Porneste noul an cu dreptul in cariera

Inceperea unui an nou are o semnificatie psihologica profunda pentru multi oameni: noutate, luare de la capat, reinventare. Este o idee buna sa folosesti toate aceste semnificatii pentru a porni cu dreptul in cariera ta in noul an.

Iata cateva idei pentru cariera ta care in activitatea mea de consiliere in cariera (career coaching) am descoperit ca merita aplicate in special la inceputul unui nou an:

1. Stabileste-ti obiective. Daca nu ai facut inca asta la finalul anului trecut, ai o ocazie foarte buna acum. Incepe cu a te uita inapoi, la anul ce s-a terminat, la realizarile pe care ti le-ai propus, la cele pe care le-ai dus la capat si extrage lectiile cele mai valoroase.

Apoi, continua cu a te uita in viitor si stabileste-ti obiectivele profesionale pentru noul an. Ia asta in serios: gandeste-te bine, asigura-te ca obiectivele sunt clare, specifice si pune-le in scris. O lista de obiective importante pentru tine si bine formulate reprezinta o cale foarte buna de a iti crea singur directie in noul an.

2. Fii realist. Inceputurile se asociaza deseori cu o crestere a increderii in sine pe care oamenii o au. Ceea ce de principiu este bine, doar ca uneori ei pot exagera cu acest lucru, ajungand sa aiba o incredere artificiala, nerealista, care mai departe ii impinge sa isi stabileasca obiective nu doar indraznete, ci nerealiste.

Iar daca nu tii cont de faptul ca din punct de vedere economic, anul ce incepe va fi o provocare, obiectivele pot sa devina si mai nerealiste. Este bine sa tintesti sus insa in acelasi timp, ai nevoie sa tii cont de realitate. Aceasta nu o sa se transforme de dragul visurilor tale din plan profesional.

3. Incepe in forta. O cale buna de a-ti pastra si amplifica motivatia asociata cu
inceperea unui nou an este sa te apuci din primele saptamani sa faci lucruri importante, pozitive, pentru tine si pentru cariera ta. Astfel vei crea un precedent care te va tine in miscare si vei avea sanse mai mari sa realizezi lucruri importante in acest an.

Ce poti sa faci concret ca sa incepi in forta? Depinde de la o persoana la alta: mergi la un curs care te va ajuta, cere marirea de salariu pe care stii ca o meriti, apuca-te de un proiect in care crezi, renunta la un obicei negativ care te saboteaza. Optiunile sunt nenumarate. Ai nevoie sa te uiti la cariera ta si sa te intrebi ce poti face acum pentru a imbunatati lucrurile.

4. Asteapta-te la suisuri si coborasuri. Cariera este prin natura ei fluida. Chiar daca incepi noul an cu dreptul din punct de vedere profesional, nu inseamna ca el o sa continue asa tot timpul. Aceasta este doar o superstitie. Desi a incepe cu dreptul te pune pe o cale foarte buna, in mod inevitabil or sa exista si coborasuri, esecuri, amanari, realizari partiale in anul ce a inceput.

Este esential sa anticipezi asta si sa nu te astepti ca anul acesta sa fie unul perfect. Astfel, cand ceva nedorit se intampla, pentru ca te asteptai sa apara si astfel de situatii, nu or sa te ia prin surprindere. Este calea cea mai buna sa iti pastrezi motivatia si sa gestionezi eficient provocarile ce apar. Avand atitudini adecvate si comportamente adecvate la inceputul unui nou an, iti cresti considerabil posibilitatile de a-l valorifica. Succes!


Eduard Ezeanu

Eduard Ezeanu este Career Coach pentru Career Experts, primul centru privat de consultanta in cariera din Romania.




 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI