Cum sa iesi in fata in procesul de angajare?

De cativa ani vorbesc si scriu in mod constant despre cat de important este sa stii sa te vinzi la potentialul tau maxim in procesul de angajare. In ultimii ani, aceasta abilitate a devenit nu numai un avantaj, ci o necesitate.

Astazi, persoanele care nu stiu sa se vanda si sa iasa-n fata in procesul de angajare, risca ca nici macar sa nu poata obtine un job, ca sa nu mai vorbim de unul foarte bun. Vestea buna este ca indiferent daca esti obisnuit sau nu sa te vinzi pe tine, acest lucru se poate invata.

Iata cele mai importante lucruri pe care e nevoie sa lei iei in considerare in felul cum te vinzi in procesul de angajare, pentru a te diferentia de competitie si a iesi in fata.

1. Foloseste strategii alternative de aplicare la joburi
Site-urile de recrutare sau aplicarea direct pe site-urile companiilor sunt metode bune de cautare a unui job, dar avand in vedere numarul mare pe persoane care fac exact acelasi lucru, sunt de obicei insuficiente. Oportunitatea cea mai buna de a te diferentia de competitie este la acest nivel, apeland la strategii eficiente dar mai putin folosite de aplicare la joburi.

Este vorba de strategii precum a intra in legatura cu o persoana din departamentul de HR al companiei si a-i trimit ei direct CV-ul, sau a iti trimite CV-ul printr-o persoana din interiorul companiei pe care o cunosti. Ai nevoie de ceva creativitate si initiativa pentru a folosi astfel de strategii, si uneori de o retea profesionala bine pusa la punct, insa merita: sansele de a obtine astfel o invitatie la interviu sunt considerabil mai mari.

2. Pregateste-te mai bine ca restul

Desi isi doresc foarte mult un job si au dificultati in a-l obtine, foarte multe persoane trateaza intreg procesul superficial. Mai ales interviul, unde vin relativ slab pregatite. Drept urmare, daca tu faci cea mai buna pregatire posibila, sansele tale de angajare cu succes cresc in mod vizibil.

Am lucrat cu persoane care pur si simplu pentru ca s-au gandit de acasa la intrebarile pe care le pot primi la interviu, au pregatit foarte bine raspunsurile si chiar le-au exersat acasa, au reusit sa treaca de interviuri dificile si sa obtina joburi mult mai bune decat colegii lor cu experienta si educatie similara. Pregatirea conteaza atat de mult.

3. Demonstreaza ca esti o persoana cu care vrei sa lucrezi
Foarte mult din succesul la interviuri si in angajare este determinat de impresia personala pe care o creezi. Si asta pentru ca in esenta, un angajator vrea sa vada nu numai ca esti un profesionist sau viitor profesionist bun, ci si ca esti o persoana cu care este placut sa interactionezi si sa lucrezi.

Cum arata o astfel de persoana? Este o persoana care este confortabila in propria piele, pozitiva, dornica sa ajute, sociabila, care stie sa asculte si sa se faca inteleasa. Toate aceste lucruri, sunt comunicate prin limbajul tau non-verbal, prin felul de a relationa cu recrutorul, prin intreaga ta conduita la interviu. Motiv pentru care este important sa lucrezi in mod constient la toate aceste aspecte in pregatirea pentru interviu.

4. Converteste experiente in competente
Nimeni nu angajeaza o persoana pentru ceea ce a facut, ci pentru ceea ce este capabila sa faca. Experientele anterioare sunt doar o potentiala cale de a dovedi anumite competente. Insa pentru ca nu sunt constiente de acest lucru, majoritatea persoanelor prezinta ce au facut si ce au studiat in mod ineficient.

Smecheria este ca tot timpul sa prezinti experientele tale intr-un mod care reflecta competentele dobandite. Fie ca este vorba de un curs, un proiect in care te-ai implicat sau un job anterior. Pune accentul pe actiunile specifice, pe rezultate si pe experienta de invatare. Vei face astfel discutia in primul rand despre competente.

Pe masura ce intelegi mai bine procesul de angajare si te pregatesti mai bine pentru el, posibilitatile tale de a te angaja pe jobul dorit cresc considerabil. Abilitatea de a te vinde cu impact si a iesi in fata in cautarea unui job iti deschide posibilitatea de a accesa joburi la care alte persoane cu acelasi nivel de experienta si de educatie nici macar nu pot spera.

Eduard Ezeanu

 




Eduard Ezeanu este un communication coach cu o abordare bazata pe atitudine. El invata oamenii cum sa paseasca cu dreptul in comunicare si ii ajuta sa se propulseze in cariera.

Pentru detalii si alte articole din partea sa, viziteaza blogul sau: www.eduardezeanu.ro

Va recomandam si:

Career Guide 2021