Eficientizeaza procesul de cautare a unui job

Daca ti-ai pierdut locul de munca, simti cu siguranta cum presiunea financiara apasa tot mai tare odata cu trecerea timpului si trebuie sa gasesti cat mai repede un nou job. Din pacate, in Romania sunt tot mai multe persoane in aceasta situatie, asa ca trebuie sa fii eficient. Hipo.ro iti prezinta cateva modalitati de imbunatatire a procesului de cautare a unui job.

Un prim pas este sa-ti faci mai multe modele de CV pentru tipurile de job-uri dorite. Sa luam spre exemplu o persoana care lucreaza in domeniul comunicarii. Aceasta isi poate face un CV care sa-i puna in valoare experienta si cunostintele de Public Relations si organizare de evenimente, un alt CV axat pe experienta de marketing, promovare si inca un CV pentru posturile din departamentele de resurse umane.

Dupa acelasi model, poti redacta cateva scrisori de intentie pe care sa le personalizezi rapid cu informatii particulare pentru compania si postul pentru care le trimiti. Aceasta strategie este valabila pentru toate tipurile de aplicatii - anunturi postate pe internet, job-uri de care ai aflat prin recomandari, aplicari spontane.

Fii organizat! Tine o evidenta a job-urilor si companiilor la care ai trimis aplicatii. Le poti nota intr-un document MS Excel. Nu uita sa salvezi si descrierea joburilor la care ai aplicat, precum si link-ul catre pagina de Cariera a companiilor pe care le vizezi. Verifica-le periodic si vezi ce apare nou. Pe de alta parte, procesele de recrutare dureaza chiar si 2-3 luni, in special la companiile globale, asa ca se poate intampla sa primesti un telefon de la un angajator dupa cateva saptamani de la momentul aplicarii. Uneori, primul interviu este chiar primul apel telefonic primit de la recruiter. Atunci ar fi foarte bine sa poti gasi rapid si usor descrierea acelui post pentru a sti ce abilitati si cunostinte trebuie sa iti pui in valoare in discutia pentru postul respectiv.

Atentie! Chiar daca iti doresti sa te angajezi la o companie anume, nu aplica la toate job-urile pe care le posteaza aceasta, chiar daca ti se potrivesc cate putin. Alegele doar pe cele pentru care indeplinesti minimum necesar de cerinte, pentru ca altfel vei parea un candidat disperat si este posibil sa nu mai fii chemat de nici un recruiter de la compania respectiva, chiar si pentru job-uri la care ai fi un candidat viabil.

Iata si cateva idei utile in eficientizarea procesului de cautare a unui job:

  • Foloseste flux-urile RSS pentru a vedea in timp real toate anunturile noi introduse pe site-urile de joburi pe care le vizitezi. Daca esti printre primii aplicanti pe un post, atunci ai o sansa mai mare de a-ti fi vizualizat CV-ul. Poti chiar sa cauti datele de contact ale Departamentului de recrutare al companiei care are acel post liber si sa-i trimiti si direct aplicatia ta. O modalitate usoara de a organiza RSS-urile este Google Reader, iar contul de care ai nevoie este cel asociat aplicatiei de e-mail Gmail, ceea ce il face foarte usor de folosit.
  • Urmareste social media pentru a afla despre anunturile de angajare mai putin popularizate.
    Unii angajatori prefera sa posteze anuntul direct pe grupuri Yahoo ale facultatilor, comunitati profesionale LinkedIn sau pe profilul companiei de pe Facebook pentru ca nu implica costuri si pot atrage candidati potriviti pentru pozitia respectiva.
  • Construieste-ti un site. Daca lucrezi intr-un domeniu precum Media / Marketing & PR / Design / Programare sau orice alta arie in care crezi ca un blog te poate ajuta sa iti prezinti portofoliul, cateva mostre din ce ai facut in trecut, dar si ideile pe care le ai pentru dezvoltarea profesiei pe care o practici. Posteaza articole si analize pe domeniul tau pentru a-ti demonstra gratuit competentele si evita articolele ce au carcter personal pentru a nu dilua scopul acestui demers – crearea unei vitrine virtuale a abilitatilor tale. Vezi aici un exemplu.
  • Nu te baza doar pe aplicarile online. Cauta mereu canale alternative de gasire a unui job! Unele job-uri nu sunt facute publice, iar angajatorii se bazeaza pe recomandarile primite de la angajati. Vorbeste cu toti prietenii si cu toate cunostintele profesionale, spune-le ce cauti si roaga-i sa te anunte daca afla de un loc de munca potrivit. Participa la evenimentele organizate pentru domeniul in care lucrezi deoarece sunt un bun prilej de a face cunostinta cu managerii din companiile concurente.

Un ultim sfat pe care ti-l oferim este sa fii deschis la joburile pe care le gasesti. Piata muncii este intr-o continua schimbare si mereu apar tipuri noi de posturi cu task-uri tot mai specializate. Nu te bloca pe un singur nume de job, companie sau descriere de post. Poti mereu sa completezi experienta si cunostintele pe care le ai cu ceva nou de invatat, astfel devenind potrivit pentru un job pe care nici nu-l banuiai.


Completeaza-ti CV-ul pe HiPo.ro pentru a aplica la joburi in companii de top!


Citeste si:

Cum sa accelerezi procesul de angajare

Angajarea in sine nu mai este atat de importanta pentru multi oameni; angajarea rapida a devenit esentiala. Nevoile financiare, nevoia de constanta in job, nevoia de activitate si lipsa de planificare, toate isi spun cuvantul.

Veste buna este ca exista scurtaturi si exista metode de a accelera procesul de angajare, unele din ele capabile sa produca rezultate foarte bune.

Citeste articolul>>

 

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri