Cum sa-ti gasesti drumul in cariera

Teoretic, odata ce ti-ai terminat studiile, urmatorul pas natural este angajarea. Practic, lucrurile nu sunt asa simple, motiv pentru care peste 90% dintre absolventi se zbat odata ce au absolvit pentru a pasi cu dreptul in cariera.

Realitatea este ca data fiind deconectarea dintre sistemul educational romanesc si mediul de business, absolventul tipic nu este inca pregatit pentru a-si alege directia in cariera si a obtine acel job de prim rang la care viseaza.

Dupa terminarea studiilor, exista un proces de experimentare, tatonare, auto-cunoastere si invatare reala prin care este important sa treci. De calitatea acestui proces depinde in mare parte succesul tau la inceput de cariera.

Oferind consiliere in cariera, am descoperit ca exista cativa pasi fundamentali prin care este bine sa treci pentru a-ti gasi drumul in cariera. In continuare, iti voi vorbi despre acestia.

Pasul 1: Imbratiseaza Provocarea

Sunt doua greseli pe care tinerii absolventi le fac in procesul de angajare: prima este sa se astepte la o angajare usoara, pur si simplu pentru ca au terminat o facultate „buna”, iar atunci cand acest lucru nu se intampla, sa se resemneze instantaneu.

A doua greseala este sa se astepte din start la un proces mult prea greu de angajare, in care nu au nici o sansa, si sa se resemneze automat. Ambele atitudini se bazeaza pe o gandire dramatica si nu duc nicaieri.

Daca vrei sa pasesti cu dreptul in cariera, este esential sa gandesti ca un campion; sa iti asumi un stil de gandire care cel mai bine poate fi descris ca optimist-realist. Asta inseamna sa ai incredere ca este posibil sa obtii un job bun si sa ai o cariera de succes, dar in acelasi timp sa nu subestimezi efortul necesar pentru a ajunge acolo.

Pasul 2: Testeaza si Invata

Una din recomandarile pe care le fac cel mai des absolventilor este sa mearga la cat mai multe interviuri si sa nu rateze nici o oportunitate. Chiar daca este probabil ca jobul respectiv sa nu fie ceea ce cauta, interviul este o experienta relevanta de invatare.

Ideea de baza este urmatoarea: cand esti la inceput de drum, experienta de invatare reala, pe pielea ta, este cea mai importanta. Ai nevoie sa te obisnuiesti cu a interactiona cu angajatorii, cu a te vinde, a negocia si a lua decizii de cariera.

Realist vorbind, procesul de angajare ca absolvent cere timp; oriunde intre 3 si 6 luni, uneori mai mult. Insa nu trecerea acestui timp este esentiala, ci felul cum il folosesti. Daca de pilda, in tot acest timp mergi la 10 interviuri, chiar daca nici unul nu se concretizeaza cu angajarea, iti garantez ca vei invata sa te vinzi si in final vei obtine un job mult mai bun.

Pasul 3: Iesi din Capcana Lipsei de Experiente

O dilema clasica pentru absolventi este: „Cum obtin un job daca mi se cere experienta, dar am nevoie de un job pentru a obtine acea experienta?”

Este un cerc vicios. Din fericire, acesta poate fi rupt. Am lucrat cu numerosi tineri in programe de consiliere in cariera care au reusit sa obtina joburi bune in ciuda lipsei de experienta. Sunt cateva idei care ajuta foarte mult aici:

Demonstreaza motivatie si potential. Daca convingi un angajator ca stii ce vrei, ai incredere in tine, inveti repede si comunici foarte bine, aceste trasaturi in sine iti pot deschide multe usi. Din pacate, putini tineri chiar au aceste trasaturi, desi ei pot crede asta.

Foloseste strategii alternative de angajare. Nu te multumi cu a trimite CV-uri pe Internet. Toata lumea face asta. Mergi de pilda direct la sediul firmei si aplica acolo cu CV-ul. Cu cât te diferentiezi mai bine de restul candidatilor, cu atât mai bine.

Adauga un pas intermediar. Daca lipsa de experienta de tine pe loc, este o idee excelenta sa acumulezi experienta inainte de angajare, prin metode inteligente. Ia in considerare o perioada de voluntariat sau un internship din care inveti ceva, iar apoi revino la cautarea unui job platit.

Angajarea ca proaspat absolvent este o provocare, necesita un plan si o abordare strategica, dar nu este imposibila. Lumea este plina de oameni care se vaita si asteapta sa li se dea. Nu vrei sa te alaturi acestora. Gandeste ca un campion, iesi in evidenta, invata din propriile greseli, si iti vei gasi drumul in cariera.



Eduard Ezeanu, Career Coach

www.eduardezeanu.ro

Va recomandam si:

Career Guide 2021

ULTIMELE JOBURI