Ce este Strategia Euro 2020 şi ce planuri are Europa pentru tineri

Criza economica globala a scos in evidenta vulnerabilitati fundamentale ale sistemului european si a impus aparitia unei strategii noi, adaptate momentului. Gasirea unui job stabil intr-un domeniu care sa aiba viitor este foarte dificila in perioada aceasta. Prin urmare, pe 17 Iunie Comisia Europeana a adoptat Strategia Euro 2020, proiect ce priveste cresterea economica si a locurilor de munca in Uniune in urmatorii 10 ani, si care inlocuieste actuala Agenda Lisabona.

Uniunea Europeana isi propune un nou obiectiv strategic, o crestere suplimentara a competitivitatii cu 2% in urmatorul deceniu. Strategia Europa 2020 se axeaza pe promovarea industriilor cu emisii scazute de carbon, investitii in dezvoltarea de noi produse, accelerarea dezvoltarii economiei digitale si modernizarea educatiei si formarii. UE considera aceste domenii strategice in dezvoltarea comunitatii europene, ceea ce arata ca vor fi alocate numeroase resurse in aceste directii in urmatorii ani, deci pot reprezenta domenii catre care sa-ti indrepti atentia!

Strategia Euro 2020 propune cinci seturi de obiective principale care vizeaza atingerea urmatoarelor tinte la nivel european:

1. Un grad de ocupare a fortei de munca de minimum 75% intre 20 si 64 de ani
2. Minimum 3% din PIB sa revina investitiilor in cercetare si dezvoltare
3. Atingerea tintelor fixate deja de UE in domeniul energiei si schimbarilor climatice, unite sub codul “20/20/20”: Reducerea cu 20% a emisiilor de bioxid de carbon fata de anul 1990; Reducerea consumului de energie cu 20%; Minimum 20% din energie sa se produca din surse regenerabile
4. Abandonul scolar timpuriu sa nu depașeasca 10%. Minimum 40% din generatia tânara sa aiba studii superioare
5. Numarul persoanelor expuse riscului saraciei sa scada cu 20 de milioane

Tinerii sunt un grup tinta specific inclusi in obiectivele UE, iar prin adoptarea strategiei Europa 2020, Consiliul European imbratiseaza initiativa "Tineretul in mișcare". Aceasta vizeaza cresterea calitatii si a atractivitatii internationale a sistemului european de invatamânt superior, prin promovarea extinderea oportunitatilor de invatare si mobilitate pentru toti tinerii. Unul din programele integrate cu succes este Erasmus. Astfel, in perioada 2008-2009, numarul de studenti care au studiat sau au fost plasati in cadrul unor companii in strainatate cu sprijinul UE a fost mai mare ca niciodata. 198.600 de studenti au plecat intr-una dintre cele 31 de tari care participa la programul Erasmus.

 

In toamna anului 2010, statele membre UE vor transmite programele nationale de reforma, iar Comisia Europeana va prezenta actiunile necesare la nivelul UE pentru implementarea noii strategii. In cazul neindeplinirii de catre statele membre a recomandarilor Comisiei, institutiile UE vor emite avertismente politice.

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania

ULTIMELE JOBURI