Topul posturilor greu de acoperit in 2010. Angajatorii cauta talente

Piata muncii din Romania este intr-un paradox. Desi numarul candidatilor cu studii superioare care cauta acum un loc de munca este foarte mare, peste o treime din companii spun ca au dificultati in acoperirea pozitiilor libere. Ce se intampla? Problema este necorelarea talentelor: nu exista suficiente persoane cu anumite competente in locul potrivit si la momentul potrivit. Cel putin asa reiese dintr-un studiu realizat de compania Manpower.

36% dintre angajatorii din Romania au dificultati in acoperirea pozitiilor deschise

La o rata a somajului ajunsa la un nivel record de 8,07% in aprilie 2010, numarul candidatilor cu studii superioare care cauta acum un loc de munca este foarte mare. Privind sondajele, 31% dintre angajatorii la nivel global si 36% dintre angajatorii din Romania declara ca au dificultati in acoperirea pozitiilor deschise in cadrul companiilor lor. Desi procentul este cu 26 de puncte mai mic ca anul trecut, suntem la un nivel cu 13 puncte procentuale peste media regionala EMEA.

 

Topul celor mai cautate posturi in 2010 in Romania*
1. Ingineri
2. Reprezentanti vanzari
3. Manageri
4. Operatori productie
5. Personal IT
6. Personal contabil si financiar

Topul este aproape acelasi ca in ultimii patru ani, ceea ce demonstreaza un deficit continuu la nivel global pentru aceste pozitii. In acest an, angajatorii romani au identificat o noua categorie greu de acoperit - Operatorii de productie. Posturile cel mai greu de acoperit sunt, arata studiul, cele de ingineri, reprezentanti vanzari si manageri.

Solutie: Candidatul flexibil si instruit (sau macar dornic sa invete)

Ce vor face angajatorii in aceasta situatie? Cel mai probabil isi vor extinde cautarile catre acei candidati care pot migra de la un sector de activitate la altul, dintr-un oras in altul si catre proaspat absolventii. Deci, programele de instruire si de dezvoltare pot fi cheia de acces a candidatilor care cauta un loc e munca.
Angajatii trebuie sa-si dezvolte abilitatile profesionale cat mai specific, punandu-si in valoare cunostintele cat mai rafinate. De exemplu, companiile care cauta ingineri au nevoie de fapt de ingineri cu seturi de skill-uri foarte specifice, precum proiectare in diverse soft-uri, sau cunostinte de automatizare industriala, absolventi ai unui MBA, si tot asa. Si, desigur, cunoscatori de limbi straine.




* Top refacut de hipo.ro prin mentinerea in top a posturilor adresate persoanelor cu studii superioare. Mentionam topul complet: 1. Ingineri 2. Muncitori calificati 3. Reprezentanti vanzari 4. Soferi 5. Manageri 6. Operatori productie 7. Muncitori necalificati 8. Personal IT 9. Personal pentru hoteluri si restaurante 10. Personal contabil si financiar


Studiul Manpower a fost realizat in primul trimestru al anului 2010 in 36 de tari pentru a determina care va fi impactul deficitului de talente asupra pietei fortei de munca si, respectiv, 750 de angajatori din Romania. Marja de eroare pentru Romania este de +/-3,6%.

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI