Cele mai cautate certificari in 2011 in Finante - Contabilitate

Cei care lucreaza deja sau doresc sa se angajeze in urmatoarea perioada in domenii precum audit, finante, contabilitate, ar trebui sa ia in considerare obtinerea uneia dintre certificarile de mai jos. Acestea sunt cele mai cautate certificari internationale si nationale in domeniu, iar detinerea lor ii diferentiaza in mod favorabil pe candidati in fata angajatorilor.

 

  • Association of Chartered Certified Accountants (ACCA)

ACCA  sau Association of Chartered Certified Accountants este cea mai importanta organizatie mondiala a profesionistilor contabili.

ACCA este o organizatie profesionala cu sediul in Marea Britanie, avand o traditie de peste 100 de ani. Si-a inceput activitatea in anul 1904 ca asociatie a contabililor londonezi si s-a extins la nivel international, devenind in 1996 Association of Chartered Certified Accountants (ACCA). Aceasta organizatie este recunoscuta de statele membre ale Uniunii Europene si de Organizatia Natiunilor Unite.

Pentru a obtine o certificare ACCA, poti invata singur sau poti urma unul dintre cursurile furnizorilor locali de programe de training: BPP International Bucharest (www.bpp.com), Intercollege IBS Romania (www.intercollegeibs.ro), ATC International (www.atc-global.com), The Exp Group Romania (www.theexpgroup.com), Institutul IRECSON prin colegiul ACCA (www.irecson.ro), Delaney Executive (www.delaneyexecutive.ro).

Persoanele care lucreaza pe pozitii de senior auditor, financial analyst, expert contabil sau financial controller sunt candidatii cei mai potriviti pentru examenele ACCA. In functie de interesul profesional si de gradul de specializare, candidatii pot obtine o diploma ACCA care le acrediteaza cunostintele contabile la la urmatoarele niveluri:

F1 - Accountant in Business
F2 – Management Accounting
F3 – Financial Accounting
F4 – Corporate and Business Law
F5 – Performance Management
F6 – Taxation
F7 – Financial Reporting
F8 – Audit and Assurance
F9 – Financial Management
P1 – Professional Accountant
P2 – Corporate Reporting
P3 – Business Analysis
P4 – Advanced Financial Management
P5 – Advanced Performance Management
P6 – Advanced Taxation
P7 – Advanced Audit and Assurance
 

 

 

  • Chartered Financial Analyst (CFA)

CFA (Chartered Financial Analyst) este un titlu profesional acordat de CFA Institute din Statele Unite si reprezinta cea mai inalta calificare pentru profesionistii in investitii. Printre candidatii la o certificare CFA se numara studentii care doresc sa urmeze o cariera in domeniul financiar si al investitiilor, profesionisti care urmaresc cresterea expertizei lor in domeniu, precum si gradul de recunoastere a acesteia si, nu in ultimul rand, persoane care se reorienteaza profesional catre domeniul investitiilor financiare. Programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diferitelor instrumente financiare si de investitii.

Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de 3 examene intr-o perioada de 3-7 ani. Fiecare examen presupune aproximativ 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Scopul asociatiei este promovarea celor mai inalte standarde profesionale in domeniul analizei si managementului investitiilor, in conformitate cu Codul si cu Standardele de practica si etica profesionala ale CFA Institute. CFA Romania este una dintre cele 136 de societati membre ale CFA Institute. In prezent, CFA Romania are peste 125 de membri. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta etc.

In prezent, exista in lume peste 100.000 de detinatori ai acestui titlu. Dragos Cabat, primul roman care a inceput aceasta certificare in Romania, in 1997, afirma ca “mai ales multinationalele privesc ca pe un mare avantaj diploma de CFA, iar absolventii de CFA sunt recunoscuti ca specialisti in orice domeniu financiar.”

www.cfainstitute.org

www.cfaromania.ro

www.hipo.ro/locuri-de-munca/vizualizareArticol/150/

 

  • Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR)

CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania) ofera certificarea de contabil autorizat si de expert contabil, certificari recunoscute la nivel national. Inscrierea la examenul de admitere pentru profesia de contabil autorizat se face printr-o proba scrisa din disciplinele Contabilitate, Fiscalitate si Drept, iar examenul de admitere pentru profesia de expert contabil consta in doua probe scrise: prima cu subiecte din disciplinele Contabilitate, Fiscalitate si Drept, a doua cu subiecte din disciplinele Audit, Evaluare Economica si financiara a intreprinderilor, Expertiza contabila si Doctrina si deontologia profesiei contabile.

O serie de programe de masterat au incheiat protocoale de colaborare cu CECCAR privind echivalarea programelor de studii universitare de masterat cu examenul de admitere la stagiu in vederea obtinerii calitatii de expert contabil. Printre acestea se numara mai multe programe de masterat ale Academiei de Studii Economice Bucuresti, ale Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, ale Universitatii de Vest din Timisoara sau ale Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca.

Dupa admitere, urmeaza o perioada de stagiu de 3 ani, care se efectueaza pe langa o persoana fizica sau in cadrul unei societati comerciale de profil, membra CECCAR. In perioada in care isi desfasoara activitatea sub indrumarea si controlul tutorelui de stagiu, stagiarul poate avea si calitatea de salariat. Stagiul consta in efectuarea de lucrari profesionale, la care se adauga actiuni de pregatire tehnica si deontologica. La sfarsitul fiecarui semestru, stagiarul prezinta un “Raport semestrial” in care dezvolta un caz practic cu un nivel de dificultate din ce in ce mai mare.

www.ceccar.ro


 

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI