Cum sa-ti construiesti o cariera internationala?

Visul multor profesionisti din orice domeniu este sa lucreze in strainatate. Dar consolidarea unei cariere internationale presupune mai mult decat ai putea crede la prima vedere. Iata de ce ai nevoie pentru a fi pregatit pentru o astfel de experienta:

1. Aptitudini recunoscute international

Daca vrei ca aptitudinile tale sa aiba relevanta la nivel global, ai nevoie de certificari internationale, diplome care sa fie recunoscute in tara in care planuiesti sa lucrezi. De exemplu, daca este pasionat de contabilitate si ai de gand sa lucrezi in strainatate, o certificare ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) iti va demonstra abilitatile profesionale in cadrul statelor membre ale Uniunii Europene si ale Organizatiei Natiunilor Unite.

Pana la uniformizarea sistemului de invatamant la nivel global, care sa permita o internationalizare a pietei fortei de munca, angajatorii vor cere astfel de probe ale aptitudinilor cu care te mandresti.

Mobilitatea la nivel international variaza in functie de aria profesionala. Astfel, exista domenii care, prin caracterul lor universal si aplicabil international, permit specialistilor sa lucreze in orice tara. Un exemplu il constituie specialistii IT, a caror activitate nu este substantial modificata daca lucreaza intr-o tara sau in alta. La polul opus se afla sectorul financiar sau cel juridic.

2. Cunoasterea a cel putin unei limbi de circulatie internationala

In afara de cunostintele obligatorii cu privire la domeniul de specialitate in care aspiri sa lucrezi in strainatate, trebuie sa cunosti cel putin o limba de circulatie internationala. Anumite culturi sunt mai conservatoare cu privire la propria limba, iar angajatorii se asteapta ca un candidat strain sa cunoasca la nivel mediu limba tarii respective. De exemplu, pentru a te angaja in Franta, Germania sau Italia, in primul rand trebuie sa te asiguri ca vorbesti limba locala.

3. Informatii

Inainte de a merge sa lucrezi intr-o tara straina, este important sa faci o cercetare pe cont propriu. Foloseste mijloacele de informare obiectiva de care dispui pentru a te documenta cu privire la fapte, realitati, aspecte generale legate de tara respectiva. Pe langa acestea, trebuie sa stii cum functioneaza piata fortei de munca in acea tara si, mai ales, care este situatia domeniului specific in care vrei sa lucrezi.

Scopul este sa obtii suficiente informatii pentru a fi pregatit sa te angajezi acolo. De exemplu, inainte de a accepta o oferta salariala avantajoasa la prima vedere, informeaza-te asupra costului vietii in tara respectiva. Trebuie sa iei in considerare cheltuielile legate de cazare, mancare, utilitati, dar si faptul ca unii angajatori nu acopera costurile asigurarilor de sanatate sau impozitele suplimentare anuale.

4. Pareri

Sursele oficiale nu sunt insa suficiente pentru a-ti crea o imagine de ansamblu asupra noului loc de munca. De accea, este recomandat sa folosesti ca mijloc de informare oamenii care au mai fost in tara respectiva si care isi pot expune parerea despre ce presupune a lucra si a trai acolo. Desi la prima vedere aceste informatii subiective par nerelevante, ele iti vor fi de folos pentru a fi pregatit, pentru a sti la ce sa te astepti.

5. Adaptabilitate

Trebuie sa fii capabil sa te adaptezi conditiilor fizice noi, cum ar fi clima tarii respective, organizarea spatiala, decorul natural si artificial, culorile cele mai frecvent, specificul culinar. De asemenea, pot exista diferente de ordin cultural, privind modul in care oamenii din tara respectiva se raporteaza la spatiu si la timp, felul in care este vazuta relatia superior-subaltern, daca se fac diferente de gen la locul de munca etc.

Uneori, un emigrant esueaza sa se adapteze mai mult din cauza aspectelor fizice, contextuale, decat a celor psihice, ca absenta familiei, a prietenilor, a elementelor culturii de provenienta. Si aceasta deoarece nu realizeaza ca lucrul intr-o tara straina, ca orice alta schimbare de mediu, cere in primul rand adaptabilitate.

6. Deschidere interculturala

Pentru a intelege si accepta diferentele interculturale este important sa nu ai o gandire marcata de prejudecati si sa nu te raportezi la propria cultura atunci cand judeci elemente definitorii ale tarii in care lucrezi.

Dar ceea ce este normal pentru tine poate fi anormal pentru membrii noii culturi si invers. De exemplu, distanta intercorporala admisa de un arab in cadrul unei discutii business va fi mult mai mica decat cea pe care ti-o va permite un german. Este indicat sa cunosti aceste aspecte informale pentru a evita micile incidente la noul loc de munca.

7. Atentie la detalii

Cunoasterea unor aspecte minore, cum ar fi daca in cultura respectiva se obisnuieste sa se bata la usa sau nu inainte de a intra intr-un birou, pot face diferenta.

Semnificatiile asociate comunicarii nonverbale (gesturi, mimica etc.) pot diferi radical de la o cultura la alta. Unele gesturi considerate normale in cultura ta pot trece drept nepoliticoase in tara in care urmeaza sa lucrezi. De exemplu, a indrepta talpa piciorului catre cineva, atunci cand stai picior peste picior la birou, este un gest ofensator in culturile musulmane. In astfel de situatii, atentia la detalii te poate salva de comiterea unei erori ce va fi greu uitata de membrii organizatiei in care lucrezi.

8. Spontaneitate

Oricat de mult te-ai documenta despre noua tara, vor ramane unele aspecte neacoperite, care te vor surprinde. Asta deoarece lucrul intr-o alta tara presupune situatii noi, neprevazute. Pentru a reactiona rapid si eficient la ele trebuie sa fii o persoana descurcareata.

Tocmai pentru a se afla cat mai aproape de zona lor de confort, majoritatea romanilor care doresc sa lucreze in strainatate se orienteaza mai ales spre Europa de Vest, SUA, zona occidentala in general, fara a avea in vedere oportunitatile de angajare din culturi radical diferite, precum cele asiatice sau africane. Daca esti printre putinii curajosi care aleg calea mai riscanta, trebuie sa fii, printre altele, extrem de spontan.

9. Sociabilitate

Multe tari au comunitati suficient de numeroase de emigranti din diferite tari. Daca esti nou-venit, este important sa te integrezi in comunitatea celor care vin din aceeasi tara cu tine, dar nu trebuie sa te limitezi la asta. Romanii au tendinta de a se izola in comunitatile conationalilor pentru a nu resimti diferente comparativ cu munca in tara de origine. Aceste persoane nu reusesc sa se integreze, nu avanseaza in cariera si se intorc inapoi in tara. Nu poti cunoaste noua cultura decat legand relatii cu oamenii care fac parte din ea.

10. Flexibilitate

In functie de tipul de tara in care pleci, socul cultural poate fi resimtit in grade diferite. Romanii resimt mai puternic diferentele culturale atunci cand merg sa lucreze intr-o tara cu o cultura de tip oriental. In aceste tipuri de culturi, raportarea la timp, de exemplu, este diferita. Acest aspect are incidenta asupra modului in care oamenii se raporteaza la deadline-uri, punctualitatea la intalnirile de afaceri, programul de lucru.

Un alt aspect pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand decizi sa lucrezi in strainatate se refera la flexibilitatea orelor de lucru. Aceasta este acceptata diferit in functie de cultura. In anumite tari, programul de munca este unul fix si este respectat cu strictete, in altele el este doar orientativ. Daca ai fost obisnuit cu unul din cele doua modele si esti nevoit sa il urmezi pe celalalt, trebuie sa dai dovada din nou de un caracter flexibil.

Experienta comunista a lasat la nivelul mentalitatii romanilor elemente de cultura colectivista. Exista astfel o raportare diferita la munca in echipa sau la delegarea responsabilitatilor, comparativ cu membrii unei culturi individualiste. Pentru ca aceasta mutatie sa se produca fara probleme, trebuie sa demonstrezi inca o data ca esti o fire flexibila.


 

Daca ai lucrat sau studiat in strainatate si ai decis sa te intorci in tara pentru a te angaja, experienta internationala iti va aduce multe avantaje in procesul de recrutare, dar si unele dezavantaje.

Avantajele resimtite la intoarcerea in tara

Daca una dintre principalele cerinte pentru a ocupa o pozitie este cunoasterea unei limbi straine, contactul tau direct cu cultura respectiva si cu vorbitorii nativi ai limbii respective constituie un avantaj in fata celor care au doar o certificare in acest sens. De asemenea, un angajator sau o companie cu origini in tara in care ai lucrat tu anterior te-ar putea favoriza in procesul de angajare pentru ca te-ar considera mai usor adaptabil culturii lor.

Revenirea la modul de functionare al pietei fortei de munca din Romania poate fi la fel de complicata ca adaptarea initiala la lucrul intr-o tara straina.

Dezavantajele resimtite la intoarcerea in tara

Romanii care lucreaza pentru o perioada mai lunga intr-o cultura cu o organizare ierarhica diferita, cu o alta raportare la deadline-uri si cu o acceptie diferita a comunicarii interne din companie se pot simti incompatibili pentru un timp cu sistemul din propria tara. Este vorba despre socul cultural invers, care poate avea consecinte negative pentru viitorul profesional al celui care trece prin el. Un exemplu este dat de asteptarile salariale mult mai mari pe care le au romanii la intoarcerea in tara. Daca realizezi insa diferentele la nivelul pietei fortei de munca din diferite tari, iti poti ajusta asteptarile conform realitatii.

Pentru ca lucrul in strainatate sa stea intr-adevar la baza consolidarii unei cariere de succes trebuie sa fii sigur ca asta este ceea ce iti doresti cu adevarat, ca esti dispus sa iti asumi riscurile pe care le presupune o astfel de experienta.

De asemenea, trebuie sa te asiguri ca decizia de a lucra in strainatate constituie un pas ascendent in cariera ta. Se constata ca multi romani sunt dispusi sa lucreze in strainatate pe pozitii inferioare celor ocupate in tara. Un motiv ar fi faptul ca exista diferente intre tari la nivelul experientei cerute pentru a ocupa un anumit post. Alteori, cauza este oferirea de catre angajatorul strain a unui salariu mai motivant, chiar si pentru o pozitie inferioara pregatirii candidatului. Dar, in general, complexul est-european care il urmareste pe roman si la nivel profesional este cel care il face sa accepte pozitii sub nivelul lui de experienta.

Pentru a avea succes, depaseste aceasta mentalitate si inarmeaza-te cu indrazneala, flexibilitate, deschidere culturala, dar si cu aptitudini tehnice peste nivelul mediu in domeniul tau de activitate pentru a-ti indeplini visul unei cariere internationale.

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri