Cum sa detii controlul asupra propriei cariere?

Una dintre cele mai importante lectii despre cariera pe care le-am invatat oferind coaching si consultanta in cariera este aceea ca se poate. A avea o cariera de succes este un lucru posibil pentru orice persoana, aici in Romania.

Ce ai nevoie in esenta este sa intelegi parghiile corecte care te pot duce la o astfel de cariera si sa le folosesti in mod eficient. Am cunoscut sute de persoane care facand aceste lucruri si-au dezvoltat cariere extraordinare.

Ceea ce este fundamental sa intelegi pentru a putea face acelasi lucru este faptul ca tu esti responsabil pentru cariera ta. La fel cum, de altfel, tu esti responsabil pentru intreaga ta viata si felul cum ti-o traiesti.

Criza economica prin care trecem, desi creeaza provocari serioase, nu este un motiv intemeiat sa crezi ca acest lucru nu se mai aplica pentru moment. Atunci cand tratezi cariera ta ca si cand este 100% responsabilitatea ta, criza nu este decat o alta variabila de luat in considerare. Iar tu ramai capabil sa detii controlul carierei tale.

In continuare, iti voi prezenta cele mai importante 4 strategii pentru a avea controlul carierei tale si a putea face din ea ceea ce iti doresti:

1. Porneste cu o destinatie in minte

Cele mai multe cariere nu se duc nicaieri pentru ca se duc in prea multe directii. Sunt o reflexie a faptului ca persoana respectiva nu prea stie ce vrea in cariera, nu are un plan pe termen lung sau nu se tine de el.

Este practic imposibil sa iti dezvolti o cariera de succes daca nu cresti cativa ani buni in aceeasi directie ca profesionist, directie care se potriveste cu pasiunile tale si cu punctele forte. Insa pentru a face asta, ai nevoie pentru inceput de o viziune pentru cariera care se intinde pe 5, 10 si chiar 20 de ani.

Aceasta este problema comuna a multor tineri, dar si a multor adulti. Rezolvarea acesteia presupune 3 mari pasi:

  • Sa te cunosti pe tine, sa intelegi cu claritate motivatiile, valorile si abilitatile tale naturale;
  • Sa cunosti piata, domeniile care ofera cele mai multe oportunitati si cu ce se mananca ele exact;
  • Sa pui aceste informatii cap la cap si sa iei o decizie bine cantarita, pe termen lung, privind viitorul carierei tale.

2. Specializeaza-te

Puterea reala in cariera vine din specializare. Cel mai bun lucru pe care il poti face in termeni de specializare este sa iti alegi o nisa profesionala ingusta, dar cautata, si sa te dedici in a deveni foarte bun pe nisa ta.

Ceea ce vrei nu este sa fii un profesionist bun intr-un domeniu, ci sa fii in top 5-10% la nivel national. De ce? Pentru ca atunci cand esti atat de bun, iar valoarea iti este recunoscuta, ai cu adevarat optiuni profesionale.

Cei mai buni in domeniile lor au salariile considerabil mai mari decat restul profesionistilor din acelasi domeniu, se angajeaza mult mai usor si sunt practic vanati de angajatori, isi permit sa negocieze dur, sa refuze proiecte, sa fie mofturosi, sa isi ia vacante foarte lungi s.a.m.d.

Insa toate acestea se pot intampla doar daca iti alegi o specializare foarte clara. Nu este nevoie sa faci asta imediat. O buna alegere a specializarii necesita ceva experienta reala si experimentare. Fii totusi pregatit sa faci aceasta alegere cat mai repede si cat mai ferm.

3. Elimina presiunea financiara


O situatie de cariera foarte comuna este aceea de a descoperi ca esti pasionat de un domeniu in care, pentru a castiga bine financiar, ai nevoie sa acumulezi un anumit nivel de experienta si reputatie, iar acest lucru cere o anumita perioada de timp.

De exemplu, daca vrei sa fii trainer sau sa ai propria firma de web design, ambele activitati cer o astfel de perioada de timp. In primii 1-2 ani, cand esti la inceput, este probabil sa nu faci prea multi bani.

Acesta este motivul pentru care, din pacate, multe persoane isi abandoneaza visele in cariera. Insa nu este solutia cea mai buna. Solutia optima este ca, pentru o perioada de timp, sa ai doua activitati profesionale:

  • Una care te sustine financiar si elimina presiunea financiara;
  • Alta care te dezvolta in directia de care esti pasionat.

In momentul in care a doua directie iti permite sa ai un venit financiar bun, o poti abandona pe prima.

Optiunile tale includ a avea un job si o activitate proprie in paralel, doua joburi part-time, un job si o colaborare s.a.m.d. Posibilitati exista. Iar numeroase persoane fac exact acest lucru, pentru a-si indeplini visele profesionale. Vei avea ceva mai mult de tras o perioada de timp, insa este cea mai realista alternativa.

4. Investeste in dezvoltarea ta

Este esential ca propria crestere profesionala sa fie un lucru asumat, de catre tine. Nu este responsabilitatea companiei in care lucrezi, nu te astepta la ea sa investeasca in tine. Daca face acest lucru sau daca o poti motiva sa faca acest lucru, este foarte bine, dar nu te baza pe asta.

Ia dezvoltarea ta in propriile maini. Incepe cu a-ti identifica nevoile de dezvoltare, punctand cat mai specific abilitatile pe care doresti sa ti le dezvolti. Apoi, cauta singur oportunitati de a ti le dezvolta. De la cursuri, la programe de training, la voluntariat si implicarea in diverse proiecte, optiunile exista. Este sarcina ta sa le cauti, gasesti si folosesti.

In mod special, iti fac o recomandare de dezvoltare: investeste foarte multe in abilitatile tale soft. Ma refer la abilitati interpersonale, de comunicare si lucru in echipa, de rezolvarea a conflictelor, de promovare personala si management al timpului. Sunt o serie de abilitati esentiale pentru a fi un profesionist de succes.

Un lucru pe care il observ cu placere este ca perceptia de responsabilitate personala pentru propria cariera si increderea in potentialul propriu reprezinta doua instrumente remarcabile. Inarmat cu acestea si aplicand strategiile de mai sus, pui un fundament solid pentru o cariera stralucitoare.

Succes!

Eduard Ezeanu


 

Eduard Ezeanu ofera servicii profesioniste de consiliere in cariera si communication coaching. El ajuta oamenii sa paseasca cu dreptul in comunicare si sa se propulseze in cariera.

 www.eduardezeanu.ro.

 

 


 


 

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI