Ce sa faci daca nu ti-ai gasit un job dupa 6 luni de cautare?

Gasirea unui nou loc de munca poate fi un proces indelungat si dificil. Chiar daca experienta acumulata te recomanda pentru un anumit job, piata muncii este uneori suprasaturata de specialisti intr-un anumit domeniu, ceea ce poate ingreuna procesul de gasire a unui job.

Conform unui studiu Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca pentru perioada octombrie-decembrie 2011, angajatorii romani anticipeaza cresteri promitatoare de personal. Dintre cei 763 de angajatori care au participat la acest studiu, 21% prevad o crestere a numarului de angajari, 10% se asteapta la descresteri, iar 68% nu anticipeaza nici o schimbare.

Daca metodele utilizate pana in acest moment nu au avut rezultatele dorite, este momentul sa faci anumite schimbari care vizeaza modul de abordare a procesului de cautare a unui job, dar si schimbari legate de propria persoana.

Schimbari in modul de abordare a procesului de cautare a unui job

► Imbunatatirea CV-ului. Fiind cartea ta de vizita, CV-ul trebuie sa atraga atentia angajatorului. Evidentiaza-ti experienta profesionala si in special rezultatele obtinute. Ii va fi mai usor angajatorului sa isi faca o parere despre abilitatile si competentele tale, fiind o modalitate eficienta de a-l convinge ca esti candidatul potrivit pentru job-ul respectiv. CV-ul trebuie sa fie bine structurat, usor de parcurs si sa nu contina greseli gramaticale. Acorda atentie fiecarei sectiuni din CV, adaptandu-l in functie de postul pentru care aplici, accentuand informatiile relevante.

Networking. Poate pana acum ai utilizat doar site-urile de recrutare sau chiar ai aplicat direct pe site-ul companiei. Intrucat aceste metode nu au avut rezultatele asteptate, trebuie sa-ti schimbi strategia. Poti apela la reteaua de prieteni si cunostinte, facandu-le cunoscut faptul ca esti in cautarea unui job. O recomandare din partea unui angajat pentru un job disponibil in cadrul companiei poate creste sansele de a fi chemat la un interviu.

Retelele de socializare. Anumite companii prefera sa recruteze prin intermediul retelelor de socializare precum LinkedIn sau Facebook. LinkedIn este cea mai mare retea de socializare profesionala, unde poti lua contact cu persoane care lucreaza in domeniul vizat. Poti gasi noi oportunitati de angajare optand pentru anumite grupuri profesionale din domeniul tau.

Utilizarea fluxurilor RSS. Abonarea la fluxurile RSS iti asigura o mai buna monitorizare a job-urilor aparute pe site-urile de recrutare in timp real. In acest mod, vei putea fi printre primii candidati care aplica pentru job-ul dorit, ceea ce poate mari sansele de a-ti fi citit CV-ul.

Preia initiativa! Ai aplicat pe site-urile de recrutare, ai apelat la networking si la retelele de socializare, dar poti merge mai departe. O metoda eficienta pentru a-ti demonstra initiativa si atitudinea proactiva este de a depune CV-ul la sediul companiei vizate. O alta modalitate de a atrage atentia recruiter-ului companiei este abordarea directa a acestuia.

Schimbari care vizeaza propria persoana

Investeste timpul liber pe care il ai la dispozitie in diverse activitati care sa iti imbunatateasca sansele de angajare, sa contribuie la dezvoltarea personala si care sa optimizeze procesul de cautare a unui job.

Dobandirea unor noi cunostinte si aprofundarea celor acumulate pot reprezenta un atu in procesul de cautare a job-ului dorit. In acest sens, poti urma diverse cursuri, training-uri sau poti participa la conferinte din domeniul tau.

► Fiecare domeniu este in continua dezvoltare, de aceea este indicat sa fii la curent cu toate noutatile aparute, utilizand ca surse de informare presa, site-urile de specialitate.

► In cazul in care vrei sau esti nevoit sa lucrezi, desi nu ti-ai gasit un job in domeniul tau, poti opta pentru un loc de munca temporar. Acesta poate fi intr-un domeniu adiacent sau unul in care nu ai experienta, dar in care abilitatile si competentele tale te pot ajuta sa ai o performanta ridicata.

► Exista totusi si posibilitatea ca in domeniul tau sa nu existe locuri de munca si nici sa nu se preconizeze aparitia unora. Intr-o astfel de situatie, nu poti decat sa te reorientezi profesional. Poti opta pentru un domeniu adiacent sau pentru un domeniu in care consideri ca ai reusi sa-ti utilizezi abilitatile cu succes. Piata este suprasaturata de oferte de cursuri de calificare si de specializare. Esential in acest demers este alegerea unuia care ti se potriveste din punct de vedere al noului obiectiv profesional si evaluarea calitatii cursului.

► Sase luni de cautare a unui job reprezinta o perioada indelungata, in care poti experimenta stari de frustrare, anxietate, chiar depresie. Cea mai buna modalitate de reducere a stresului, a anxietatii, este rezolvarea problemei. In acest sens, trebuie sa continui procesul de cautare a unui job, sa fii perseverent. Daca metoda actuala de cautare nu a functionat, imbunatateste-o sau apeleaza la alte strategii. Pastreaza-ti optimismul si increderea in propriile forte, deoarece sunt elemente importante care pot fi elemente cheie pentru un interviu reusit.

Succes!

 


 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri