Idei pentru siguranta ta financiara. Reguli pentru a avea mereu un loc de munca

Daca iti "sta in drum" locul de munca pe care il ai, acum este cel mai bun moment sa fii concediat. Sa nu ai job nu mai este o rusine, pentru ca rata somajului e acum la 8% din populatie, iar masurile de austeritate impuse nu par a incuraja prea mult mediul privat. Dar daca, totusi, ratele la banca, chiria sau nevoia de a-ti intretine familia te-au convins ca trebuie sa faci ceva ca sa-ti pastrezi siguranta financiara, HiPo.ro iti oferta 4 sfaturi pentru a nu ajunge la faliment personal:

1. Chiar daca este o perioada grea, iar sa muncesti mult si eficient este extrem de important, nu sta cu capul doar in treburile tale si nu ignora ce se intampla in jur! Prioritatile companiei se schimba, la fel si situatiile financiare, iar tu te poti trezi ca lucrezi pe un proiect sau pentru un client care nu mai conteaza.

Pentru a te proteja de aceasta situatie, discuta cel putin o data la doua saptamamani cu managerul tau despre proiectele pe care lucrezi. Cere feedback pentru ce ai facut pana acum! Afla care sunt prioritatile strategice si financiare ale companiei. Totodata, citeste cu atentie e-mail-urile interne si participa la sedintele la care esti invitat.

2. Trebuie sa cunosti cat mai multi oameni din domeniul in care lucrezi. Conferintele, prezentarile, seminarele nu mai sunt doar momente in care aflii niste informatii, ci, poate mai ales, momente in care faci cunostinta cu oameni care te pot ajuta mai tarziu, fie cu un contract care sa-ti salveze jobul, fie chiar cu un nou loc de munca sau o recomandare. Fa-ti loc in calendar pentru cel putin un astfel de eveniment pe luna.

3. Stai la curent cu noutatile tehnologice din domeniul tau, cauta cursuri de specializare si invata cum sa-ti faci o imagine folosind retelele sociale si profesionale de tipul LinkedIn, sau chiar Facebook. Spre exemplu, daca lucrezi in marketing, sigur ai observat ca tot mai multe companii desfasoara campanii online de promovare. Poti participa la un curs de web design sau social media. Implica-te apoi la job in proiecte in care poti aplica ce ai invatat. Initiativa iti va fi apreciata!

4. Daca lucrezi intr-o industrie afectata de criza, nu astepta falimentul pentru a planifica o schimbare! Cat timp muncesti pentru altcineva, exista riscul sa fii dat afara. in aceasta perioada, sa depinzi financiar de un singur angajator este la fel de riscant ca a-ti baga banii la bursa intr-un singur tip de actiuni.

Cauta solutii de finantare alternative. Poti sa gasesti un al doilea loc de munca project based sau dezvolti o mica afacere de familie. Porneste de la ceva ce stii sa faci! Va fi un efort meritat, daca se intampla sa ramai fara job, dar si daca totul merge bine pentru ca intre timp vei fi folosit timpul in afara biroului pentru a invata mai multe si a cunoaste mai multi oameni din domeniul tau.

Per total, oricat de rea este situatia macroeconomica si cat de greu se misca pietele, o persoana care vrea sa aiba o cariera in crestere va trebui mereu sa fie muncitoare, eficienta si bine pregatita. Diferenta este competitia mult mai mare, iar contextul actual cere sa fim vigilenti, atenti la ce se intampla in jur si implicati.

Anca Gabriela Toma

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI