Cum sa devii indispensabil pentru angajator?




 

Angajarea pe viata, asa cum era perceputa in trecut, nu mai este valabila astazi. Pana nu demult exista sansa de a-ti pastra primul loc de munca pana la pensionare. Dar, in contextul economiei flexibile actuale, lucrurile stau cu totul altfel. In noile conditii, notiunea de siguranta a locului de munca (job security) nu mai are aparent nicio validitate. Cu toate acestea, iti poti creste semnificativ sansele de a-ti pastra jobul devenind un angajat indispensabil pentru companie.

Ia masuri!

Restructurarile, fuziunile, criza economica sunt numai cativa termeni folositi astazi cu sensul de “esti concediat”. Nu poti evita restructurarile, dar poti lua masuri pentru a te asigura ca nu esti tu cel care va fi concediat. In primul rand, pozitia pe care o ocupi trebuie sa fie perceputa ca necesara pentru angajator. In al doilea rand, tu trebuie sa fii candidatul ideal pentru a ocupa acea pozitie. Altfel, desi locul tau de munca este indispensabil pentru angajator, tu nu vei fi.

Autodepaseste-te!

Pentru a evita o astfel de situatie, trebuie sa fii dispus sa faci mai mult decat ar face orice alt angajat pe postul respectiv. Este necesar sa depasesti in permanenta responsabilitatile care figureaza in descrierea jobului tau. Este vorba despre lucruri marunte, din activitatea profesionala de zi cu zi.
Angajatorul te va percepe ca indispensabil daca te implici in proiectele la care lucrezi la un nivel superior celui cerut. De exemplu, poti livra proiectele inainte de termenul limita si, de preferat, cu aspecte nesolicitate incluse. Astfel, vei surprinde placut si vei dovedi ca esti un element necesar pentru echipa.


Majoritatea persoanelor adopta o atitudine reactiva pentru a-si pastra locul de munca. Ei fac greseala de a considera ca este suficient sa isi indeplineasca atributiile din descrierea postului pentru a ramane angajati. Acest comportament nu garanteaza insa pastrarea jobului. Daca mentii la un nivel mediocru calitatea muncii pe care o depui, amenintarea din partea altor candidati cu adevarat buni este foarte mare.

Fii proactiv!

In cazul in care ocupi o pozitie care nu este singulara in companie, comparatiile dintre tine si celelalte persoane care au aceleasi responsabilitati reprezinta principalul criteriu dupa care se va ghida angajatorul atunci cand restructurarile vor deveni inevitabile. De aceea, este important sa faci mai mult decat sa iti indeplinesti atributiile clar definite de angajator si sa adopti o atitudine proactiva.

De exemplu, atunci cand observi ca un anumit proces nu functioneaza cum ar trebui, incearca sa semnalezi acest aspect celor implicati in desfasurarea lui. Initiativa de a aduce solutii de imbunatatire iti va fi apreciata. Mai mult, atunci cand vor fi pusi in fata unei decizii de reducere a personalului, superiorii vor lua in considerare permanenta preocupare pe care o manifesti pentru bunul mers al firmei in care lucrezi.

Fiind in permanenta informat cu privire la aspectele domeniului in care activezi si furnizand idei proaspete sau cai mai bune de a ajunge la un rezultat pozitiv in proiectele in care esti implicat, te vei autopozitiona ca o buna achizitie pentru angajator. Cu o atitudine proactiva si intodeauna cu un pas in fata cerintelor, vei reconfirma in fiecare zi ca angajatorul a luat cea mai buna decizie atunci cand te-a ales pentru a ocupa acea pozitie din companie.

Diferentiaza-te!

Exista insa uneori situatii in care contributia ta unica in cadrul echipei este necesar sa fie exprimata explicit angajatorului. In aceste cazuri, trebuie sa te asiguri ca ai identificat corect elementele care te fac indispensabil si ca expui acele calitati care te avantajeaza in fata celorlalte persoane.

Este important sa gasesti un element de diferentiere care sa fie apreciat de angajator si de echipa in care lucrezi. Poti recurge chiar la o tehnica de marketing folosita in crearea brand-urilor de produse. De fapt, lucrurile sunt foarte similare: tu esti un “produs” din categoria “angajati” care are nevoie de o pozitionare distincta in raport cu celelalte produse care alcatuiesc categoria (ceilalti angajati). Scopul tau este ca angajatorul sa perceapa avantajele mentinerii tale in functie, in detrimentul altora. Trebuie sa constientizezi nevoile angajatorului, rolul tau in cadrul companiei si la nivelul echipei de lucru astfel incat sa devii o solutie pentru acoperirea acelor nevoi. Iar ca sa indeplinesti conditiile necesare si, in acelasi timp, sa ii surclasezi pe ceilalti, trebuie sa gasesti un unique selling proposition. Este vorba despre o calitate pe care numai tu o ai si care trebuie sa te asiguri ca va deveni de neinlocuit.

Pentru ca nu poti influenta contextul pietei fortei de munca si nici situatia companiei in care lucrezi, axeaza-te pe singurul aspect asupra caruia detii controlul: propria prestanta profesionala.
Activitatea ta zilnica la locul de munca este singura pe care o poti gestiona astfel incat sa te avantajeze. A deveni indispensabil pentru angajator presupune o preocupare constanta pentru munca pe care o depui. De asemenea, implica o permanenta pastrare a atentiei spre a nu infirma necesitatea existentei tale in cadrul echipei.

Succes!


Citeste si:

Cum sa te pregatesti pentru intalnirea de evaluare a performantei


Evaluarea performantei este un moment important in activitatea pe care o ai la serviciu, asa ca ar trebui sa primeasca toata atentia cuvenita si sa nu fie tratata superficial.In acest articol afli care sunt cele mai importante aspecte pe care ar trebui sa le iei in considerare pentru intalnirea anuala de evaluare a performantei.

Citeste articolul>>

 


 

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI