Admiterea la masterat intr-o universitate de renume ? Nimic mai simplu

Cererea de studii post universitare este din ce in ce mai mare in unele regiuni ale lumii ; universitatile intreprind activitati de promovare intense pentru a atrage un numar cat mai mare de studenti aplicanti, iar rezultatele sunt vizibile.

Numarul inscrierilor a ajuns la cifre record in multe tari, iar birourile de admitere si departamentele care gestioneaza programele de exchange sunt uneori depasite de situatie. Pe langa aceasta, aplicatiile provin din regiuni diferite ale lumii si este uneori dificil sa evaluezi si sa compari rezultatele candidatilor pentru a face o selectie potrivita si corecta. Pe de alta parte, universitatile se intrec in a alege cei mai buni studenti, iar aceasta, impreuna cu nevoia de a internationaliza universitatile, a contribuit la transformarea politicilor de admitere in una din cele mai mari preocupari ale institutiilor de invatamant, dar si a studentilor candidati.

Te tenteaza sa-ti faci studiile de master sau doctorat in strainatate? Ai auzit ca procesul de admitere este greu si solicitant, iar asta te descurajeaza ? Noi iti oferim cateva informatii utile, care sa te ajute sa te pregatesti mai usor pentru admiterea la un master la o universitate de renume international.

Procesul de admitere si selectie este conceput astfel incat sa se dovedeasca eficient, sa ajute universitatile sa selecteze studentii pe care ii cauta. Majoritatea universitatilor cauta pur si simplu cel mai bine pregatiti studenti, mai ales la nivel post-universitar. Selectia se bazeaza de cele mai multe ori pe performantele academice anterioare si se concentreaza pe selectarea celor mai buni candidati din cei eligibili. Pentru unele programe selectia se bazeaza pe potentialul studentului de a face performanta in cadrul acelui program. Un alt aspect pe care reprezentantii birourilor de admitere il iau in considerare este echilibrul etnic: dorinta de internationalizare trebuie corelata cu nevoile comunitatii locale si existenta unei mari varietati de nationalitati.

Procesul de admitere cuprinde mai multe etape: in general, incepe cu cercetarea de catre student a programelor de studiu si a cerintelor de admitere. In cadrul unei institutii de invatamant, biroul responsabil cu internationalizarea, departamentul de admitere, biroul de informatii sau alte unitati administrative pot fi insarcinate sa raspunda intrebarilor venite din partea viitorilor candidati. Numeroase universitati au investit in prezentari detaliate ale cursurilor, in materiale promotionale sau site-uri de prezentare. Informatiile si datele de contact se gasesc cu usurinta pe site-urile universitatilor.

Cine este responsabil cu selectarea studentilor, si pe ce isi bazeaza aceste decizii? La nivel postuniversitar, aceste decizii sunt luate de profesorii implicati in procesul de admitere, pe baza unor standarde prestabilite. Deciziile finale sunt in general luate de directorii programelor sau de comisii compuse din mai multi profesori.

In general, candidatii trebuie sa trimita o cerere de inscriere, insotita, in cele mai multe cazuri, de CV si scrisoare de intentie, documente de atestare a studiilor anterioare, certificate de limbi straine, scrisori de recomandare, eseuri pe baza unor subiecte date, uneori insotite de teste de admitere. La nivel de masterate, sunt cerute teste de tipul GRE, IELTS si TOEFL, iar la nivel de MBA, este necesara sustinerea testului GMAT. Institutiile de invatamant folosesc diferite metode pentru a evalua si echivala rezultatele obtinute de candidati la studiile anterioare.

Accentul, de la caz la caz, se pune pe diferite aspecte. Spre exemplu, sunt universitati care considera scrisorile de recomandare ca fiind foarte importante, iar altele care le ignora. In unele cazuri se pune foarte mare accent pe interviul de admitere, in altele se iau in considerare doar testele de admitere. Uneori, cunoasterea a cel putin unei limbi straine este o cerinta cruciala. In functie de domeniul ales pentru un program universitar, in general este necesar ca studiile la nivel de licenta sa fie facute in acelasi domeniu sau un domeniu conex. Gabriela Bodin, absolventa a unui master in Marketing Management, la Coventry University, UK, ne povesteste: “ A trebuit sa trimit CV-ul, rezultate la testele de limba engleza ( trecusem cu brio testul CAE), foi matricole care sa ateste rezultatele la nivel de licenta, dar si recomandari profesionale”.

Unele universitati, precum Manchester University, ESSEC sau Vlerick Leuven indica exact care sunt pasii ce trebuie urmati in procesul de admitere, si prezinta procentul in care fiecare cerinta este luata in considerare.

Cand sunt trimise aplicatiile, si in cat timp primeste aplicantul raspuns ? Unele institutii de invatamant stabilesc date limita pana la care primesc cereri de inscriere, urmand apoi sa evalueze si selecteze aplicatiile. Uneori inscrierile sunt deschise in perioada februarie-mai, alteori se primesc aplicatii in perioada august-septembrie.

In concluzie, procesul de admitere este unul complex si variaza de la caz la caz, in functie de institutie, dar si de candidati, de tarile din care provin acestia si pregatirea lor anterioara. Este insa evident faptul ca studentii sunt intr-o competitie stransa pentru obtinerea unui loc la o universitate de prestigiu, dar si universitatile, la randul lor concureaza pentru atragerea celor mai buni candidati. Pornind de la selectia programului dorit, poti face apoi o analiza amanuntita a etapelor din procesul de admitere si poti incepe sa-ti pregatesti depunerea candidaturii. Mare atentie ! Uneori procesul de admitere dureaza, asa ca trebuie sa te pregatesti din timp.

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI