Invatarea continua

De ce invatarea continua e una dintre cele mai cautate competente?

Traim intr-o lume in continua schimbare, iar la asta se adauga ritmul alert in care se schimba lucrurile in Romania. La noile tehnologii si descoperiri care apar aproape la fiecare minut se adauga schimbarile din sistemul juridic si din economia Romaniei. Singurul mod prin care companiile pot face fata acestui ritm alert este invatand si reusesc sa faca acest lucru numai daca au angajati care invata continuu.

Comportamente care demonstreaza aceasta competenta

Indiferent de ce-ti rezerva viitorul, este sigur ca vei fi nevoit sa inveti in fiecare zi din viata ta si pentru a face acest lucru bine, trebuie:

• Sa absorbi idei si informatii din toate situatiile cu care te intalnesti;
• Sa gasesti si sa validezi informatii, inclusiv sa le sortezi pe cele bune de cele rele;
• Sa faci legatura intre infomatii, sa vezi conexiunile dintre idei;
• Sa urmaresti un balans intre obtinerea imaginii de ansamblu si intelegerea nuantelor;
• Sa-ti pastrezi o minte activa si deschisa;
• Sa ceri feedback in legatura cu performanta ta si sa iti modifici comportamnetul in consecinta;
• Sa cauti activ noi oportunitati de dezvoltare si provocari profesionale;
• Sa cunosti propriile puncte forte si limite.

Cum dezvolti invatarea continua in timpul facultatii?

• In aproape orice domeniu exista o organizatie profesionala. Organizatiile sau cluburile profesionale ofera ocazia persoanelor cu interese similare sa invete unele de la altele. Ele exista pentru a creste coeziunea si iportanta domeniului de activitate si organizeaza regulat evenimente si conferinte care te pot tine la curent cu noile trenduri din domeniul tau de activitate.

• Oamenii de succes aloca suficient timp pentru lectura de interes personal si profesional. Lectura poate include reviste din industria ta, ziare locale si nationale, pagini web, bloguri, reviste populare, carti de fictiune si nu numai. Pe langa faptul ca te tii la curent cu noutatile, genul acesta de lectura din domenii variate iti dezvolta cultura generala, genereaza idei noi si iti creste abilitatile de invatare.

• Implica-te in proiecte mari, realizate prin cooperarea mai multor departamente. Te vor ajuta sa intelegi activitatea celorlalte departamente, interdependentele dintre ele si sa ai o imagine de ansamblu asupra companiei in care lucrezi.

• Inscrie-te ca membru intr-o organizatie studenteasca. Vei avea acces la noutati, trenduri si informatii utile pe care le gasesti greu in alte parte. Un alt castig este reteaua de oameni cu acre intri in contact si care te va ajuta in viitor pentru a te dezvolta. Un avantaj este dat de faptul ca organizatiile beneficiaza de programe de training oferite de companiile partenere.
 

Cum dezvolti invatarea continua dupa angajare?

• Cere feedbackul colegilor si prietenilor tai cu privire la punctele tale slabe si tari. Compara-le cu imaginea ta despre tine si, pe baza concluziilor, propune-ti obiective de dezvoltare personala. Evalueaza periodic progresul facut.

• Fa din citit un obicei zilnic – nu numai carti, ci orice iti starneste interesul. Daca ai un hobby cum ar fi pescuitul sau masinile, abordeaza subiectul ca un cercetator: invata despre istoria hobby-ului, oamenii care l-au influentat, diferite stiluri, tehnici speciale si noile descoperiri in domeniu. Angajatorii sunt intotdeauna impresionati cand ai multe cunostinte despre domeniile cate te intereseaza.

 


Ce competente cauta angajatorii?

 

Capacitatea de analiza Pasiunea
Invatarea continua Inovarea
Orientarea spre rezultate Lucrul in echipa
Proactivitatea Comunicarea eficienta

Va recomandam si:

Career Guide 2021

ULTIMELE JOBURI