profesionist ca să ajungă să lucreze în Ursus Breweries, fiind nu doar un candidat bun, dar unul excepțional? Mă refer la cei care nu lucrează deja în companie, dar când aplică la un job la Ursus Breweries. Ce poți să faci ca să ieși și în evidență și să atragi atenția mai mult decât alte zeci, sute de candidați?

Mark: Pentru Ursus Breweries cred că cel mai important este să-ți evidențiezi experiența. Dacă vii din același domeniu, te ajută foarte mult, mai ales dacă ai experiența de a lucra cu oamenii, în cazul în care vizezi partea de management sau să faci bere [dacă lucrezi în producție]. De exemplu, când am aplicat la Ursus Breweries, pe mine asta m-a ajutat ca să fiu un candidat ideal. Faptul că am avut o experiență de 2 ani și ceva în fabricarea berii, în distribuirea ei și cunoștințe despre cum se face berea. Și nu mi-a fost niciodată frică să muncesc. La început când m-am angajat, chiar m-am angajat ca operator și fiind o fabrică nou deschisă în Cluj-Napoca în 2020 [..] la început știți cum e la fabricile nou deschise, procesele nu sunt foarte bine stabilite și atunci este destul de mult de muncă. Și chiar am trecut cu brio.

 

Iulia (Hipo.ro): Dar dacă nu ai făcut neapărat bere și vrei să aplici, totuși poți să înveți despre procesul cum se face berea, despre Ursus în sine, atât pe site-ul vostru, cât și pe canalele social media sau din documentarele despre bere. Ideea este să-ți demonstrezi interesul,corect?

Mark: Da, dacă îți dorești neapărat să lucrezi la Ursus Breweries, te va ajuta foarte mult chiar și documentarea. Iar dacă ai și experiență în plus, ai un bonus mare. Experiență pe domeniul dorit, nu specific în producția de bere.

 

Iulia (Hipo.ro): Sunt curioasă pentru persoanele care încep un job nou la Ursus Breweries, aveți un proces prin care pot să facă shadowing sau în să înveți mai multe despre companie? Cum arată procesul acesta de începere a carierei la Ursus?

Mark: În interiorul companiei avem un proces de învățare a noilor angajați. Avem chiar și operatori care învață noii angajați ce trebuie să facă, asta ar fi partea de shadowing, dar nu numai la operatori. De fapt, în toată firma, pe toate pozițiile există un proces de învățare și se face o mică evaluare după un anumit timp; ți se dă toată tematica, ce trebuie să înveți, cum trebuie să-ți faci job-ul, ești ajutat de către alte persoane, iar dacă ești interesat,ai ascultat și ți-ai făcut treaba, cred că treci cu brio și ești ajutat de colegii seniori să intri în rol.

 

Iulia (Hipo.ro): Deci există și un proces de onboarding în care poți să înveți mai mult despre poziții, despre compania în sine. Să trecem la următoarea situație: am fost angajat de ceva vreme și mă gândesc să aplic pentru o promovare. Din experiența ta, ce greșeli fac oamenii care cred că merită să avanseze, dar nu sunt luați în considerare?

Mark: Un prim gând este că ține de comunicare. Faptul că nu comunici cu managerii tăi acest lucru - că îți dorești să progresezi. Din păcate nimeni nu citește gândurile, așa că dacă îți expui dorința de a progresa sau de a dori să ajungi pe o poziție anume, comunicarea te ajută destul de mult. Asta ar fi un prim pas. Apoi, dacă te interesezi ce trebuie să faci, care sunt cunoștințele de care ai nevoie pentru a fi luat în considerare, aceste lucruri sunt un mare plus pentru că demonstrează ambiție. Faptul că îți dorești să acumulezi cunoștințe pentru a te dezvolta pentru poziția X, te ajută destul de mult și ești mai bine văzut de managementul superior. Aceștia cred că sunt cei doi pași: comunicarea și demonstrarea interesului.

 

Iulia (Hipo.ro): Mi se pare interesantă perspectiva ta. Pentru că așa cum ai zis, cred că multe persoane consideră că sunt pregătite să avanseze, dar nu vorbesc despre asta. Se așteaptă să fie identificate și apoi dacă nu se întâmplă, se supără că nu au fost luați în considerare. Dar criteriul esențial este că trebuie să spui că îți dorești asta.

Un ultim gând. Dacă ar fi să dai un sfat cuiva care vrea să fie văzut ca un profesionist de încredere în orice echipă, care ar fi acela?

Mark: Să ai încredere în oamenii cu care lucrezi, în persoanele cu care ești în echipă, este un punct foarte mare care te ajută în a crea relații durabile. Și în a rezolva problemele cu mult mai multă ușurință. Încrederea în oamenii din echipă și munca în echipă ar fi cele mai importante. Singuri nu reușim să realizăm la fel de multe cum putem, împreună, ca echipă. Dacă ai oamenii adecvați alături și ai încredere în ei, ai un spațiu confortabil în care fiecare poate să-și exprime părerea, atunci echipa va ajunge la rezultate foarte bune și fiecare va fi recompensat. Sfatul este să fii cu adevărat un team player!

 

Ursus Breweries a fost prezent weekendul trecut la Angajatori Timișoara și continuă recrutările în roluri cheie. Descoperă oportunitățle lor pe Hipo.ro!

 

Va recomandam si:

Viitorul tău în construcții începe cu Career Start, built by PORR! Ești pregătit?

ULTIMELE JOBURI Ursus Breweries