Beneficii angajare din somaj - care sunt si cum poti beneficia de ele?

Ti-ai pierdut locul de munca, ai intrat in somaj, insa la putin timp dupa ai reusit sa iti gasesti un loc de munca. Dar ce trebuie sa faci daca te angajezi in timpul somajului? Angajarea din somaj poate aduce avantaje atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, iar in acest articol vom explora care sunt aceste beneficii si ce prime poti obtine la angajare.
1. Beneficii angajare din somaj - ce avantaje au angajatii?
2. Ce prime primesti la angajare din somaj?
3. Ce este indemnizatia de somaj?
4. Cat este indemnizatia de somaj?
5. Ce se intampla cu ajutorul de somaj dupa angajare?
Beneficii angajare din somaj - Ce avantaje au angajatii?
Atunci cand te afli in cautarea unui loc de munca si primesti ajutorul de somaj, este important sa stii ca exista o serie de beneficii si stimulente financiare atunci cand reincepi sa lucrezi.Ce prime primesti la angajare din somaj
Daca ai ramas fara loc de munca si te afli in plata de somaj, revenirea la munca iti poate aduce mai multe tipuri de prime si stimulente care sa te ajute sa te reintegrezi mai usor pe piata muncii. Iata cateva dintre cele mai importante subventi somaj pe care le poti primi:Prima de activare
Prima de activare este o suma de bani oferita de stat persoanelor aflate in somaj care accepta un loc de munca. Aceasta se acorda pentru a stimula reintegrarea rapida in campul muncii si pentru a sprijini financiar persoanele care sunt dispuse sa revina la locul de munca dupa o perioada de somaj.Aceasta prima variaza in functie de situatia specifica a fiecarei persoane, dar in general, suma poate ajunge pana la o valoare de aproximativ 1.000 de lei. Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj, prima de activare este reglementata pentru a incuraja reincadrarea rapida pe piata muncii.
Este important de mentionat ca prima de activare se acorda doar daca angajatorul nu a mai angajat persoane aflate in somaj in ultimele 12 luni.
Documentele necesare:
- cererea-tip;
- copia actului in baza caruia ai fost incadrat in munca;
- angajamentul pentru respectarea obligatiei de a restitui integral sumele primite in situatia in care raporturile de munca inceteaza, intr-o perioada mai mica de trei luni de la data incadrarii in munca;
- declaratia pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca in ultimele 12 luni nu ai fost angajatul sau.
Prima de mobilitate
Prima de mobilitate este o alta forma de sprijin pentru persoanele care se angajeaza intr-o localitate diferita de cea in care locuiesc. Aceasta prima acopera cheltuielile de relocare, transport si alte costuri legate de mutarea in alt oras sau regiune, pentru a putea incepe un nou loc de munca.De obicei, prima de mobilitate este acordata in cazul in care persoana accepta un loc de munca intr-o alta localitate, iar acest lucru presupune mutarea temporara sau permanenta intr-o zona unde nu ar fi putut lucra fara aceasta compensatie. Suma oferita pentru relocare poate varia in functie de distanta fata de locul de munca si de tipul de contract semnat cu angajatorul.
Prima de incadrare
Pe langa primele mentionate anterior, persoanele care se angajeaza din somaj pot beneficia si de o prima de incadrare. Aceasta se acorda persoanelor care, in urma unui program de formare profesionala sau recalificare, reusesc sa isi gaseasca un loc de munca stabil. De obicei, aceasta prima este oferita de angajatori si poate fi mai mare sau mai mica in functie de tipul de job si de domeniul de activitate.Prima de instalare
Daca persoana care se angajeaza provine dintr-o alta localitate sau are nevoie sa se stabileasca intr-un alt loc de munca, prima de instalare poate fi o solutie de sprijin. Aceasta acopera cheltuielile initiale de adaptare la noul loc de munca, cum ar fi cazarea sau transportul.In functie de angajator si de conditiile specifice, suma alocata pentru prima de instalare poate varia, dar este de obicei o suma care ajuta angajatul sa isi acopere cheltuielile de inceput, pana cand ajunge sa se stabileasca la noul loc de munca.
Cuantumul va fi diferit, dupa cum urmeaza:
- 12.500 de lei pentru persoana fara loc de munca ce isi schimba domiciliul pentru a se angaja;
- 15.000 de lei pentru persoana fara loc de munca ce isi schimba domiciliul pentru a se angaja si care este insotita si de membrii familiei; daca aceasta conditie nu mai este indeplinita, nu ai obligatia de a restitui banii primiti.
Ce este indemnizatia de somaj si cat este indemnizatia de somaj?
Indemnizatia de somaj sau ajutorul de somaj este o forma de ajutor financiar acordat persoanelor care au ramas fara loc de munca si care indeplinesc anumite conditii. Scopul acesteia este de a sprijini persoanele care se afla intr-o perioada dificila si care nu pot sa isi gaseasca imediat un loc de munca.Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj, indemnizatia de somaj se calculeaza pe baza unui procent din venitul salarial brut pe care persoana il avea inainte de a ramane fara loc de munca. Acest procentaj depinde de perioada de cotizare la sistemul de asigurari sociale si de venitul anterior.
- Perioada de cotizare: Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, este necesar ca persoana sa fi cotizat minimum 12 luni in ultimii 24 de luni inainte de a ramane fara loc de munca.
- Calculul indemnizatiei: Indemnizatia se calculeaza la 75% din venitul mediu net lunar pe ultimele 6 luni de activitate. Aceasta suma poate varia, dar nu va depasi un anumit plafon stabilit de legislatia in vigoare.
Cat timp se acorda somaj? Este important de mentionat ca perioada de acordare a indemnizatiei de somaj variaza in functie de vechimea in munca si de varsta persoanei. In general, indemnizatia se acorda pe o perioada de pana la 12 luni, dar in anumite cazuri poate fi prelungita.
Conform datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortata a Muncii (ANOFM), in 2023, aproximativ 70% dintre beneficiarii de somaj inregistrati in Romania au fost reintegrati pe piata muncii intr-o perioada de 6 luni de la acordarea indemnizatiei. De asemenea, statisticile arata ca in jur de 30% dintre persoanele care se angajeaza din somaj beneficiaza de diferite forme de prime de activare sau mobilitate.
Ce se intampla cu ajutorul de somaj dupa angajare?
Dupa ce te angajezi, ajutorul de somaj se va incheia. In momentul in care incepi sa lucrezi si iti semnezi un contract de munca, nu mai ai dreptul sa primesti indemnizatia de somaj, deoarece ai devenit angajat si incepi sa platesti contributiile sociale ca parte a locului de munca.Totusi, exista unele situatii in care persoanele care se angajeaza din somaj pot pastra o parte din ajutorul de somaj pentru o perioada limitata:
- Daca locul de munca nu iti ofera un venit suficient de mare: In anumite cazuri, daca locul de munca nu iti asigura un venit echivalent cu indemnizatia de somaj, poti beneficia de o forma de ajutor social suplimentar.
- Daca locul de munca nu este stabil: In cazul in care te angajezi pe o perioada scurta sau contractul este pe termen limitat, ajutorul de somaj poate fi reluat daca ramai din nou fara loc de munca.
Este esential sa informezi autoritatile despre schimbarile din statutul tau de angajare pentru a evita eventualele neintelegeri sau probleme legate de acordarea ajutoarelor de somaj.
Angajarea din somaj ofera mai multe beneficii financiare si stimulente pentru persoanele care revin pe piata muncii. Primele de activare, mobilitate, incadrare si instalare sunt doar cateva dintre sprijinurile care ajuta angajatii sa se reintegreze rapid si eficient in campul muncii.
De asemenea, indemnizatia de somaj ofera un sprijin financiar important in perioadele de cautare a unui loc de munca. Este important sa cunosti toate aceste beneficii si conditiile in care ele sunt acordate pentru a profita la maximum de oportunitatile pe care le ai atunci cand te angajezi din somaj.