Cele mai mari greseli pe care le faci la un targ de cariera

In acest moment, un targ de cariera este una dintre cele mai bune metode pentru a obtine un job bun. Numarul mare de joburi si angajatori prezenti, precum si posibilitatea de a discuta fata-n fata cu angajatorul sunt doua avantaje foarte importante pe care un targ de cariera il ofera persoanelor dornice sa se angajeze.

In ultimii 5 ani, am vizitat si participat la numeroase targuri de cariera in Romania, urmarind vigilent atat comportamentul angajatorilor de la standuri, cat si a vizitatorilor la targ. De ambele parti, am identificat numeroase posibilitati de imbunatatire a comportamentului.

Majoritatea persoanelor care viziteaza un targ de cariera, efectiv irosesc potentialul unui astfel de eveniment, pentru ca fac o serie de greseli importante in modul cum abordeaza evenimentul. Si astfel, valoarea lui pentru acestia nu este cu mult mai mare decat valoarea la a aplica pe Internet la joburi, din confortul propriei case.

Iata cele mai mari si comune greseli ale vizitatorilor la targurile de cariera pe care le-am identificat, a caror intelegere este primul pas important spre a le evita:

1. Lipsa de documentare.
O mare parte din vizitatorii unui targ de cariera nici nu au habar cine sunt angajatorii prezenti acolo si ce joburi au disponibile. Drept urmare, multi angajatori primesc constant la standuri intrebari de tip: „Cu ce va ocupati?” sau „Ce joburi aveti?”.

Intrebari care nu numai ca sunt enervante, dar dovedesc si o slaba pregatire pentru targ. Inainte sa vizitezi un targ ce cariera, intra pe pagina web a evenimentului, afla ce companii vor fi acolo, cu ce se ocupa acestea si ce joburi au disponibile.

2. Alegerea momentelor nepotrivite.
De pilda, foarte multi vizitatori vin la un targ de cariera in mijlocul zilei, cand este foarte multa aglomeratie, in timp ce dimineata la primele ore, sunt angajatori care se plictisesc la standuri.

Este mult mai greu sa vorbesti cu un angajator cand este foarte aglomerat si este asaltat de vizitatori, cum este la fel de greu sa-i rapesti mult din timp si sa iesi in evidenta dintre toti candidatii. Daca iti alegi insa momentele potrivite sa vii la targ, cand este mai putin aglomerat, vei putea face mult mai usor toate aceste lucruri.

3. Aspectul neprofesionist.
Nu imi vine sa cred cat de multe persoane vad la targuri de cariera, imbracate cu o pereche de blugi si un tricou de 19.90 RON, aratand ca si cand se intorc de la gratar.

Daca vrei sa comunici profesionalism angajatorului, este esential sa faci asta din start. Ceea ce implica obligatoriu sa ai un aspect ingrijit, bine pus la punct, care reflecta respect de sine si profesionalism.

4. Aruncarea de CV-uri peste tot.
Iata o atitudine clasica a vizitatorului unui targ de cariera: vine inarmat cu un teanc de CV-uri, trece cam pe la fiecare stand, eventual intreba ce joburi au disponibile, isi lasa CV-ul si pleaca imediat mai departe.

Daca asta e tot ce vrei sa faci, nu e nevoie sa vii targ. Poti sa faci asta si de acasa, intrand pe site-ul evenimentului si aplicand acolo la joburile care iti par interesante, fara sa mai irosesti hartie pe printat CV-uri. Daca vrei insa sa valorifici targul de cariera, intra pe site-ul evenimentului, identifica joburile si companiile cele mai relevante pentru tine, afla unde sunt amplasate stand-urile acestora., iar la targ mergi direct la stand-urile lor. Punct ochit, punct lovit. Iar odata ajuns acolo, nu te rezuma la a-ti lasa CV-ul. Foloseste ocazia pentru a vorbi cu angajatorul respectiv.

5. Incapacitatea de a se vinde.
Daca asculti discutiile pe care vizitatorii le au cu angajatorii (cei care chiar fac acest lucru), vei constata ca o mare parte din vizitatori pur si simplu bat campii si irosesc timpul angajatorilor.

Inainte sa mergi la un targ de cariera, petrece o bucata de timp gandindu-te la atu-urile tale ca angajat, la experientele si rezultatele profesionale relevante. Foloseste aceste informatii pentru a-ti crea o prezentare verbala scurta si convingatoare a ta ca profesionist. Iar in discutiile cu angajatorii, foloseste-te de ea. Fii insa pregatit sa o adaptezi la dinamica fiecarei discutii, nu sa o reciti ca un robot.

Pregatindu-te adecvat pentru un targ de cariera si prezentandu-te la acesta profesionist, iti cresti vizibil sansele sa obtii mai departe invitatii la interviuri. Un targ de cariera unde gasesti angajatori de top este o comoara a angajarilor. Ai nevoie doar sa stii cum sa o deschizi. Succes!

Eduard Ezeanu


Eduard Ezeanu este 80% communication coach si 20% ceva in plus. El invata oamenii cum sa paseasca cu dreptul in comunicare si ii ajuta sa se propulseze in cariera.

Eduard organizeaza pe 24 aprilie Strategii Pentru Succes, workshopul de dezvoltare a carierei pentru tineri. Pentru detalii precum si alte articole, viziteaza www.eduardezeanu.ro.

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI