Cum alegi oportunitatea care ti se potriveste
Daca stii sa te vinzi si esti perseverent in procesul de cautare a unui job, intampini o dilema aparte. In aceasta situatie, ajungi sa primesti mai multe oferte de angajare, iar problema nu mai este „Cum sa obtin un job?”, ci este „Cum sa aleg jobul potrivit?”
Alegerea oportunitatii potrivite pentru tine este importanta. Daca faci alegerea gresita, nu numai ca vei renunta la o oportunitate profesionala mai buna, dar vei irosi timp intr-un job care nu rezoneaza cu tine.
In activitatea mea de consiliere in cariera, deseori imi asist clientii sa faca alegerile optime in viata lor profesionala. Din perspectiva mea, alegerea corecta a oportunitatii care ti se potriveste tine de trei factori esentiali:
►O buna cunoastere a propriei persoane;
► O buna cunoastere a jobului care ti se ofera;
► O buna cunoastere a companiei care ti-l ofera.
In continuare, iata cateva idei fundamentale pentru a amplifica acesti trei factori si a lua decizii intelepte in cariera.
1. Exploreaza-ti Sistemul de Valori
O intrebare cheie pe care o adresez deseori clientilor mei este: „Ce e important pentru tine?” Unii imi vor spune ca banii, altii ca recunoasterea, altii ca relatiile de calitate cu cei din jur. Apoi ii ajut sa inteleaga mai bine si sa prioritizeze aceste raspunsuri, pentru ca ele reflecta sistemul lor de valori.
Pune-ti singur aceasta intrebare si exploreaza propriul sistem de valori. Cu cat ai o imagine mai clara despre ceea ce conteaza cel mai mult pentru tine, cu atat mai mari sunt sansele sa o iei pe drumul cel bun in cariera.
2. Descopera-ti Punctele Forte
Punctele forte sunt abilitatile tale naturale, care iti permit in mod natural sa ai performanta in anumite tipuri de sarcini. Este important sa le cunosti si sa tii cont de ele cand alegi un job sau un domeniu, pentru ca ele vor determina intr-o mare masura nivelul de rezultate pe care le vei putea obtine.
Exploreaza-ti abilitatile si cauta sa descoperi acele lucruri pe care in mod natural le faci bine. Gandeste-te la ele si identifica punctele forte pe care le reflecta, iar apoi tine cont de ele. Performanta si punctele tale forte merg mana-n mana.
3. Fii Intervievator, Nu Doar Intervievat
Este esential sa constientizezi ca orice interviu functioneaza in doua directii. Ca si candidat, rolul tau este de a te prezenta profesional si a te vinde la interviu, dar si de a afla cat mai multe despre jobul aflat in discutie si compania care-l ofera.
Asadar, nu ezita sa fii curios, sa pui intrebari, sa ceri detalii concrete pentru cat mai multa claritate. Interviul este o sansa extraordinara pentru tine de a afla informatii relevante, insa ai nevoie sa-ti asumi si rolul de intervievator, nu doar de intervievat.
4. Ia Informatii din Piata
Tine cont de faptul ca orice angajator are interesul sa se proiecteze in interactiunile cu tine intr-o lumina favorabila; la fel cum si tu ai acelasi interes. Doar ca uneori, acest interes poate genera falsitate.
Asadar, este bine ca dincolo de interviu, sa faci un pic de cercetare despre angajatorul care te cheama la interviu, din piata. Pentru inceput, cauta pe Internet informatii despre angajator si sapa dincolo de primele cateva rezultate in cautarile pe Google. Informatii realiste sunt deseori ingropate intr-o tona de PR.
Mai departe, cauta sa identifici prin cercul tau de cunostinte persoane care au lucrat pentru sau au colaborat cu angajatorul respectiv si sa obtii perspectiva lor. Cu cat obtii mai multe perspective, din mai multe unghiuri, cu atat vei obtine per total o imagine mai realista.
5. Nu Fi Perfectionist
Nu in ultimul rand, tine minte ca nu exista o alegere perfecta. Niciodata nu vei avea toate informatiile necesare pentru a decide cu precizie chirurgicala care dintr-o paleta de oferte de angajare ti se potriveste cel mai bine.
Asa ca intr-un final, ai nevoie ca odata ce ti-ai facut temele si ai cantarit bine faptele, sa iei o decizie asumandu-ti riscul ca potential, aceasta sa nu fie neaparat decizia optima. Mergi mai departe, fii gata sa schimbi directia cand faptele sugereaza ca este cazul si invata constant din experienta. Aceasta este calea spre o cariera de succes.
Eduard Ezeanu, Career Coach