Negocierea salariului vazuta in perspectiva

Negocierea salariului este probabil aspectul cel mai picant din procesul de angajare. Dupa un proces lung de aplicare la joburi si de interviuri, ti se face o oferta de angajare, pe care vrei sa o valorifici la maxim, inclusiv din punct de vedere financiar.

Realitatea pietei. Perioada economica turbulenta prin care trecem isi are impactul si asupra salariilor oferite de angajatori, in special proaspetilor absolventi. Majoritatea angajatorilor nu si-au mai crescut anul acesta salariile oferite pentru pozitiile entry-level, multi din ei chiar le-au scazut. Este neplacut, dar real. Iar cu cat accepti mai repede asta cu atat mai bine.

Aceasta fiind starea de fapt, ce este de facut?
Mi se pare cel putin interesanta logica prin care majoritatea tinerilor absolventi si nu numai privesc procesul de negociere a salariului. Ea functioneaza cam asa:

  1. Salariul de care am nevoie ca proaspat absolvent pentru un trai decent este X.
  2. Salariu pe care mi-l ofera un angajator este mai mic decat X.
  3. Trebuie sa gasesc o super-tehnica de negociere a salariului prin care sa fac angajatorul sa-mi dea salariul X.

Vestea proasta este ca acest stil de gandire este in mare parte fantezist. Mai ales avand in vedere ca din pacate, in realitatea economica in care traim, costurile unei trai decent intr-un oras mare sunt uneori chiar duble fata de salariile pe care le ofera majoritatea angajatorilor pentru joburi entry-level.

Solutia nu sta 100% in negocierea salariului

Sigur, poti sa negociezi, poti sa convingi angajatorul sa iti ofere mai mult decat isi propunea initial, insa nu exista o formula magica prin care sa faci un salt spectaculos in negocierea salariului tau.

Cea mai mare parte a solutiei consta in 2 factori dincolo de negociere:

  1. Gestionarea pentru o perioada de timp a costurilor si finantelor tale astfel incat sa poti sa accepti un salariu entry-level.
  2. Angajarea pe un job in care inveti, te dezvolti si apoi iti permiti sa ceri cresterea salariului.

In activitatea mea de consiliere in cariera, am intalnit numeroase cazuri de tineri care au pornit cu salarii foarte mici si o perioada de 6-12 luni sau chiar mai mult au avut dificultati financiare serioase, insa progresand profesional, intr-un job ce le permitea acest lucru, au ajuns in cativa ani si la salarii de 8-10 ori mai mari decat salariul initial.

Asta fiind spus, ce poti face efectiv in procesul de negociere a salariului, pentru a obtine un salariu cat mai bun?
Pune in practica in primul rand urmatoarele idei cheie:

1. Cunoaste piata
Este esential pentru tine sa intelegi nivelele salariale care se practica pe piata in momentul actual, pentru diverse joburi pe care te poti angaja. Este o intelegere care le lipseste multor tineri. Intreba persoane mai experimentate din jurul tau, documenteaza-te, astfel incat sa intri in discutia despre salariu cu temele tale facute.

2. Vinde-te bine la interviu
A convinge la interviu, este o abilitate ca oricare alta. Ea functioneaza pe baza unor reguli, care pot fi invatate si aplicate, iar cu practica, aceasta abilitate se va dezvolta. Convingand angajatorul ca ai motivatie, caracter, abilitati de comunicare, potential, devine apoi justificat sa ceri un salariu aflat in partea superioara a paletei salariale pentru acel job.

3. Fii dispus sa negociezi

Daca consideri ca salariul ce ti se propune este sub ceea ce meriti si ai argumentele pentru a sustine asta, nu ezita. Cere, argumenteaza, insista cand e cazul si lasa de la tine cand e cazul. A iti negocia inteligent salariu si a iti planifica eficient finantele sunt doua competente pe care merita sa le stapanesti.

Cum sa prezinti efectiv salariul dorit
Calcaiul lui Ahile pentru majoritatea tinerilor tinde sa fie formularea salariului dorit. Cand sunt intrebati la ce salariu se asteapta, se fastacesc, se balbaie, si dau un raspund destul de incoerent, care comunica nesiguranta pe sine si incurajeaza angajatorul sa negocieze dur.

Este esential sa formulezi raspunsul la aceasta intrebare intr-un mod clar, coerent, bazat pe o intelegere foarte buna a pietei si a valorii tale ca angajat, iar apoi sa-l oferi fara ezitare. Incearca o formulare de tipul urmator, pe care o recomand deseori:

„Avand in vedere profilul jobului, piata si pregatirea mea, asteptarile mele salariale sunt intre X si Y Euro”.


Iar daca ti se face o contraoferta si crezi ca este OK sa scazi din asteptari, fa asta si formuleaza din nou cerea ta salariala. Nu in ultimul rand, tine minte ca negocierea salariului este in primul rand un joc psihologic. Partea care este cea mai bine informata, care are incredere in sine si comunica eficient iese intotdeauna bine in acest joc.

Succes!

Eduard Ezeanu

 




Eduard Ezeanu este un communication coach cu o abordare bazata pe atitudine. El invata oamenii cum sa paseasca cu dreptul in comunicare si ii ajuta sa se propulseze in cariera.

Pentru detalii si alte articole din partea sa, viziteaza blogul sau: www.eduardezeanu.ro

Va recomandam si:

Career Guide 2021

ULTIMELE JOBURI