Cum sa te angajezi dupa sesiune?

Primul lucru care iti vine in minte dupa sesiune este sa te odihnesti. Dar asa gandesc si 90% dintre colegii tai care nu s-au angajat, desi si-au dorit acest lucru. Restul de 10% au reusit pentru ca au facut mai mult decat sa isi doreasca, au actionat.

In aceasta perioada angajatorii sunt mai deschisi la a recruta proaspat absolventi si tineri studenti deoarece volumul de lucru este mai mare decat in restul anului. In plus, efectul de sporire a oportunitatilor de angajare este dublat de reluarea cresterii economice. De altfel, primul semestru al anului este perioada cea mai bogata in programe de internship, locuri de practica si job-uri project based.

Vestea rea este ca nu esti singurul student care isi cauta un loc de munca. Colegilor tai de generatie li se adauga si absolventii din 2009 care, din cauza contextului economic nefavorabil, nu si-au gasit inca un job. Dar nu trebuie sa te temi de concurenta. Ai mai invins-o o data, atunci cand ai intrat la facultate si erau cateva mii de candidati la examen pe doar cateva locuri.

 

In continuare iti prezentam cateva idei care sa te ajute sa ai atitudinea potrivita pentru a te angaja dupa sesiune:
 

1. Aplica doar la joburile adecvate nivelului tau de cunostinte si de experienta

Pentru a fi sigur ca iti depui candidatura pentru pozitii pe care sa ai sanse reale de a fi angajat, poti face un test simplu. Daca intelegi peste 90% din cerintele job-ului si din responsabilitatile enumerate, atunci poti aplica. Desigur, trebuie sa iei in considerare si nivelul de experienta cerut in respectivul anunt.

Totusi, nu trebuie sa iti limitezi foarte mult numarul de aplicari. Pentru ca un student sau absolvent sa aiba o rata realista de a fi chemat la 2-3 interviuri de angajare este nevoie de zeci de aplicari online pe site-urile de profil sau la targurile de job-uri.

Chiar si experienta unor interviuri care nu s-au concretizat in favoarea ta iti este folositoare pe viitor. Iti vei cunoaste astfel punctele slabe si te vei pregati mai bine pentru intalnirile ulterioare cu angajatorii. Vei sti care sunt punctele lor de interes si ce anume din aptitudinile tale reprezinta un element de diferentiere fata de competitie.

2. Evidentiaza aspectele pozitive ale lipsei de experienta

Lipsa de experienta nu este neaparat un lucru negativ. Comparativ cu majoritatea persoanelor de peste 40 de ani care au experienta, studentii au avantajul unei mai mari puteri de munca. De asemenea, tinerii absolventi sunt la curent cu ultimele noutati teoretice din domeniul lor de interes.

Lipsa de experienta este echivalenta si cu un mod de gandire care nu a fost inca afectat de cliseele pe care ajung sa le incorporeze in activitatea lor persoanele care lucreaza de mai multi ani.

Multi angajatori pot intelege ca lipsa de experienta a unui candidat tanar este compensata de entuziasmul sau si de dorinta de a creste profesional. Tot ce trebuie sa faci este sa iti pui la punct un CV puternic, chiar si fara experienta profesionala. Evidentiaza activitatile de voluntariat in care ai fost implicat, proiectele pe care le-ai realizat sau stagiile de practica pe care le-ai urmat. Toti acestia sunt indicatori de performanta care scot in evidenta potentialul tau.

3. Foloseste o scrisoare de intentie originala

Imagineaza-ti pentru zece minute ca esti persoana responsabila de angajari din cadrul unei companii. Ai parcurs cateva sute de CV-uri si toate folosesc acelasi model standard de scrisoare de intentie. Este evident ca nu ai retinut niciun candidat in mod special.

Pentru a te diferentia trebuie sa iti dai seama de importanta scrisorii de intentie pentru procesul de recrutare. Doar o scrisoare de intentie originala, dar punctuala in acelasi timp, va atrage atentia angajatorului si il va face sa te considere un potential angajat.

De aceea, este bine sa aloci timp suficient redactarii ei. Ideal ar fi sa dezvolti de la zero un model de scrisoare de intentie care sa nu fie mai lunga de 2-3 fraze si din care sa se inteleaga foarte usor cine esti, care a fost motivatia ta pentru a aplica la jobul respectiv si, mai ales, care sunt principalele aptitudini si cunostinte care te recomanda pentru a acupa acel post.

4. Cand esti contactat, raspunde!

Atunci cand esti sunat in legatura cu anunturile de angajare la care ai aplicat raspunde la telefon, iar daca in momentul respectiv esti ocupat sau nu poti vorbi, suna inapoi dupa ce te eliberezi.

Este total contraindicat sa dai impresia ca nu stii despre ce oferta de angajare este vorba, din cauza faptului ca ai aplicat la mai multe job-uri. In aceste conditii este clar ca nu ai prea multe sanse de a fi angajat.In conversatiile cu angajatorii pastreaza un ton politicos, dar nu exagera. Este mai indicat sa fii natural decat artificial. Iar limbajul pe care il folosesti este primul care poate sa creeze aceasta impresie.

5. Nu ignora nicio oportunitate conexa

Desi iti doresti poate sa te angajezi full time sau sa ai un loc de munca stabil, nu trebuie sa pierzi din vedere alternativele angajarii. De multe ori, obtinerea unei burse de studiu in strainatate reprezinta primul pas pentru consolidarea unei cariere internationale.

Voluntariatul si practica neplatita te pot ajuta sa te cunosti mai bine, dar si sa iti definesti mai clar drumul profesional pe care vrei sa il urmezi pe viitor. Este important sa fii atent si sa valorifici la maxim toate oportunitatile de angajare de care dispui.

Atunci cand nu ai experienta este esential sa te faci remarcat, sa fii diferit. Desigur, fiecare dintre noi se considera special, dar pentru a obtine job-ul dorit este nevoie sa si demonstrezi asta. Asigura-te ca CV-ul reflecta calitatile care te recomanda in fata concurentei. Fii cu un pas inaintea celorlalti, inoveaza. Poti opta chiar pentru solutii extreme. A functionat in cazul unui tanar american care a obtinut job-ul dorit dupa ce a lansat un site de autopromovare. Sau in cazul unei studente care si-a trimis CV-ul infasurat pe o piatra pe care a aruncat-o pe fereastra companiei la care dorea sa se angajeze.

 

Punand in aplicare ideile de mai sus si folosindu-ti imaginatia poti profita de vacanta de dupa sesiunea de examene pentru a te lansa profesional.


Articole recomandate:

Cum sa accelerezi procesul de angajare

7 joburi accesibile pentru studenti si absolventi

Model de CV

Project based jobs – daca nu esti hotarat sa iei o decizie pe termen lung

6 domenii in care sa-ti construiesti o cariera sigura in urmatorii 20 de ani

 

 

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri