Cum sa eviti plafonarea in cariera
Plafonarea in cariera este probabil boala profesionala a secolului XXI. Iata un scenariu pe care-l vad foarte des: tanar la 18-20 de ani cu vise mari pentru cariera sa, care 10 ani mai tarziu este intr-un job obscur si neprovocator, in care nu intentiona niciodata sa ajunga, uitand complet de visele sale.
In continuare, iti prezint 4 pasi esentiali pentru a nu ajunge si tu in scenariul de mai sus sau a iesi din el, pentru a evita plafonarea in cariera:
1. Treci de la vise la obiective. Majoritatea oamenilor cu care stau de vorba in activitatea mea de consiliere in cariera se considera persoane foarte ambitioase. De ce? Pentru ca isi doresc foarte mult in cariera si in viata.
Dar aceste dorinte nu sunt de obicei obiective, sunt doar vise. Sunt lucruri care spera sa se intample, vor sa se intample, dar nu au decis cu adevarat sa faca tot ce sta in puterea lor pentru a le face sa se intample. Un vis este usor de abandonat. Un obiectiv formulat clar, poate chiar pus pe hartie, in a carui atingere te-ai angajat nu mai este.
2. Monitorizeaza-ti obiectivele. Un exercitiu simplu si deseori ignorat pentru dezvoltarea carierei este sa te uiti periodic la obiectivele tale si sa vezi unde esti in procesul de atingere a lor. Iar apoi, sa iti adaptezi actiunile in consecinta.
3. Fa-ti un plan realist. O mare parte din obiectivele in cariera pe care oamenii si le stabilesc nu sunt atinse pentru ca le lipseste un plan bun, realist, pentru aceasta. Ei incearca metode deficitare de a obtine ceea ce vor, iar cand acestea nu functioneaza, aleg sa abandoneze si sa joace rolul de victime.
4. Investeste in tine. Aproape la fiecare persoana cu care am lucrat am descoperit unele deficiente in materie de abilitati soft sau atitudini, care functionau ca o ancora ce le tinea de la a se ridica in cariera. Fie ca era vorba de insuficiente abilitati de comunicare asertiva, insuficienta incredere in sine, faptul ca nu erau foarte sociabile sau erau foarte dezorganizate.
Cand iti definesti un plan realist in cariera, ajungi sa vezi cum astfel de lipsuri te pot opri de la a intreprinde eficient anumite actiuni pe care planul le presupune. Aici vine rolul investitiei in tine. Si asa cum si formularea sugereaza, ea este facuta nu de catre compania unde lucrezi, ci de propria persoana.
Eduard Ezeanu
Eduard Ezeanu este 80% communication coach si 20% ceva in plus. El invata oamenii cum sa paseasca cu dreptul in comunicare si ii ajuta sa se propulseze in cariera.
Eduard organizeaza pe 10 aprilie Strategii pentru Succes, workshop-ul de dezvoltare a carierei pentru tineri. Pentru detalii precum si alte articole, viziteaza www.eduardezeanu.ro.